25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

ÜRETİM VE İSTİHDAM DARALDI

ALİAĞA HABER / Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, 2009’da Sanayi ve ticaret alanında yeni yatırımların yapılamadığını, bu durumun işsizlik sorununu arttırdığını söyledi. Saka, “Bir yıl öncesine kadar yerli ve yabancı yatırımcıların bü

Üretim ve İstihdam Daraldı

14 Ocak 2010 Perşembe 12:46

2009"DA ALİAĞA"DA ÜRETİM VE İSTİHDAM DARALDI

 

ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA: “İŞSİZLİK SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR VE SOSYAL BİR SORUN HALİNE DÖNÜŞÜYOR. BUNU ÖNLEMENİN TEK YOLU SANAYİDE YENİ YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK”

 

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ İZMİR İL BAŞKANI MUSAVAT DERVİŞOĞLU, ALİAĞA TİCARET ODASI"NI ZİYARET ETTİ.

ALİAĞA HABER / Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, 2009"da Sanayi ve ticaret alanında yeni yatırımların yapılamadığını, bu durumun işsizlik sorununu arttırdığını söyledi. Saka, “Bir yıl öncesine kadar yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgisi vardı. Ancak kriz nedeniyle 2009"da yatırımlar geçekleşmedi. İşsizlik sorunu giderek büyüyor ve sosyal bir sorun haline dönüşüyor. Bunu önlemenin tek yolu sanayide yeni yatırımlar ve kapasite artışıdır” dedi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu, İl Yönetim Kurulu üyeleri ve ilçe başkan Abdurrahim Aydemir Aliağa Ticaret Odası"nı ziyaret etti.

 

Başkan Saka"ya Aliağa Ticaret Odası"nın bölgenin sesini duyuran, büyümesine öncülük eden hizmetleri nedeniyle teşekkür eden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu, “Sivil toplum kuruluşları, ekonominin ve demokrasinin gelişmesi için büyük işlevleri olan kurumlardır. Bu görevi layıkıyla yerine getiren ve bölgenin sesi olan Aliağa Ticaret Odası"nın bu tavrının diğer sivil toplum kuruluşlarına da emsal teşkil etmesini diliyorum.” Dedi.

 

Ülke ekonomisine dönük politikalar geliştirilmeli

Dervişoğlu; “Öğrendiğimize göre son krizde Aliağa bölgesinde en az 6 bin kişi işini kaybetti. Fabrikaların büyük bölümü kapasitelerini düşürdü, bir kısmı üretime ara verdi. İzmir genelinde 625 bin icra takibi var. 200 bin ihtilaf konusu olmuş alacak-borçlu soruru var. Esnafımız, fabrikalarımız kepenk kapatıyor. Aliağa"da fabrikalar kapanıyor. Hükümetin, üretim ekonomisine dönük politikalar geliştirmesi lazımdı. Ancak bu yapılmadı. Çareyi Türkiye olarak birlikte bulacağız” dedi.

 

2009"da Aliağa"da üretim ve istihdam daraldı

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa"nın ekonomik krizin etkilerinin en somut görüldüğü bölge olduğunu ifade ederek, “Krizin etkilerinin en somut görüldüğü bir bölgedeyiz. Yeni Yatırımlar konusunda sıkıntı var. Aliağa, Sanayi Ticaret kenti olduğundan, olumsuzluklar ekonominin dinamiklerine hemen yansıyor. 2009"da Aliağa"daki Sanayi ve Ticaret alanlarında ciddi daralmalar yaşandı. Bu durum istihdam daralmasını, işten çıkarmaları ve işsizliğin de artmasına neden oldu. Aliağa"da Türkiye"nin en modern altyapısına sahip ve enerji, lojistik, ulaşım gibi Türkiye"nin en avantajlı stratejik konumuna sahip Aliağa Organize Sanayi Bölgesi"nde 2009 yılında yatırımlar küresel kriz nedeniyle yapılamadı. Bir yıl öncesine kadar yabancı yatırımcıların büyük ilgisi vardı. Ancak kriz nedeniyle 2009"da bu konuda da istediğimiz gibi bir görünüm oluşmadı.” Dedi.

 

İşsizlik sorunu büyüyor

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “İşsizlik sorunu giderek büyüyor ve sosyal bir sorun haline dönüşüyor. Bunu önlemenin tek yolu sanayide yeni yatırımlar ve kapasite artışı. Ancak 2008 ve 2009"da bu konuda ekonomik veriler olumlu geçmedi. Umarım 2010 yılında bu sıkıntılar aşılır da sanayinin çarkları yeniden dönmeye başlar” dedi.

 

Büyük Marketler Sorunu

Ziyarette Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, kent merkezlerinde kurulan ve artık sokak aralarına bile açılmaya başlanan büyük marketlerin, küçük esnaf ve ticaret erbabını olumsuz etkilediğini belirterek bu konuda yasa çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Saka, “Bu konu, İl ve ilçelerimizde çok ciddi sorunlar oluşturuyor. Küçük Esnaf ve ticaret erbabı bu konuda çıkarılacak yasayı bekliyor. TBMM"de bu konunun takipçisi olmanızı bekliyoruz” Dedi.

 

Zincir Marketlere ÇED süreci

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu da “ Büyük Marketler konusunda bizim kanun teklifimiz var. Ancak bu yasayı beklemeden de yapılacaklar var. Bir büyük marketin kurulup kurulmamasına yerel yönetimler, belediye meclisleri onay veriyor. Yasa çıkmadan da bu konular çözümlenebilir. Bunlar, Avrupa menşeili mağazalar. Özellikle Hafta sonları bunların çalıştırılmaması lazım. Böyle zincir mağazaların kurulması sürecinde ÇED raporuna benzer bir süreç işletilerek birçok konuda, sakınca olup olmadığı incelenmeli” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.