06 Kasım 2024
  • İzmir12°C

ULUSLARARASI TRUVA ATI KISA FİLM FESTİVALİ ÇANAKKALE’DE BİR İLK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı işbirliğinde organize edilen ve Çanakkale’de düzenlenen ilk uluslararası kısa film festivali olma özelliği taşıyan “Uluslararası Truva At

Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Çanakkale’de Bir İlk

10 Mart 2017 Cuma 12:24

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı işbirliğinde organize edilen ve Çanakkale’de düzenlenen ilk uluslararası kısa film festivali olma özelliği taşıyan “Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali” Çanakkale’nin kültürel bir marka olarak tanınırlığına katkı sağlamayı hedefliyor. 

Son başvuru tarihi 19 Mart olan, birinciye 5.000, ikinciye 3.500, üçüncüye 1.500 TL para ödülünün verileceği festival tanıtım toplantısı Rektörlük Senato Salonu’nda Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Festival Komite Başkanı Doç. Dr. Hülya Önal ve Alan Yönetimi Tanıtım Grup Başkanı Hakan Özbilek’in katılımı ile gerçekleşti. 

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali’nin Türkiye’de marka olan Çanakkale kenti açısından önemine değinerek şunları söyledi:

Geçmiş Geleceğe Güç Veren, Şekillendiren Bir Unsurdur 
“Bir metropol olmamasına rağmen Türkiye’nin hakkında en çok konuştuğu şehir Çanakkale. Bunun birkaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi şüphesiz ki Çanakkale’nin tarihi geçmişi. Tabi sadece geçmişle yetinmek hiçbir toplumu geleceğe taşımaz. Geçmiş aslında geleceğe güç veren, şekillendiren bir unsurdur. Bu anlamda geçmişi çok iyi bilmek lazım. Geçmişin o gücünü kullanmak lazım. Çanakkale’de bu gücü kullanan değerli birçok kurum var. Bunlardan iki tanesi şüphesiz ki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Tarihi Alan Başkanlığı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak Alan Başkanlığı ile beraber yaptığımız birçok bilimsel çalışma var. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali de bunlardan biri. Bu festival Çanakkale’nin kültürel hayatına ciddi bir değer katacak. Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz festival uluslararası niteliğe sahip. Önümüzdeki yıllarda uluslararası niteliğiyle beraber daha da güçlenecek.” Rektör Acer, konuşmasının sonunda emeği geçen herkese teşekkür etti: “Bu konuda bizimle beraber bir faaliyet gerçekleştirme teveccühünü gösterdiği için başta Tarihi Alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Üniversitemiz adına bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde ciddi katkısı olan, bizzat bu işin içerisinde çalışan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan ve Doç. Dr. Hülya Önal’a ve beraberlerinde çalışan arkadaşlarımıza da üniversitemiz adına teşekkür ediyorum.”

Çanakkale’de Bir İlki Gerçekleştirmenin Heyecanını Yaşıyoruz 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise Çanakkale’nin çok değerli iki kurumu olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın birlikte yaptığı ve Çanakkale’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali’nin heyecanını yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Çanakkale’de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanıyla burada toplanmış bulunuyoruz. Çanakkale’de ilk defa uluslararası bir kısa film festivali yapılacak. Çanakkale’nin çok değerli iki kurumu ÇOMÜ ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın beraberce yürüyerek böyle değerli bir işe imza atmış olması çok anlamlı. 

ÇOMÜ’nün Çok İyi Yetişmiş Kadroları, Çok İyi Arşivleri, Çok İyi Yönetimi Var
Çanakkale hepimizin göz bebeği. Tüm Türkiye’nin göz bebeği. Rektör Hocamın da ifade ettiği gibi marka değeri çok yüksek bir yer. Dolayısıyla biz Çanakkale ruhuyla, Çanakkale’nin geçmişi ve geleceği ile alakalı ne kadar iş yaparsak yapalım bu işleri bitiremeyiz. Biz bütün çalışmalarımızda ÇOMÜ’yü hep yanımızda hissettik ve bundan sonra da hissedeceğimizi düşünüyoruz. Çünkü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin çok iyi yetişmiş kadroları var, çok iyi arşivleri var, çok iyi bir yönetimi var. Dolayısıyla biz Çanakkale için ÇOMÜ ile beraber çok iyi işler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Çanakkale ruhu aslında bu; beraber olmak, bir olmak, beraber geleceğe yürüyebilmek. Bununda Çanakkale ruhunun bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Çanakkale ruhuyla hareket ettiğimiz takdirde bizim başaramayacağımız hiç bir iş, hiç bir problem kalmayacaktır. 

Çanakkale Ruhunu Yaşamak ve Gelecek Kuşaklara Aktarmak İstiyoruz
Jüri üyelerimiz çok iyi seçildi, çok önemli isimler var. Hülya Koçyiğit, Ahmet Yenilmez, Derviş Zaim, Uğur İçpak, Nezih Orhon, Mehmet Çoban gibi çok önemli jüri üyeleri var ki kendi alanlarında otorite diyebileceğimiz isimler. Bugüne kadar çok önemli miktarda başvuru dolmuş. Bu da bizim yaptığımız işin ne kadar ciddiye alındığını, ne kadar önemsendiğini gösteriyor. Çanakkale bir marka, Çanakkale’nin kurumları da bir marka. Dolayısıyla yaptığımız her işi kaliteli, ciddi ve güzel yapmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu film festivalinin sonunda ve bu süreçte Çanakkale adına Türkiye’de ve uluslararası camiada büyük bir farkındalık oluşacak. Bizim de Çanakkale’nin tanıtımına, Çanakkale ruhuna karınca kararınca bir katkıda bulunmuş olabileceğimizi düşünüyorum.”

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan ise çok güzel işler yapılacağına inandığının altını çizerek verdikleri destekler için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Bir Köprü Kuralım Geçmişten Geleceğe, Geçilmez Çanakkale’ye
Festival Komite Başkanı Doç. Dr. Hülya Önal, uzun ve yorucu maratonun ilk etabını geride bıraktıklarını söyleyerek festivale başvuru sayısının kısa sürede 100’e yaklaştığını ve şu ana kadar 6 filmin de yurt dışından geldiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:  “Bir köprü kuralım geçmişten geleceğe. Geçilmez Çanakkale’ye” dedik. Aslında bunu söylerken ve yazarken, bilinçle hareket ettik. Bu birkaç cümleye pek çok şeyi sığdırmaya çalıştık. Biz sinemacılar olarak, az süreye çok anlam yüklemek üzere çalışan meslek grubundayız. Geleceği inşa edecek gençleri, geçmişiyle buluşturmalıyız. Misyonumuz öncelikle bu olmalı. Bu anlamda, Çanakkale büyük bir hazinedir. Bize düşen, bu kentin diğer aktörleri gibi bu kenti ve değerlerini marka haline getirmektir. Uluslararası Truva Kısa Film Festivali bu anlamda büyük değer taşıyor. Şu Ana Kadar 6 Film Yurt Dışından Geldi Bildiğimiz festivallerin formatının dışına çıktığımız hususlar oldu. Türkiye’nin, 10 farklı üniversitesinden öğrencileri davet ettik. Faklı kentlerden gelen çocuklara, tarihi alanları gezdirmek, geçmişleriyle buluşturmak ve içlerinde her neyi duyuyorlarsa onları filme yansıtmalarını da istedik. Kitaplarda okuduklarının dışında, bizzat yaşayarak görecekler ve yaşadıklarını eserlerine aktaracaklar. Şu ana kadar 100 film geldi. Fransa ve Hindistan’dan yazanlar var.

Şu Ana Kadar 6 Film Yurt Dışından Geldi 
Marka olmak ve marka değeri ortaya çıkarmak kadar, bu markayı uluslararası alana taşımak da çok önemlidir. Festivalin uluslararası olması, bu anlamda çok kıymet taşıyor. Üniversitemizin bilim ve sanatla daha iyi şekilde anılması ve aynı zamanda kentin tanıtımına katkı sağlayacak etkinliklere imza atmak bizler için önemli. Umarım ki hayal ettiğimiz gibi olur. Katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.” 
Toplantının son bölümünde, Çanakkale’nin markalaşması kapsamında, ulusal ve uluslararası arenada tanıtımının önemine dikkat çekilerek Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivalinin Çanakkale’deki yerel basın çalışanları tarafından tanıtılmasının önemi vurgulandı.

Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali ile ilgili ayrıntılara www.truvaatikff.org adresinden ulaşabilirsiniz. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.