25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

TÜRKİYE'Yİ İNCELEYECEKLER

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşlardan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (ITC) organizasyonunda Doğu Afrikalı pamuk üretici ve ihracatçılarından oluşan

Türkiye'yi İnceleyecekler

20 Ekim 2008 Pazartesi 16:55

AFRİKALI PAMUKÇULAR TÜRKİYE"NİN BAŞARISINI İNCELEYECEK
Birleşmiş Milletler"e (BM) bağlı kuruluşlardan Uluslararası Ticaret Merkezi"nin (ITC) organizasyonunda Doğu Afrikalı pamuk üretici ve ihracatçılarından oluşan heyet, pamuk ekim alanları ile tekstil, konfeksiyon sektörlerinde faaliyet gösteren fabrikalarda incelemelerde bulunmak üzere Türkiye"ye geldi.
Afrikalı pamukçuların Türkiye programı Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edildi. Türkiye, ITC"nin “Güney-Güney İşbirliği Projesi”  kapsamında inceleme gezisine katılan Tanzanya, Uganda, Malavi, Mozambik, Zambia, Kenya ve Benin"den gelen pamuk sektörü temsilcilerini ağırlıyor. Heyet, ilk olarak İzmir"de Ege İhracatçı Birlikleri"ni (EİB) ziyaret etti. Ziyarette konuşan ITC Bölüm Başkanı Matthias Knappe, ITC"nin kalkınmakta olan ülkelere yardımcı olduğunu, işletmelerin ihracata yönelmelerine destek olmayı amaçladıklarını ifade ederek, Türkiye"nin de geçmişte yardıma ihtiyaç ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Knappe, “ Fakat artık Türkiye"nin buna ihtiyacı yok. Türkiye, üretimiyle, ihracatıyla bunu başarıyor” dedi. Ziyaretin de üç amacı olduğuna işaret eden Knappe, “Öncelikli amaç, Afrika"dan gelen ziyaretçilerin Türkiye"nin deneyimlerini öğrenmesi . Nasıl oldu da Türkiye, hektar başına verimlilik açısından dünyada üçüncü ülke haline gelmesini görmelerini istiyoruz. İkinci olarak, pamuğu, iplik, konfeksiyon, hazırgiyime dönüştürmede Türkiye"nin başarısını görecekler. Bu süreçte Türkiye"nin ne tür deneyimler, zorluklar yaşadığı konusunda bilgi alacaklar. Üçüncü olarak Afrika pamuğunun özelliklerini Türk sektörüne anlatmak istiyorlar” diye konuştu.
AFRİKA İLE ORTAKLIĞA HAZIRIZ
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Hasan Şentürk, Türkiye"nin yüzyıllardır Afrika ülkeleri ile politik ilişkilerinin her zaman dostluğa dayandığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Türkiye, bugün gelişmiş ekonomisi, nitelikli işgücü ve uluslar arası pazarlarda tecrübesi ile Afrika ülkeleri ile olan mevcut ticari ve yatırım ilişkilerini arttırmayı hedefliyor. Bugünlerde en önemli problemimiz dünya pazarında rekabetçi olabilmek için uygun fiyatla hammadde bulabilmek. Bu noktada,  Afrika ülkelerinden hammadde temini ve ortak projelerle ülkelerimiz arasında ticareti geliştirmek mümkün olabilir. Afrika ülkelerinin gelişimi ve ekonomilerinin güçlenmesini sağlayacak her türlü aktiviteye ve ortak projeleri destekleyeceğimizi beyan ederiz. Afrika ülkelerinin sanayileşme çabalarını desteklemeye yönelik bilgi birikimi ve teknolojiye sahibiz ve bunu paylaşmaya hazırız. Maalesef global ekonomideki son dönemdeki gelişmeler hepimizi zorlayacaktır.  Global ekonomik kriz kesinlikle etkilerini gösterecek ve global  durgunluğa yol açacaktır.Hem sizin ülkeleriniz hem de bizim ülkemiz bu krizi en az hasarla atlatmak için bunun gibi ortak projeler ile birbirine destek olmalı.
BİZİM HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARIN
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Vekili Barış Kocagöz, Türkiye"nin pamuk yetiştiriciliği, iplik, tekstil ve konf eksiyon sektörlerindeki gelişim ve başarı sürecini Doğu Afrikalı üreticilerin incelemesini isteyerek, “Bizim hatalarımızı öğrenin. Hatalarımızı öğrenin ki bunları tekrar etmeyin. Böylece daha az zaman kaybedersiniz” dedi. Türkiye"de olduğu gibi Afrika"da da işçilik ücretlerinin düşük olduğuna dikkat çeken Kocagöz, “İşçilik ücretlerinizin düşük olmasına da güvenmeyin. Sıkıntılar sonucunda biz bazı tesislerimizi kapamak zorunda kaldık” diye konuştu.
Türkiye Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Danışmanı Sebahattin Gazanfer"in oluşturduğu program çerçevesinde heyet bir hafta süreyle Türkiye"de İzmir Ticaret Borsası"nda pamuk alım satım işlemleri, pamuk ekim alanları, pamuk işleme tesisleri, tekstil ve konfeksiyon tesislerinde incelemelerde bulunacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.