TÜRKİYE’NİN GÜNEŞİ SERVET DEĞERİNDE
Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.
17 Mart 2017 Cuma 10:27
Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, Konya Karapınar bölgesinde bin megawat (MW) kapasite ile kurulacak olan Güneş Enerjisi Santrali ve güneş paneli üretim fabrikası ile Türkiye'nin bölgede yenilenebilir enerji teknolojilerinde önemli bir merkez haline gelebileceğini söyledi.
Türkiye'de güneş enerjisi ile elektrik üretim kapasitesinin artırılması için son yıllarda yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizde cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak gelişmelerden biri Konya Karapınar bölgesinde bin megawat (MW) kapasite ile kurulacak olan Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) ihale duyurusu oldu. Türkiye'nin son yıllarda yenilenebilir enerjiden faydalanma oranının hızla arttığını belirten Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Stratejik Eylem Planı kapsamında, 2023 yılında kurulu elektrik gücünün 100 bin MW'a çıkması ve bunun da 30 bin MW'ının yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanması öngörülüyor. Yalnızca güneşte ise 5 bin megavat kapasiteye ulaşmak hedefleniyor. Karapınar GES projesinin, güneşteki bu hedefe ulaşma konusunda önemli bir destek sağlayacağı açık" dedi.
"Mevcut güçten fazlasını ülkemizin elektrik enerjisi gücüne ekleyecek"
Güneş enerjisi konusunda en başarılı ülkelerden sayılan Almanya'nın bizden yüzde 60 daha az güneşlenme süresiyle 40 bin MW kapasiteye sahipken Türkiye'nin son yıllardaki artışa karşın yalnızca 860 MW'lik kapasiteye sahip olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, "2015 yılında 194 milyon kilowat saat olan güneş enerjisi ile üretilen elektrik enerjisi, 2016'da önceki yıla göre yüzde 526 artışla 1 milyar 20 milyon kilowat seviyesine geldi. Bu rakam yaklaşık 350 bin konutun yıllık tüketiminin 2016 yılında GES'ler ile sağlanabildiğini gösteriyor. GES'ler, artık elektrik tüketiminin en düşük olduğu Kilis, Bayburt, Tunceli ve Ardahan'ın elektrik tüketimini karşılayabilecek seviyede. Karapınar'da kurulacak Türkiye'nin en büyük GES'i de mevcut kurulu güçten daha fazla bir kapasiteyi, ülkemizin elektrik enerjisi gücüne ekleyecek" diye konuştu.
Yerli güneş paneli sanayisine büyük katkı sağlayacak
Proje sayesinde elde edilecek kapasite artışı kadar önemli olan diğer bir hususun da proje kapsamında kurulacak fotovoltaik güneş paneli üretimi tesisisin getireceği teknoloji transferi ve nitelikli insan gücü eğitimi olduğunun altını çizen Emrah Bıyık, "Minimum 500 MW/yıl fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumunu gerçekleştirmek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartı ile bin MW'lık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Kurulacak fabrikada üretilecek fotovoltaik paneller sahada kullanılacak. Proje sayesinde güneş panelleri teknolojisinde yüzde 10-15 gibi seyreden yerli ekipman ve malzeme oranının, çok daha yükseklere çekilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.
İzmir ve Ege Bölgesi'nin GES projeleri için potansiyelini de değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, "Güneşlenme süreleri, iklim koşulları ve arazinin uygunluğu açısından bakıldığında Türkiye'de büyük ölçekli GES projeleri için İç-Orta Anadolu ve Güney Ege Bölgeleri ile ön plana çıkıyor. Kayseri ve Konya, güneş enerjisinde, kurulu güç bakımından Türkiye'de ilk iki sırada yer alıyor. İzmir'de ise şu anda 34 adet aktif güneş enerjisi santrali bulunmasına karşın üretim miktarı düşük. Bölgemizde en büyük pay Türkiye'de de ilk sıralarda yer alan Denizli'ye ait. Denizli'de 22 adet aktif güneş enerjisi santrali, yaklaşık 33 MW kurulu güce sahip. İnşaat halinde ve ön lisans alınan santraller de devreye girdiğinde kurulu gücün Denizli'de 58 MW'ı geçmesi bekleniyor. Dağıtık üretim dediğimiz, bina ve fabrikaların çatı ve cepheleri, küçük ölçekli GES proje uygulamaları için Ege ve İzmir Bölgesinin yüksek potansiyele sahip olduğunu ise ayrıca belirtmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Rüzgar'da İzmir birinci, Balıkesir ikinci
Ege'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinden olan jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisinin üçünde de yüksek potansiyele sahip olması nedeniyle cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bıyık, son olarak şöyle devam etti:
"İzmir, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulu gücünde, kapasitesinin yalnızca yüzde 14'ünü kullanmasına karşın Türkiye lideri. Bin 85 MW güce sahip İzmir'i, 984 MW ile Balıkesir, 620 MW ile Manisa, 360 MW ile Hatay ve 276 MW ile Çanakkale takip ediyor. Öte yandan Ege, enerji üretimi yapılan santrallerin yanı sıra yenilenebilir enerji tesisleri için ekipman üretimi konusunda da ciddi yatırım çekiyor." aliağa
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.