"TÜRK ÇİFTÇİSİNİN YANINDAYIZ"
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Genel Başkan Yardımcıları Abdullah Erin, Üzeyir Tunç ve BBP MKYK Üyesi Hasan Hüseyin Bozok ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Sayın Ş. Şemsi Bayraktar’ı ziyaret ettiler. Türk çiftçisinin
2006-06-21 14:48:36
BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ (BBP) GENEL BAŞKANI MUHSİN YAZICIOĞLU “TÜRK ÇİFTÇİSİNİN YANINDAYIZ” DEDİ.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Genel Başkan Yardımcıları Abdullah Erin, Üzeyir Tunç ve BBP MKYK Üyesi Hasan Hüseyin Bozok ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Sayın Ş. Şemsi Bayraktar’ı ziyaret ettiler. Türk çiftçisinin sorunlarının ve bu sorunlara getirilecek çözümlerin konuşulduğu toplantıda Yazıcıoğlu, “BBP olarak Türk çiftçisinin yanında olduklarını söyledi. Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal’in “Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlatan Yazıcıoğlu, “Alnı kırışık, eli nasırlı, güneşte dudakları çatlamış olan köylü, alnının teriyle ve emeğiyle üretiyor. Namuslarıyla kazanıyor. Hiçbir yeri hortumlamadılar. Köylünün ne borsadan ne döviz yükseldi alçaldı ne de bunlardan nasıl bir rant elde ederim derdi var. Köylünün bütün derdi üretmektir” diyerek, “Üreten kesimimize hak ettiği ilgiyi göstermemiz lazım. Onları azarlayarak, onları ırgat gibi görerek yaklaşımlar Türk köylüsüne, çiftçisine haksızlık yapılmaktadır. Türk köylüsünün, Türk çiftçisinin yanınızdayız” diye konuştu.
TZOB Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar ise Yazıcıoğlu’na katıldığını belirterek, Türk çiftçisine ve TZOB’a BBP’nin ve Yazıcıoğlu’nun ilgisi için teşekkür etti. Yazıcıoğlu’nun TZOB’u ikinci kez ziyaret ettiğini hatırlatan Bayraktar, “Yazıcıoğlu’na tarıma ve TZOB’a verdiği önem için teşekkür ediyoruz” dedi.
Yazıcıoğlu, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğuna işaret ederek, “Kendi kendisine yeterli 7 ülkeden biriyiz” sözünü hatırlattı ve bu sözün tarıma güvenerek söylendiğini vurguladı. Yazıcıoğlu şöyle devam etti: “Köylü nüfusunu azaltacağız iddiasıyla tarımda çalışanları, tarımdaki üreticileri, köylüleri perişanlığa itmektedirler.”
Endüstriyel Tarım Teşvik Edilmeli
Endüstriyel tarımı teşvik etmek gerektiği üzerinde duran Yazıcıoğlu, böylece tarımdaki üretimin ve verimliliğin artacağını ve Türkiye’nin de tarımsal ihracat yapan bir ülke haline gelebileceğini söyledi. Türkiye’nin bu konuda avantajlı olduğu üzerinde duran Yazıcıoğlu, “Ne yazık ki uygulanan politikalar sonucu tarımda girdi maliyetleri sürekli yükseltilerek üretilen değerin karşılığının verilmemesi yüzünden vatandaş tarımdan çekiliyor. Üreticiler perişan ediliyor” diye konuştu.
Geçen Yılın Fiyatının Altında
Buğdayın taban fiyatının geçen yılın piyasa fiyatlarının bile altında olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, “Buna karşılık, gübre ve mazot pahalanıyor. Girdi maliyetleri neredeyse yüzde 50 artarken, üretilen değerin yüzde 50 düşüğe satılmaya mecbur edilmesi köylümüze çiftçimize bu alandan çekil anlamına geliyor” diye kaydetti ve “Tütüne, pancara, fındığa kota getirerek, ürettiğinin karşılığı verme, yerine yeni değer koyma o zaman bu alanlar boşa çıkar” diyerek AKP iktidarını eleştirerek konuşmasına devam etti.
Köye Medeniyet Taşınmalı
Çağdaş ülkeler seviyesine çıkabilmenin köylü sayısını düşürmekten değil, medeniyeti köye taşımaktan geçtiğinin altını çizen Yazıcıoğlu, “Bunu gerçekleştiremezsek köylerden şehre akan göçleri engelleyemeyiz. Çarpık kentleşme ve büyük kentlerdeki sosyal çöküntü, ahlaki dejenerasyon, kapkaç, gasp ile büyük şehirleri daha güvensiz hale getiririz” dedi ve kırsal kesimden şehre olan göçü tersine çevirmek gerektiği üzerinde durdu. Yazıcıoğlu çözüm olarak “Kırsalı daha cazip üreten alanlar haline getirmekle bu mümkündür” şeklinde konuştu.
İklimin Hakkı Verilmeli
“Zeytinyağında beşinci sırada olan Türkiye’nin yerini şimdi Suriye alıyor” diyen Yazıcıoğlu, “Yedi iklimi neredeyse bir arada yaşayabilen ülkeyiz. İklimin hakkı verilmeli ve devlet çiftçiyi teşvik etmeli. Destekleme üreticiye, çalışana olmalı” dedi. “Mazota yüzde 25’in üstünde zam geliyor, gübreye yüzde 50 civarında zam geliyor, sulamadaki enerji aşağı düşürülmüyor. Buna karşılık zirai ilaçlara da zam geliyor” diye ekledi.
Anahtar Kelime: Verimlilik
Bayraktar ise, “Gayri safi milli hasılanın ve ihracatımızın yüzde 11’i tarım sektöründen karşılanmaktadır. Tarım maliyette çok yüksek olan bir sektör. Üreticilerimiz yüksek maliyetler nedeniyle üretmekte zorluk çekiyorlar” diye konuştu ve AB sürecine dikkat çekerek, “Anahtar kelime verimlilik olmalı. Türkiye verimliliği yakalama yolunda yapısal bir dönüşüme geçmeli, ama çalışmalar yeterli değil dedi. Verimliliği aşamazsak bu süreci de sağlıklı geçiremeyiz” dedi.
AB sürecinde tüm sivil toplum örgütleri adına TZOB’un görev yapacağını belirten Bayraktar, sorunların aşılması noktasında iktidarla görüştüklerini ama sorunların çözümüne muhalefet partisi liderlerinin katkı sağladığını belirtti. Öte yandan, Bayraktar, Yazıcıoğlu’na TZOB’u ikinci kez ziyaret ettiği ve tarıma ve TZOB’a verdiği önem için teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.