26 Kasım 2024
  • İzmir8°C

TÜPRAŞ’A İHRACAT ÖDÜLÜ

Tüzmen, bu yıl dış ticaret hacminin 180 milyar dolar, buna bağlı olarak dış ticaret açığının da yüzde 20 - 22'ler seviyesinde olacağını da açıklayarak, bu açığı rahatlıkla çevireceklerini söyledi.

TÜPRAŞ’a İhracat Ödülü

2005-10-01 11:07:07

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektöründen vazgeçmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bu sektörde ciddi bir artış hamlesi var" dedi. Tüzmen, bu yıl dış ticaret hacminin 180 milyar dolar, buna bağlı olarak dış ticaret açığının da yüzde 20 - 22'ler seviyesinde olacağını da açıklayarak, bu açığı rahatlıkla çevireceklerini söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 8. Dış Ticaret Haftası nedeniyle düzenlenen 'Başarılı İhracatçılara Ödül Töreni' Ankara Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, hükümetten ihracatçıların sırtındaki yüklerin azaltmasını talep etti. İhracatçıların sırtlarındaki ağır yüklerle maratona katıldığını ancak bir süre sonra tıkandığını belirten Satıcı, ihracatçıların yükünün hafifletilmesini istedi. Satıcı, "Bizim isteğimiz diğer atletlerden daha fazla olan yükten kurtarılmaktır" diye konuştu.

Yakalanan siyasi istikrar ortamına alışık olmadıklarını ancak bazı kesimlerin bu istikrarı bozmak için ellerinden geleni ardına bırakmadığını ifade eden Satıcı, Başbakan Erdoğan'a yakalanan istikrar ortamından dolayı teşekkür etti.

Türkiye'nin 75 milyar dolarlık ihracat hedefinin tehlikeye girdiğini, maliyetlerin yüksek olmasının bunun en büyük nedeni olduğuna işaret eden Satıcı, OECD ülkeleri arasındaki en yüksek girdi maliyetlerinin Türkiye'de olduğunu söyledi. Türk ihracatçısının sırtındaki bu kambur nedeniyle düşük karla satış yaptığını, değerinin altında mal sattığını anlatan Satıcı, Türk lirasının aşırı değerlenmesinin ve düşük döviz kurlarının hedefleri yakalamak için büyük engel oluşturduğunu kaydetti. İhracatçılar olarak ekstra girdi maliyetlerine maruz kaldıklarını belirten Satıcı, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'ye de sert tepki gösterdi. Satıcı, "İhracatçının en büyük düşmanı yüksek faizdir. Zenginleşmenin önündeki en büyük engeldir. Merkez Bankası bunu görüyor ancak sayın Başkan bizi yüksek faizin altında eziyor. Faizleri yarım puan mı, çeyrek puan mı indirelim, yok hiç yapmayalım diyerek anlaşılması zor bir çelişki ile karşı karşıya. İhracatçıyı ileriye götürmeki için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir" çağrısını yaptı.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de, hükümetin yaptığı başarılı çalışmalarla dünya ülkelerinden yüzde 1 oranında pay almayı başardığını söyledi. Artık bir rakamının yanına sıfırın da ekleneceğini, bunun ancak başarılı çalışmalarla mümkün olacağını dile getiren Tüzmen, Türkiye'nin ihracatta 22. sırada, ithalatta 14. ülke olduğunu açıkladı. "Biz ihracatta 20. ülke olmayı hedefliyoruz, bu zor değil" diyen Tüzmen, 2006 yılında bu sırayı yakalayacaklarını vurguladı. Tüzmen, "İçerde ve dışardaki konjonktüre rağmen, zorlu ve yorucu yola rağmen bunu başaracağız" mesajını verdi. Hükümet olarak esneklik ve kriz yönetme kabiliyetine sahip olduklarını belirten Tüzmen, kriz yöneterek soğukkanlı ve olgunlaşmayı öğrendiklerini söyledi. 2005 yılı Ocak - Eylül aylarında gerçekleşen ihracat rakamının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.5 oranında arttığını açıklayan Tüzmen, ihracatta ciddi artış hamlesinin yeniden başladığını bildirdi. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe ciddi hareket beklediklerini ifade eden Bakan Tüzmen, otomotiv ve makina sanayi gibi sektörlerininde yeni yıldızlar olacağını vurguladı. Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektöründen vazgeçmelerinin mümkün olmadığını, bu sektörde ciddi bir artış trendi olduğunu kaydetti.

Bakan Tüzmen, bu yıl dış ticaret hacminin 180 milyar dolar, buna bağlı olarak dış ticaret açığının da yüzde 20 - 22'ler seviyesinde olacağını belirterek, "Kriz dönemlerindeki yüzde 30 - 35'ler seviyesindeki dış ticaret açığına rağmen bu açığı rahatlıkla çeviririz" dedi. İthalattı artış hızının yüzde 19 seviyesine indiğini, ihracattaki artışın yüzde 17.5 seviyesinde seyrettiğini kaydeden Tüzmen, doğru stratejiler geliştirmek zorunda olduklarının altını çizdi. Uzak Doğu ile 2 milyar dolar olan dış ticaret hacmini 5 yıl içinde 7.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini duyuran Tüzmen, önümüzdeki dönemde bilgi ve teknoloji alanlarındaki sektörlere yöneleceklerini söyledi. Tüzmen ayrıca, 66 ülkede 64 milyar dolarlık müteahhitlik işi yapıldığını, bunun 3 bin projeyi kapsadığını açıkladı. Müteahhitlik sektörünün son 10 yılda 2.4 milyar dolar yeni iş hacmi yakaladığını vurgulayan Tüzmen, hedeflerinin yılda 19 milyar doları yakalamak olduğunu bildirdi. Tüzmen, 2023 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacmini 1.1 trilyon dolara çıkarmayı da sözlerine ekledi.

Törende konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Başbakan Erdoğan, başarılı çalışmalara imza atan ilk 10 ihracatçı firmasına ödüllerini takdim etti. Ödüllerini Başbakan Erdoğan'ın elinden alan ve 2004 yılında Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ihracat şampiyonları sırasıyla şöyle:

"Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş (Kazusama Nakagawa), Ford Otomotiv Sanayi A.Ş (Cengiz Kabatepe), Vestel Dış Ticaret A.Ş (Turan Erdoğan), GİSAD Dış Ticaret A.Ş (Selahattin Turgu), OYAK Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş (Mehmet Kirmanoğlu), TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (Hüsamettin Danış), TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş (Mustafa Aslaner), GSD Dış Ticaret A.Ş (Turhan Alpan), RAM Dış Ticaret A.Ş (Nuri Kubanç), Diler Dış Ticaret A.Ş (İbrahim Pektaş)."

Törende ayrıca, Türkiye genelinde tüm resmi ve k'fd.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de, hüközel ilköğretim okulları ile lise ve dengi okul öğrencileri arasında gerçekleştirilen 'Dış Ticaret Kompozisyon' yarışmasında ödül alan öğrencilere de ödülleri Başbakan Erdoğan tarafından verildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.