TÜLİN AKIN DÜNYANIN EN BAŞARILI SOSYAL GİRİŞİMCİSİ ÖDÜLÜNÜ KAZANDI
Çiftçilerin teknolojiyle buluşturulması, akıllı telefon sektöründe büyük değişim
28 Eylül 2018 Cuma 09:30
Çiftçilerin teknolojiyle buluşturulması, akıllı telefon sektöründe büyük değişim, cinsel şiddette sessizliğin bozulması, hükümlülerin topluma kazandırılması…
Schwab Vakfı’nın 2018 Yılı Sosyal Girişimcileri, ödüllerini Dünya Ekonomik Forumu - World Economic Forum çerçevesinde düzenlenen ödül töreninde aldılar. Ödül alanlar arasında Türkiye’den Tülin Akın da bulunuyor.
Schwab Vakfı, yenilikçi yaklaşımları ve küresel etki potansiyellerinden dolayı 11 kuruluştan 12 kişiyi ödüllendirdi
2018 ödüllerini kazananların uygun maliyetli ve ölçeklenebilir çözümler geliştirdikleri konular arasında kırsalda dijital dönüşüm, genç kızların eğitimi, cinsel şiddet, hapishane reformu ve afet yardımı yer aldı
Ödül kazananların bazıları, daha iyi sonuçlar elde etmek için Dördüncü Sanayi Devrimi teknolojilerini kullandı
2018 Yılı Sosyal Girişimcileri hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz
New York, 26 Eylül 2018 – Dünya genelinde 11 kuruluştan 12 sosyal girişimci, Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı tarafından 2018 Yılı Sosyal Girişimcileri olarak seçildi.
Bu yıl onurlandırılanlar arasında, Türkiye’den Tülin Akın da yer aldı. Çiftçileri teknolojiyle buluşturarak kırsalda dijital dönüşümü gerçekleştirmek üzerine çalışan Tülin Akın, kurucusu olduğu TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. ile sektörde birçok ilke imza attı. 2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarimsalpazarlama.com ile Türkiye’nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme network’ü ve e-ticaret medyasını hayata geçirdi. 2007'de İhracatın Yıldızları Programı’nda e-ihracat birincilik ödülü aldı. Bankalarla birlikte çiftçi kredi kartlarını modelleyerek, çiftçinin zarar görmeden finans kaynağı bulmasını sağladı ve bunları anlatmak için yaklaşık 12.000 köye ziyaretler gerçekleştirdi.
Vodafone ile birlikte Çiftçi Kulübü'nü kurdu ve çiftçiye özel uygulamalarla 1 milyon 600 bin çiftçiye ve ailesine bilgi ve hizmet ulaştırarak tarımda erken uyarı bilgilendirmelerini başlattı. Intel’in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullanabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan özel bir çiftçi bilgisayarı yazılımı ürettirdi. Kırsal alanda su bilincini geliştirmek ve traktör kazalarını önlemek amacıyla da çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. 2012 yılında Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfı’ndan Türkiye’nin Fark Yaratanı, 2013 JCI – TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü, 2013 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti -KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü’nü aldı ve 2014 yılında "Barış için iş" dalında Nobel'e aday gösterildi.
Halen Aydın'da bulunan dünyanın ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy’de çalışan Tülin Akın, farklı sektörleri çiftçilerle buluşturmak, çiftçilere tarım teknolojilerini uygulamalı göstermek, endüstriyel çiftliklerde kullanılan IoT teknolojilerinin aile çiftçilerine uyarlanmasını sağlamak üzerine projeler yürütüyor. Yaptığı çalışmalar uluslararası arenadaki pek çok prestijli kurum tarafından takip edilen Tülin Akın davet edildiği Dünya Ekonomik Forumu - World Economic Forum toplantılarında ödül almanın yanı sıra pek çok oturuma katıldı ve çalışmalarda görev aldı. Ödülle ilgili görüşlerini paylaşan Akın; “2004 yılından bu yana verdiğimiz mücadele hep çiftçinin kalkınması, teknolojiyi daha fazla kullanması için oldu. Kırsalda yaz, kış demeden çalıştık, çiftçilerimizle buluştuk. Bu ödül benim kadar ekibimin ve emektar çiftçilerimizindir. Schwab Vakfı’na ve Dünya Ekonomik Forumu’ndaki herkese ilgileri ve destekleri için teşekkür ediyorum. Toplantılar sırasında Belçika Kraliçesi Mathilde ile görüşerek aile çiftçilerinin teknoloji ile buluşmasının önemini paylaşma imkanı buldum. UNICEF Başkanı Henrietta Fore ile gençlerin tarıma yönlendirilmesi ile ilgili konuştum, Tarım ve Teknoloji Kolejleri kurmayı planladığımı ve teknoloji ile birlikte gençlerin tarıma ilgisinin artacağını paylaştım. Ali Baba’nın Kurucusu Jack Ma ödül için tebriklerini paylaştı. Hepsi unutulmaz ve heyecan verici anlardı. Bundan sonra yine aynı azimle çalışmalarımıza devam ederek dünya çapında ses getiren başarılara imza atmayı hedefliyoruz” dedi.
Ödül töreninde söz alan Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı Başkanı ve Eş Kurucusu Hilde Schwab “Sosyal Girişimciler, dışlanmış ve fakir kesimlerin sosyal sorunlarını şekilde çözmek için güçlerini ve iş prensiplerini kullanıyorlar. Çalışmalarını genellikle hükümetin ve özel sektörün yeterli sonuç elde edemediği, pragmatizm ve önemli bir yaratıcılık içeren alanlarda yürütüyorlar” dedi.
2018 Yılı Sosyal Girişimcileri Ödüllerini alanlar şöyle:
Urvashi Sahni, Study Hall Education Foundation, Hindistan: Vakıf; kız çocukları, engelli çocuklar, kırsalda yaşayan gençler ve resmi okul sistemi dışındaki çocuklar için dokuz farklı türde okul ve program ağı yürütüyor. Şu ana kadar 900’den fazla devlet okulu ile çalışan ve 5 binin üzerinde öğretmeni eğiten vakıf tahmini olarak 500 bin çocuğa ulaşmayı başardı.
Fatuma Abdulkadir Adan, Horn of Africa Development Initiative (HODI), Kenya: HODI; avukatlık hizmetleri, eğitim, uyuşmazlık çözümü ve yeterli geçim kaynaklarının teşvik edilmesi gibi yöntemlerle, Afrika’nın son derece yoksul ve kurak bölgesinde barışçıl ve dirençli topluluklar oluşturmaya çalışıyor. 300 köye yayılan dört amiral gemisi programı, 1500’ü kız öğrenci olmak üzere 10 bin gencin öğrenim gördüğü 13 okula ve 14.700 haneye ulaşıyor. HODI’nin Breaking the Silence (Sessizliği Boz) programı, ergenlik çağındaki kızlara destek vermek ve yardım almalarını sağlamak üzere okul tabanlı akran ağı oluşturarak cinsel şiddet mağdurları arasında yaygın olan utanç ve eziyeti sona erdirmeyi amaçlıyor.
Valdeci Ferreira, The Brazilian Fraternity of Assistance to Convicts (FBAC – Brezilya Hükümlülere Yardım Kardeşliği) Brezilya / Latin Amerika: FBAC; toplum katılımı, çalışma, liyakat ve aile gibi 12 ilkeye dayalı olan bir hükümlüleri topluma kazandırma metodolojisi geliştirdi. Brezilya’nın beş eyaletinde çalışan FBAC, metodolojilerinin 23 ülkede benimsenmesini sağladı. FBAC tarafından işletilen hapishanelerde cezasını çeken Brezilyalı hükümlülerin yeniden suç işleme oranları yüzde 35 ile yüzde 85’lik ulusal oranın çok altında.
Bas van Abel, Fairphone, Hollanda: Fairphone, akıllı telefonların üretiminde sosyal ve çevresel değerleri ön planda tutarak akıllı telefon sektörüne büyük bir değişim getiriyor. Şirket, atıkları sınırlamak ve çalışanlarına iyi çalışma şartları sağlamak üzere uzun süreler kullanılabilen modüler bir tasarım geliştirdi ve döngüsel ekonomiye daha da yakınlaşmak için geri dönüşüm çabalarını destekliyor. Şu ana kadar 160 binin üzerinde akıllı telefon sattı.
Bruktawit Tigabu, Whiz Kids Workshop, Etiyopya: Whiz Kids, erken çocukluk eğitimi, sağlıklı davranış, okuryazarlık ve cinsiyet eşitliğine vurgu yapan yedi farklı yerel dildeki eğitim mesajlarını yaymak için televizyon, radyo ve yazılı medya erişimini kullanıyor. Uluslararası ödüllere sahip amiral gemisi programı Tsehai Loves Learning, her hafta televizyonda yaklaşık 5 milyon kişi tarafından izlenirken radyo programı ise 10 milyon kişi tarafından dinleniyor.
Sasha Chanoff and Amy Slaughter, RefugePoint, Afrika / Orta Doğu: Bu kuruluş, “özgüven programı” sayesinde dünyanın çeşitli bölgelerindeki en çok risk altında bulunan mültecilere sığındıkları ülkelere entegrasyonlarını kolaylaştırarak ve geliştirerek kalıcı çözümler buluyor. Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile iş birliği yapan RefugePoint, şu ana kadar 54 binin üzerinde mültecinin yeniden yerleştirilmesine ve diğer binlerce mülteciye erişilebilmesini sağlayan şartlar oluşturulmasına yardımcı oldu.
Mike Quinn, Zoona, Zambiya / Malawi: Zoona, erişilebilir finansal hizmetler sağlayan bir teknoloji platformu ve franchise ağı kurdu. Kurulduğu 2009 yılından bu yana, üç ülkede 2 milyon tüketiciden oluşan etkin müşteri tabanına ve 3000 acenteye ulaştı, 2 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdi ve yatırımlarını 25 milyon doların üzerine çıkarttı.
Zack Rosenburg, SBP, USA: Kuruluş, vatandaşların bir felaket meydana gelmeden önce ve sonra ihtiyaç duyulan bilgi ve desteğe ulaşabilmelerini sağlayarak felaket ve toparlanma arasında geçen zamanı azaltıyor. Evleri piyasa fiyatlarının yüzde 40 altında ortalama 61 günde inşa edebilen kuruluş, şu ana kadar 1.420 evi yeniden inşa etmiş. Tüm bunlara ek olarak, yeniden inşa modelini açık kaynaklı hale getirerek yaygın bir şekilde benimsenmesini teşvik etmek üzere STK’lere eğitim vermiş. Tülin Akın, Tabit, Türkiye: Tabit, küçük ölçekli çiftçilerin, hava durumu tahminleri, piyasa fiyatları ve finansman seçenekleri dahil olmak üzere hayati önem taşıyan tarımsal bilgileri edinebilmelerinde devrim yaratan, herhangi bir basit cep telefonuyla erişilebilen, tamamen ücretsiz bir SMS tabanlı sistemin geliştirilmesine öncülük etti. 2017 yılında, Türkiye’nin kırsal bölgelerinde bulunan 3 milyon çiftçinin yarısı Tabit’in cep telefonu tabanlı hizmetlerini kullandı.
David Yeung, Green Monday, Hong Kong: İklim değişikliği, küresel gıda güvensizliği ve halk sağlığı gibi sorunlarla mücadeleyi amaçlayan Green Monday; okullara, yemek şirketleri ve restoran zincirlerine haftada bir vejetaryen yemek sunarak diyet alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyor. Haftada bir kere sebzeli yemek felsefesi, Hong Kong’da 1,6 milyondan fazla kişi tarafından uygulanıyor ve 30’dan fazla ülkeye yayılmış durumda.
Muhammad Amjad Saqib, Akhuwat, Pakistan / Uganda / Kenya: Akhuwat, düşük gelirlilere 600 milyon tutarında kredi dağıttı. Dağıtılan kredilerin yüzde 98’i küçük işletme kurmak ve veya var olan işletmeyi büyütmek için kullanıldı. İslami finans kuralları ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan Akhuwat, şu an dünyanın en büyük faizsiz mikro finans programı. 2018 yılında onurlandırılan 11 kuruluş ve 12 kişi, dünyanın dört bir yanına dağılmış 350 seçkin sosyal girişimciden oluşan büyük Schwab Vakfı Topluluğu’nun bir parçası haline geldi. Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı’nın çalışmaları, Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel zorluklar için oluşturulmuş alana dayalı çözümlerini büyütmeyi amaçlayan etkinlikler ve girişimlerine entegre edilmiş halde gerçekleştiriliyor.
Kazananlar, aşağıda yer alan Schwab Vakfı yönetim kurulu üyeleri tarafından seçildi: Hilde Schwab, Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı Başkanı ve Eş Kurucusu, İsviçre; Helle Thorning-Schmidt, CEO, Save the Children International, İngiltere; Belçika Kraliçesi Mathilde, Onur Kurulu Üyesi; David Gergen, Fakülte Direktörü, Kamu Liderliği Merkezi, John F. Kennedy Devlet Okulu, Harvard Üniversitesi, ABD; Johanna Mair, Organizasyon, Strateji ve Liderlik Profesörü, Hertie School of Governance, ABD; Nicole Schwab, Eş Kurucu, EDGE Certified Foundation, İsviçre; Subramanian Rangan, The Abu Dhabi Crown Prince Court Endowed Chair Societal Progress, INSEAD, Fransa.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.