TOKİ’DEN 26.374 KONUT
Türkiye'de ciddi boyutlarda bir konut açığı olmadığını ifade eden Bayraktar, "Ancak Türkiye'de gecekondu tarzında, hazine arazileri, su havzaları ve yeşil alanlara yapılan konutların realizasyonu konusunda acilen 1.5 milyon konutun üretilmesi lazım. Bu ko
2006-07-15 21:44:48
TOKİ, YIL SONUNA KADAR 26 BİN 374 KONUT İNŞA EDECEK
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2006 yılı sonuna kadar 26 bin 374 konut inşa edileceğini söyledi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar dün Türk Sanayicisi ve İşadamları Vakfı'nın (TÜSİAV) düzenlediği Cinnah Sohbetleri'ne katıldı. Toplantıya, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile TÜSİAV yöneticileri katıldı. Bayraktar yaptığı konuşmada, 1993 yılında Toplu Konut Fonu'nun bütçeye devredilmesi ve 2001 yılında da tamamen kaldırılması ile TOKİ'nin kaynaklarının çok azaldığını belirterek, bu süre içinde nüfus artışı ve şehirlere göç nedeniyle konut ihtiyacı ve çarpık yapılaşmanın hızla arttığını kaydetti.
TOKİ'nin bütçeden herhangi bir ödenek almadığını ifade eden Bayraktar, kendilerine gelen kaynağın büyük bir kısmının Emlak Bankası'nın kapanma sürecinden sonra kendileri gelen malların değerlendirilmesi ile ve katma değeri en yüksek olan arsaları değerlendirerek elde edildiğini kaydetti.
SOSYAL İÇERİKLİ PROJELER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 2005 yılından itibaren sosyal içerikli projelere ağırlık vereceklerini vurgulayan Bayraktar, "Bunlar özellikle alt gelir grubuna ve fakirlere yönelik, 45-55 metrekarelik 20 seneye kadar taksitle olan konutlarımız. Diğer bir tanesi de biraz daha büyük olarak 62-72 metrekare arasında olanlar. Bunlar da 2000 YTL peşinat ve 15 yıla varan ayda 200 YTL taksitle olan konut faaliyetleridir. 2005 yılında yerleşim birimlerinde eğitim tesislerine ve sağlık tesisleri gibi sosyal donatılara ağırlık vereceğiz" diye konuştu. TOKİ'nin görevinin sadece konut üretmek olmadığını belirten Bayraktar, yerleşim birimleri üretmek, örnek uygulamalar yapmak ve ekonomiyi canlandırmak gibi görevleri olduğunu de bildirdi. Kooperatifler ve özel sektörden, konutların özel sektör yerine devlet tarafından yapılması ile ilgili eleştirilen geldiğini de belirten Bayraktar, "Biz konutları kendimiz yapmıyoruz. Bir şemsiye olarak organizasyonu yapıyoruz. Disiplinini sağlamaya, modelini oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yine özel sektöre, müteahhitlere veriyoruz" dedi.
1.5 MİLYON KONUT ÜRETİLMESİ LAZIM
Türkiye'de ciddi boyutlarda bir konut açığı olmadığını ifade eden Bayraktar, "Ancak Türkiye'de gecekondu tarzında, hazine arazileri, su havzaları ve yeşil alanlara yapılan konutların realizasyonu konusunda acilen 1.5 milyon konutun üretilmesi lazım. Bu konutların da modern hayatın gerektirdiği donatılana sahip ve ısı ve ses yalıtımı açısından insanları rahat ettiren evler olması lazım. Bunu üretmememizin en büyük nedeni fakir grubun ev alamamasıdır. Türkiye'de 10 tane evi olan da var. Gelir seviyesinin artırılması kar marjlarının azaltılması lazım. İnsanlarımızın yüzde 200, yüzde 100, yüzde 50 karlardan vazgeçip yüzde 3 ve 7 arasında kar alması lazım" şeklinde konuştu.
HİÇBİR GELİRİ OLMAYANLARA 20 YIL VADELİ EV
Sosyal içerikli konut olarak 4 bin 500 konutun bir kısmının başladığını bir kısmının da ihale aşamasında olduğunu belirten Bayraktar, 45-55 ve 62-72 metrekarelik toplam 26 bin 374 adet konutun projelendirmesinin yapıldığını ve yıl sonunda bunların tamamına başlamayı hedeflediklerini kaydetti. Bu evleri hiçbir geliri olmayanlara, peşinatsız olarak 20 yıl vade ve 100 YTL'den başlayan taksitlerle vereceklerini belirten Bayraktar, 45-55 metrekarelik bu küçük evlerin sosyal donanımlarının tam olacağını söyledi. Bayraktar projenin daha çok eşi ölmüş çocuklu bayanlara ve 60 yaşını aşmış, çocuğu olmayan geliri az vatandaşlara yönelik olduğunu kaydetti. Bayraktar, ayrıca projenin boşanmış bayanları kapsamadığını, ancak çok zor durumda olanlara da ev verilebileceğini söyledi. Bayraktar, konutların 2006 sonuna kadar bitirileceğini de söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.