TEVFİK FİKRET RETROSPEKTİFİ
Sanal Müze’de, küratörlüğünü Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Tevfik Fikret Retrospektifi” yayına girdi. Fikret'i ölümünün 90. yılında anan sergide, Fikret'in bugün müze olarak kullanılan Aşiyan'daki evi, resimleri ve bazı şiirleri su

2006-01-30 23:03:04
Sanal Müze’de, küratörlüğünü Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Tevfik Fikret Retrospektifi” yayına girdi. Fikret'i ölümünün 90. yılında anan sergide, Fikret'in bugün müze olarak kullanılan Aşiyan'daki evi, resimleri ve bazı şiirleri sunulmaktadır. Pelvanoğlu, Tevfik Fikret’i şu sözlerle anlatıyor: “1867-1915 yılları arasında yaşayan Tevfik Fikret, Türk Modernleşmesi'ni ve sancılarını temsil eden başlıca figürlerden biridir. Fikret'in bu temsiliyeti, yaşam öyküsünün incelenmesi halinde anlaşılacağı gibi, onun şiirlerinde ve resimlerinde de kendini hissettirir. Şiirlerinde daha ziyade toplum üzerine düşünmüş; resimlerinin büyük çoğunluğuna ise zaman zaman umutsuzluğa kapılarak inzivaya çekilişini yansıtmış bir isimdir Tevfik Fikret.”
Şubat ayında ise modern heykel sanatımızın en önemli kimliklerinden birisini “Doğumunun 100. yılında Türk Heykel Sanatının Öncü İsmi Ali Hadi Bara (1906-1971)” sergisi ile izleyicilerine sunacak. Serginin küratörü, Mehmet Üstünipek sanatçıyı şöyle tanımlıyor: “Ali Hadi Bara’nın bir sanatçı olarak yaşamı boyunca ürettiği işler, onun Türk heykel sanatının gelişim sürecinde gerçek bir öncü olduğunu ortaya koymaktadır. 1920’lerin büyük ölçüde natüralist bir çizgiye bağlı olan Türk heykel sanatına, 1929 yılında henüz 22- 23 yaşındayken yaptığı Havva heykeliyle yeni bir konu ve biçim anlayışı getirmiştir. 1940’lı yılların sonuna kadar çok sayıda figür heykeli, anıt, büst ve baş heykeli üreterek figüratif Türk heykel sanatının önde gelen ismi olmuştur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.