25 Kasım 2024
  • İzmir4°C

TEŞVİK SİFTAHI SOCAR'DAN

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ ŞENOL GÖK/ Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) , geçen Haziran ayında TBMM’de kabul edilen yeni

Teşvik Siftahı SOCAR'dan

05 Aralık 2012 Çarşamba 23:06

TÜRKİYE’NİN İLK “STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ” EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN TARAFINDAN  SOCAR'A VERİLDİ…

YENİ TEŞVİK YASASI İLE MEVZUATA İLK KEZ GİREN “STRATEJİK YATIRIM” KONSEPTİ, SOCAR TÜRKİYE  RAFİNERİSİ İLE HAYATA GEÇİYOR.

ZAFER ÇAĞLAYAN: “SİFTAH SOCAR’DAN, BEREKETİ ALLAH’TAN…”
SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI (CEO) VE PETKİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ KENAN YAVUZ: “PETKİM YARIMADASINI ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRME VİZYONUMUZ, RAFİNERİ İLE EN ÖNEMLİ ATILIMINI YAPMIŞ OLUYOR, TEŞVİK SİSTEMİMİZİ ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI BİR YAPILANMAYA DÖNÜŞTÜREN VE STRATEJİK YATIRIM TANIMINI GETİREN VE PROJEMİZİ BU TANIMA LAYIK BULAN EKONOMİ BAKANIMIZ ZAFER ÇAĞLAYAN'A TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUZ.''

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ ŞENOL GÖK/ Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) , geçen Haziran ayında TBMM’de kabul edilen yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuata ilk kez giren “Stratejik Yatırım” kapsamına alınan ilk yatırım oldu.  
İstanbul Çırağan Oteli’nde bugün düzenlenen törenle, Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan tarafından SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e verildi.
Törende bir konuşma yapan Bakan Zafer Çağlayan, 20 Haziran-30 Kasım tarihleri arasında STAR Rafinerisi dışında, 1925 adet Teşvik Belgesi ile 23.7 Milyar Dolar yatırımın teşvik kapsamına alındığını belirterek, amaçlarının “yatırımcıyı yatırıma tahrik etmek” olduğunu vurguladı.

“PETKİM’İN HAYATIMDA ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR”
Petkim’in kendi hayatında da çok özel bir yeri olduğunu, babasının 1965-1975 yılları arasında Petkim’de çalıştığını ve 7 nüfuslu ailesine baktığını kaydeden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi Petkim sahasında SOCAR tarafından inşa edilen STAR Rafinerisi için Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni vermek bana nasip oldu. Siftah SOCAR’dan, bereketi Allah’tan diyoruz. Yeni teşvik sistemi sanayi envanterine ve kısa adı GİTES olan Girdi Tedarik Sistemi çalışmalarının altyapısına dayanıyor. Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu sektörlerde yatırımı destekliyoruz. İşte STAR Rafinerisi bunun en özgün örneği. Bugün 8.5 Milyar Dolar ödediğimiz motorin ithalatına STAR Rafinerisi üretime geçtiğinde 1.5 Milyar Dolar ödeyeceğiz. 1.6 milyon ton Nafta üretimi ile, bu üründe 1.4 Milyar Dolar daha az ithalat yapacağız. Hayallere değil, somut verilere dayanıyoruz.  Yani geçmişte olduğu gibi ‘Kim olursan ol gel’ demiyoruz.”  
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Dünya'nın içinde bulunduğu büyük krize karşın Türkiye'nin performansı ile herkesi kendisine hayran bıraktığını söyledi. Yavuz; “Türkiye’nin en kapsamlı yerlileştirme projesi ” cümlesini kullandıklarını belirterek, “Yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuatımıza ‘Stratejik Yatırım’ konsepti getirilmişti, Hükümetimizin üretim ve ihracat odaklı, yerli üretimi öncelleyen, yüksek katma değer yaratma kabiliyetine sahip, ara malı üretimini teşvik eden  bakış açısı, rafineri yatırımımız  ile tam olarak örtüştü. Ülkemizin tanımladığı bu stratejiyi hayata geçiren bir yatırımı yapmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

PETKİM YARIMADASI BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK...
Yeni teşvik sisteminin sektörel gerçekliklerden kaynaklanan ve Türkiye’nin rekabet gücünü ve yerli üretimi öncelleyen bir sanayileşme stratejisi üzerine inşa edildiğini sözlerine ekleyen Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yeni teşvik sistemi, ülkemizi büyük yatırımlara ev sahipliği yapacak bir konuma taşıyacak niteliğe sahip bir devrimdir. Şirketimize verilen stratejik yatırım belgesinin, PETKİM yarımadasını ülkemizin Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonuna sahip örnek bir üretim üssü haline getirme vizyonumuza çok büyük katkısı olacaktır. Bugün Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın elinden aldığımız teşvik belgemiz heyecanımızı artırdı. Çok  yakında başta liman projemiz olmak üzere yeni stratejik yatırımlarımızı da kamuoyu ile paylaşacağız. SOCAR olarak biz; Petkim Yarımadasına, Petkim'in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapıyoruz. 2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve Türkiye ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı SOCAR olarak biz olacağız. Hedefimiz Petkim yarımadasında minimum 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. Böylece ''İki Devlet, Bir Millet'' olan  Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine,  yani büyük Türk milletine hizmet etmenin gururunu yaşamış olacağız.

“RAFİNERİ İHALE SÜRECİ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR ”
SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası üzerindeki "Value-Site" vizyonunun en kritik adımı olan SOCAR Türkiye Rafinerisi’nin Petkim Aliağa Kompleksi içindeki saha düzenleme ve hafriyat çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Yaklaşık 10 ayı geride bırakan çalışmaların yüzde 50’si tamamlanırken, 5 milyon metreküpün üzerinde toprak yer değiştirdi. Toplamda 10 milyon 500 bin metreküp hafriyat yapılacağını belirten SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek rafinerinin en önemli özelliğinin Petkim'e rekabet gücü kazandırmak olduğunu vurguladı. Yavuz; “Rafinerimizi Petkim'in hammadde ihtiyacını karşılayacak şekilde konfigüre ettik, rafinerimizde üretilecek 10 milyon ton rafinaj ürününün 3 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Böylece Petkim taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden minimum 100 milyon dolar tasarruf sağlayacaktır. Petkim yarımadasında yapacağımız petrokimya, liman ve enerji yatırımları ile birlikte tarihsel performansını dört kat daha iyileştirerek yoluna emin adımlar ile devam edecektir.” dedi.
Sadece Petkim’in temel hammaddesi olan bugün tümüyle ithal ettiği, Nafta ve LPG değil, Türkiye’nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı ve motorin ürünlerinin  de  yerlileştirilmesiyle  dışa bağımlılığı azaltacaklarını vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti:  “Uluslararası teknik ve mali danışmanlarımız ile birlikte yoğun bir mesai harcadık, Rafineri projemize teklif veren üç konsorsiyumdan gelen tekliflerin teknik değerlendirme süreci tamamlandı, ticari tekliflerin değerlendirme süreci ise devam ediyor, hedefimiz Aralık ayı içerisinde bu süreci de tamamlamaktır. Projemizi gerçekleştirme yolunda, bürokratik, teknik ve mali açıdan hiçbir engelimiz kalmamıştır. Bizden desteklerini esirgemeyen herkese  teşekkür ediyorum.
 
İLK STRATEJİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİNDEN SATIRBAŞLARI
Halen saha düzenlenme ve hafriyat çalışmaları devam eden STAR Rafinerisi’nde Teşvik Belgesi’ne bağlanan yatırım tutarı 6.6  milyar TL oldu.  “Türkiye’nin son 30 yıldaki, tek noktaya yapılan en büyük yatırımı” olan SOCAR Türkiye Rafinerisi’ne “Stratejik Yatırım” kapsamında; KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, yüzde 90 oranında vergi indirimi, yüzde 50 oranında Yatırıma Katkı Oranı, 7 yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırım tutarının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla 50 milyon TL’ye kadar faiz desteği sağlanacak.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.