26 Kasım 2024
  • İzmir8°C

TCDD'DEN MODERNİZASYON PROJESİ

Devlet Demir Yolları (TCDD), son 150 yılın en büyük yatırım ve modernizasyon hamlesini başlatacağını bildirdi. TCDD'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, proje ile mevcut demiryolu hatları iyileştirilecek, yeni hızlı tren hatları ddöşenecek,

TCDD'den Modernizasyon Projesi

2005-12-13 00:31:42

Devlet Demir Yolları (TCDD), son 150 yılın en büyük yatırım ve modernizasyon hamlesini başlatacağını bildirdi.

TCDD'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, proje ile mevcut demiryolu hatları iyileştirilecek, yeni hızlı tren hatları ddöşenecek, RO-LA taşımacılığına geçilecek ve garlar prestij mekanları haline getirilerek şehirlerin sosyal ve kültürel hayatına yeniden kazandırılacak. 2014 yılına kadar uzanacak ve 10 milyar doları bulacak yatırım hamlesi ile demiryollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payı önemli ölçüde arttırılacak.

TCDD'den alınan bilgiye göre, mevcut demiryolu hatlarının rehabilitasyonu kapsamında 864 kilometre hattın bakımı tamamlandı. Hemen ardından, bin 600 kilometrelik hattın bakım ve alt-üst yapı yenilemesi yapılacak. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin bitirilmesi sonucunda, iki büyük kent arasında çift hatlı, elektrikli, sinyalli, hızlı demiryolu inşa edilmiş olacak.

Ankara-İstanbul hattında şu anda 6 saat 30 dakika olan seyahat süresi, hızlı tren seferleriyle ile 3 saate inecek. TCDD ayrıca, İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi'nde kullanılmak üzere, 10 adet hızlı tren setinin siparişini de verdi. İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi ile Ankara-İstanbul arasında yolcu taşımacılığında yaklaşık yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78'e çıkartılması hedefleniyor.

En uzun güzergahlardan biri olan, 824 kilometre uzunluğunda ve 14 saatlik seyir süresine sahip Ankara-İzmir hattı ise, ilk etapta Polatlı-Afyon arasında yeni demiryolu hattının, ikinci etapta ise Afyon-İzmir demiryolu hattının iyileştirilmesi ile yaklaşık 200 kilometre kısalacak ve yolculuk süresi de 6 saate inecek.

Seyahat süresi 12 saat olan ve toplam uzunluğu 602 kilometreyi bulan Ankara-Sivas hattı da, bu proje ile 131 kilometre kısalacak. Bu hat da 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilecek. Bu proje ile birlikte Ankara-Sivas arası 2 saate düşecek.

TCDD, Türkiye'nin nüfus, tarım ve sanayi açısından en büyük şehirlerinden biri olan Konya'nın, Türkiye'nin en büyük 3 kentine (İstanbul, Ankara, İzmir) daha kısa zamanda ulaşımını sağlamak amacıyla Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi'ni hayata geçirmek için çalışma başlattı. Halen, 696 kilometrelik Ankara-Eskişehir-Afyon-Konya üzerinden aktarmalı olarak sağlanan ve seyahat süresi ise 10 saat 5 dakika olan Ankara-Konya demiryolu bağlantısı; Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Polatlı-Kocahacılı-Konya hattında 300 kilometrelik yeni demiryolu hattı inşa edilerek, 1 saat 15 dakikaya inecek. Bu projenin 2007'de tamamlanması planlanıyor.

RO-LA İLE AVRUPA'YA ÇIKARMA

Bir yandan demiryollarına yönelik yatırımlarını sürdüren TCDD, diğer yandan da Türk girişimcisinin yükünü Avrupa'ya ulaştırması için, karayolu ve RO-RO'ya alternatif olabilecek yeni taşımacılık modeli olan ve Karayolu yük taşıma araçlarının (TIR-Kamyon) demiryolunda vagon üstünde refakatli veya refakatsiz bir şekilde taşınma biçimi olarak bilinen RO-LA'yı hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2006'da uygulamaya başlayacak RO-LA taşımacılığı ile İstanbul/Halkalı'dan yüklenecek TIR'lar, Bulgaristan, Yugoslavya ve Macaristan üzerinden bin 800 kilometre yol alarak Avusturya/Wels'e ulaşacak. TIR'lar buradan Avrupa'nın diğer kentlerine dağılacak. Yılda 300 bin TIR'ın taşınması işlemini gerçekleştiren Türkiye, RO-LA ile yaklaşık 30 bin TIR'ı trenlerle Avrupa'ya gönderme imkanı elde edecek. Gelişmiş ülke demiryollarında oldukça yaygın olan RO-LA taşımacılığı, geleceğin taşıma türü olarak görülüyor.

Asya ile Avrupa'yı demir ağlarla birbirine bağlayacak Marmaray Projesi de, büyük bir hızla ilerliyor. Avrupa Yakası'ndaki Halkalı'dan, Anadolu Yakası'ndaki Gebze'ye kesintisiz, çağdaş, yüksek kapasiteli, hızlı, çevreyi ve tarihi dokuyu tahrip etmeyen bir ulaşım ağını kapsayacak proje tamamlandığında, toplu taşımacılıkta çağdaş bir ulaşım olanağı sağlanmış olacak. Proje aynı zamanda diğer ulaşım sistemlerine de entegrasyonlu olacak. Proje hayata geçtiğinde Gebze-Halkalı arası 105 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikaya, Üsküdar-Sirkeci arası ise 4 dakikaya inecek. Sistem hizmete açıldığında, zamandan elde edilecek toplam tasarruf, yılda yaklaşık 13 milyon saat olacak.

TCDD, demiryollarının altın çağını yaşadığı Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde, kentlerin en prestijli sosyal-kültürel aktivitelerinin gerçekleştiği gar ve istasyon alanlarını yeniden toplum hayatına katmak amacıyla harekete geçti.

Bu kapsamda TCDD, 41 kentte her gün binlerce kişiyi misafir eden gar ve istasyon alanlarının, sadece demiryolu işletmeciliği için değil, kentlinin sosyal, kültürel ve ticari ihtiyaçlarının da karşılandığı ve yüksek standartlarda hizmetin verildiği alanlara dönüştürülmesini hedefliyor. Proje aynı zamanda, tarihi nitelikli yapıların korunması, bakım ve onarımlarının yapılması açısından da büyük önem taşıyor.

Türkiye'de ilk demiryolu hattı, İzmir-Aydın arasında 1856 yılında inşa edildi. 1924'te toplam 4 bin kilometrelik hatta sahip olan demiryolları millileştirilerek, Anadolu Bağdat Demiryolları Müdüriyeti Umumiyesi kuruldu. 1927 yılında limanların demiryollarına bağlanmasıyla Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi teşkil edildi. 1953'te toplam 9 bin 441 kilometrelik hat uzunluğuyla birlikte iktisadi devlet teşekkülü olan TCDD, 1984'te ise Kamu İktisadi Kuruluşu haline geldi. Demiryollarının hat uzunluğu, 2004'te 10 bin 984 kilometreye yükseldi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.