TAŞIMACILIKTA ‘BELGE’ KRİZİ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yük ve yolcu taşımacılığının disiplin altına alınması için çıkarılan Karayolları Taşıma Kanunu’nun, sektörü tam anlamıyla bir kaosa sürüklediğini belirtti. Karayolları taşıma sektörünün 39 belge, tem
2006-02-25 11:35:15
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yük ve yolcu taşımacılığının disiplin altına alınması için çıkarılan Karayolları Taşıma Kanunu’nun, sektörü tam anlamıyla bir kaosa sürüklediğini belirtti.
Karayolları taşıma sektörünün 39 belge, teminat mektubu ve çok yüksek belge bedelleri ile disiplin altına alınması girişiminin eşi benzeri görülmemiş bir zulüm olduğunu dile getiren Aygün, “Prosedürün tamamlanması için gerekli süre 27 Şubat’ta doluyor. Bu yasa ile 600 bin aracın tekeri esnafın başında patladı” dedi. Aygün şunları söyledi:
“Yasa, 2 kez ertelenmesine rağmen, Cuma gününe kadar 600 bin kamyoncunun 50 bin 528’i, 3 bin nakliye ambarının 88’i, 40 bin komisyoncu va taşıma organizasyonunun sadece 614’ü belge aldı. Yasanın gereklerini yerine getirebilen sektörün yüzde 10’unu bile bulmuyor. 450 bin kamyoncu Pazartesi’nden itibarek 10 bin YTL ödeyerek nasıl belge alacak? Mazot parası zaten belini bükmüş. Nakliye komisyoncusu 4 bin YTL belge ücreti ile 40 bin YTL’lik teminat mektubunu nasıl verecek?. Tüccarın, sanayicinin can damarı olan nakliyat ambarları “N2” belgesi almak için 20 bin YTL belge ücretini ve çok ağır fiziki şartları nasıl yerine getirecek? Avrupa Birliği diye diye kimsenin kabul edemediği bir yasa çıkardılar, taşımacılık sektörünü yasa boğdular. Pazartesi günü kontaklar kapandığında, eve ekmek gitmediğinde, bu yasanın yararı nerede kalacak, çok merak ediyorum”
BAŞBAKAN’A ÇAĞRI
Türkiye’de hiçbir zaman kriz çıkmadan sorunların çözümlenmediğinden yakınan Aygün, “İlgililere defalarca gittik derdimizi anlattık. En son TOBB Sektör Şurası’nda Başbakan’a aktardık. Her seferinde (Hallederiz) yanıtı aldık. Şimdi süre bitti. Neyin halledildiği ortada” şeklinde konuştu.
Belge alınamaması nedeniyle binlerce aracın parka çekileceğinden yakınan Aygün, bu yasanın getirdiği engeller nedeniyle tatsız şeyler yaşanmasından endişe ettiğini dile getirdi. Mal sevkıyatında yaşanacak sıkıntıların, ticaret ve sanayi hayatını da olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Aygün, konuya Başbakan Erdoğan’ın müdahale etmesini beklediklerini ifade etti. Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Başbakan müdahale etmeden sorun çözemez olduk. Bazı Bakanların huyu, suyu değişti. Bürokrat kendi havasında. Ne olup bitiyor, kimsenin umurunda değil. Her kes üç maymunu oynuyor. Fabrikasını söküp başka ülkeye kaçan haksız mı şimdi?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.