26 Kasım 2024
  • İzmir7°C

TARIMSAL DESTEKLEMEDE REKOR

Bakan Eker Mart ayı içerisinde çiftçilere ödenmiş olacak toplam tarımsal desteklerin ise 1 milyar 850 milyon YTL tutarında olduğunu açıkladı.

Tarımsal Desteklemede REKOR

13 Mart 2008 Perşembe 19:44

Bakan Eker: Dönemimizde Tarımsal Desteklemeler 3 Kat Arttı. Mart Ayında Çiftçimize 1 milyar 850 milyon YTL Destek Ödüyoruz
Konya"da 6."sı düzenlenen Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı"nın açılış törenine katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, geçmiş dönemler göz önüne alındığında kendi dönemlerinde tarımsal desteklerin 3 kat arttırıldığını söyledi. Bakan Eker Mart ayı içerisinde çiftçilere ödenmiş olacak toplam tarımsal desteklerin ise 1 milyar 850 milyon YTL tutarında olduğunu açıkladı.
TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi"nde düzenlenen açılış törenine Bakan Eker"in yanı sıra Konya Valisi Osman Aydın, Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımın zannedilenin aksine, giderek önemi ve stratejik değeri yükselen bir sektör olduğunu söyledi. Tarım sektöründe son zamanlarda önemli değişimlerin yaşandığına da dikkat çeken Bakan Eker, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen kuraklık, Çin ve Hindistan gibi refah düzeyi artan ülkelerin hububat ihtiyaçlarını daha büyük oranlarda buğdaydan karşılamaya başlamaları, petrol varil fiyatının 25 dolardan 100 dolara çıkması ve enerji ihtiyacının giderek daha çok oranlarda tarımdan karşılanması gibi faktörlerin, geleceğe dönük tarım politikalarını etkileyeceğini vurguladı. Bakan Eker, bu gelişmeler ışığında Türkiye"nin tarımsal üretimini arttırırken bunu kaliteli, rekabet düzeyi yüksek ve verimli bir şekilde yapması gerektiğinin de altını çizdi. Bu amaçla kendi dönemlerinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi, Meyve Bahçelerinin Yenilenmesi Projesi, Sertifikalı Fidan ve Tohum Kullanılmasının Desteklenmesi ve modern sulama tekniklerine geçilmesi gibi uygulamalara yönelik tarımsal desteklerin arttırıldığını ifade eden Bakan Eker, tarımsal desteklerde 3, Kooperatif desteklerinde ise 4 kat artış sağlandığını sözlerine Ekledi. Bakan Eker “Mart ayı yani bu ay içerisinde 1 milyar 850 milyon YTL çiftçiye çeşitli destekler nedeniyle ödeme yapılacak. Mart ayının ilk haftasında hububat primleri ve muhtelif destekler olarak 450 milyon YTL ödedik. İkinci haftasında ise hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri olarak 545 milyon YTL ödüyoruz. Üçüncü haftasında ise 845 milyon YTL''''yi çiftçimize mazot ve gübre desteği olarak vereceğiz. Mart ayı çiftçilerimiz için bahar ayı yani gübreleme ayıdır. Onun için ödemelerin bir kısmını Mart ayına alarak onları rahatlatmak istedik” şeklinde konuştu.

BUĞDAYDAKİ FİYAT ARTIŞI SPEKÜLASYON ESERİ
Fuar açılışında basın mensuplarının buğday fiyatlarındaki fiyat artışı ile ilgili soruları üzerine bir değerlendirme yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2007 yılında meydana gelen kuraklık sebebiyle buğday rekoltesinde %10-12 seviyesinde bir düşüş yaşandığını ve geçen sene buğday rekoltesinin 17.4 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Ekmeklik, yemlik ve tohumluk olmak üzere Türkiye"nin yıllık buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğunun altını çizen Bakan Eker, aradaki farkın temin edilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi"nin görevlendirildiğini hatırlattı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafında bu miktarın bir kısmının ithal edildiğini, geri kalan miktar için ise ithalat bağlantıların yapıldığı bilgisini vere Bakan Eker, şu an için Türkiye"de 2,5 milyon ton kullanılmamış buğday stoğu olduğunu ve bu miktarın hasat dönemine kadarki ihtiyacı karşılayacağını söyledi.
Ekmek fiyatındaki artışla ilgili iddiaları da değerlendiren bakan Eker, “Ekmeğin maliyetinde buğdayın etkisi sadece %21"dir. Bunu bahane etmek çok haklı bir gerekçe değil. Türkiye"de yeteri kadar buğday var. Toprak Mahsulleri Ofisi de yakın bir zamanda piyasaya 300 bin ton buğday çıkaracak. Şu anda elinde buğday bulunan ve bunu çok yüksek fiyata satmak isteyen, bu maksatla psikolojik kanı oluşturmaya gayret eden sınırlı sayıdaki spekülatörlerin yaptığı bir propoganda var. Dolayısıyla ekmekteki fiyat artışında buğday yetersizliğini haklı çıkartacak bir gerekçe yok” dedi.

TMO MÜDAHELE ALIM FİYATLARI
Ürünler 2007-2008 Faaliyet Dönemi
Alım Fiyatları
 
(YTL/TON)
I-Durum  Buğdaylar440
Asgari Alım Fiyatı (Makarnalık)  360
II-Ekmeklik  Buğdaylar
1-Anadolu Beyaz Sert 425
2-Anadolu Kırmızı Sert425
3- Kırmızı  Yarı Sert 400
4-Beyaz Yarı Sert390
5-Diğerleri (Kırmızı-Beyaz) 375
Asgari Alım Fiyatı (Yemlik Buğdaylar) 330
III-Arpalar
1-Beyaz  320
2-Siyah  ve Çakır  300
lV-Çavdar-Tritikale300
V-Yulaf315
Asgari Alım Fiyatı (Arpa,Çavdar,Yulaf)270

TARIM BAKANLIĞINCA ÖDENECEK PRİM MİKTARLARI

Ürünler 2007-2008 Faaliyet Dönemi
Ödenecek Prim Miktarları (YTL/TON)
Buğday45
Arpa, Çavdar, Yulaf,Tritikale35
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.