20 Nisan 2025
  • İzmir19°C

TARİH BİLİNCİNİ KAYBETMEMELİYİZ

Aliağa Belediyesi’nin düzenlediği “ayın konuğu” isimli konferanslar dizisinin Mayıs ayı bölümünde Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik “Küresel Emperyalizm ve Türkiye” konulu bir ko

Tarih Bilincini Kaybetmemeliyiz

2005-06-12 12:27:34

Aliağa Belediyesi’nin düzenlediği “ayın konuğu” isimli konferanslar dizisinin Mayıs ayı bölümünde Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik “Küresel Emperyalizm ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. Türk Tarihinin bir bütün olduğuna dikkat çeken Prof Çelik, Tarihte yaşanmış olayların bugün bile hala Türkiye Cumhuriyeti Devletini etkilediğini belirtti. Türk Tarihinin yakın geçmişten başlatılmasının büyük bir hata olacağı görüşünü savunan Çelik iddialarını “sözde Ermeni Meselesi”nin bugün bile hala ısıtılıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önüne çıkarılması örneğini vererek destekledi.

DÜNYA SAVAŞLARI OSMANLIYI PAYLAŞMAK İÇİN ÇIKTI
Konferansında ilginç tespitlerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Çelik 1. ve 2 Dünya savaşlarının batılı devletlerin Osmanlı İmparatorluğunu paylaşmak istemesi ve bu konuda düşülen anlaşmazlıklar neticesinde yaşandığını iddia etti. Çelik “Devlet idare edenler 20 sene sonrasını göremezlerse, gelişmeleri idrak edemezlerse bunun faturası çok ağır olur ve bunun bedelini bir millet öder. Sanayi Devrimini tamamlamış olan Avrupa devletleri 1800’lü yılların başında sanayi için gerekli olan enerjinin nerden temin edileceğini konuşmak üzere Viyana Kongresinde bir araya geldi. Buradan çıkan sonuç toprakları içinde enerjinin kaynağı olan petrol’ün Osmanlı toprakları içinde var olduğu ve bu toprakların mutlaka ele geçirilmesi oldu. Osmanlı Devletine “Hasta Adam” teşhisi konularak işe başlandı. Ancak kendi aralarında toprakların paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar çıktı. Bunun sonucunda da devletler arasında kutuplaşmalar doğdu. Almanlar bizim yanımızda yer alıyor gibi görünse de işin böyle olmadığı Türkiye’deki Demiryollarının yapımı için imzalanan anlaşmada demiryolunun sağında ve solunda kalan 20 km’lik alanda kalan kısımda bulunan madenlerin işletim hakkının Almanlara ait olacağı maddesi ortadaki kötü niyeti gözler önüne sermektedir. 2. Dünya savaşı da yine Batılı devletlerin Osmanlıyı paylaşma konusunda yaşadığı anlaşmazlıklardan çıkmıştır. Tarih Kitaplarında yazan savaşların başlama sebepleri ve Osmanlının savaşa giriş sebebi gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.
Amerika’nın “Büyük Orta Doğu Projesi”nin yine Türkiye üzerine kurulduğunu savunan Prof. Dr. Mehmet Çelik Batılı devletlerin Türk devletini ele geçirmenin yanında Türklerin Tarihten gelen Devlet kurma ve bağımsızlık genini yok etmek içinde içerden sinsice çalışmalar yürütmenin planlarını konuştuklarını söyledi.

TARİH BİLİNCİNİ KAYBETMEMELİYİZ
Profesör Çelik, Ermeni terör örgütü Asala’nın kuruluşunu ise şöyle anlattı;
“1973’de ABD’de iki diplomatımızın Mıgırdıç Yanukyan isimli 83 yaşındaki bir Ermeni tarafından iki tane değerli tablonun Topkapı sarayına bağışlayacağını söyleyerek davet etti. Ödül almak için sahneye çıkan iki diplomatımızı silahla öldüren Yanukyan katledilen Ermenilerin intikamını almak için kibriti çaktığını söyleyerek “ben başlattım Ermeni gençleri bu mücadeleyi devam ettirecek. Bütün servetimi ASALA Örgütüne bağışlıyorum dedi. Bu olay üzerine devletimizin üst düzey yöneticileri hemen bir araya gelerek bir durum değerlendirmesi yaptı. Zamanın Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil toplantı sonunda bir açıklama yaparak “iki diplomatımızın şehit düşürülmesi olayını şiddet ve nefretle kınıyoruz. Mıgırdıç Yanukyan diyor ki; Türkler 1915’de Ermenileri katletti bunun intikamını almak için böyle bir şey yaptım. Böyle bir şey olmuş mu? Olmamış mı? Buna girmiyorum. İddia edildiği gibi eğer böyle bir katliam olmuşsa 1915’de Osmanlı Devleti döneminde olmuş. Bizi Bağlamaz. Biz 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyetiyiz.” Dedi. Bu konuşma basında da çok eleştirildi. Şimdi Değerli Dostlar böyle cahilce bir devlet görüşü olur mu? Bu gün Ermeni meselesinden dolayı köşeye sıkıştırılıyorsak sebebi tarih tezini yanlış kurduğumuzdandır.”
Atatürk’ün genç Cumhuriyeti kurmasının ardından ilk olarak Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurduğunu hatırlatan profesör Çelik, çağdaş amaçlarla kurulan Cumhuriyetin Atatürk’ün ölümünün ardından bu hedeften uzaklaştığını iddia etti.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.