TANRIKULU PERSONEL ALIMINI SORDU
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun , 19 Kasım 2011 Cumartesi günü, uzman, denetçi ve destek personeli almak için düzenlediği sınavı iptal etmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu.
30 Kasım 2011 Çarşamba 22:48
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun , 19 Kasım 2011 Cumartesi günü, uzman, denetçi ve destek personeli almak için düzenlediği sınavı iptal etmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu.Usulsüzlük ve torpil iddialarının ortaya atılması üzerine konuyu, TBMM gündemine taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM’de yazılı soru önergesi verdiği bildirildi.
“TAM BİR AYMAZLIK ÖRNEĞİ”
Konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, 19 Kasım 2011 Cumartesi günü, uzman, denetçi ve destek personeli almak için düzenlediği sınavın , aynı gün iptal edilmesini ‘tam bir aymazlık örneği’ olarak yorumlayan Tanrıkulu,Sınava Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 6.500 kişinin katıldığına dikkat çekerek, sınava katılan insanların 50 TL’lik sınav ücretinin dışında, Ankara’ya geliş gidiş, konaklama ve diğer masrafları için önemli harcamalarda bulunduklarını, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesinde, Saat 10.00’da başlayacağı duyurulan sınavın soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve diğer evrakların yetişmemesi nedeniyle de zamanında başlayamadığını ve bazı sınıflarda 10.30’da, bazılarında, 11.00’de bazılarında 11.15’te kimi sınıflarda ise 11.30 ve 12.30’da başladığına dikkat çekti.
400 KİŞİ SINAVA GİREMEDİ !
Sınav sürecinde sınavdan ne zaman çıkılabileceğine dair bir uyarı da yapılmadığı için sınavdan erken çıkanlar olduğunu ve soruları gördükten sonra sınavdan çıkanların olmasına rağmen, aynı anda henüz sınava başlamayanlarında olduğunu anlatan Tanrıkulu, bugüne kadar hiçbir sınavda görülmeyen bir oturma düzeninde birer kişi arayla olmak üzere insanların sınava neredeyse iç içe girdiğini ve birbirlerini daha önceden tanıdıkları belli olan bazı kişilerin ise usulsüzlük, torpil ve büyük bir tesadüf örneğiyle arka arkaya ya da yan yana oturtulduğunun sınava girenler tarafından iddia edildiğini ve yaklaşık 400 kişinin de sınav kitapçığı yetmediği için sınava bile giremediğinin belirtildiğine vurgu yaptı.
USULSÜZLÜK VE TORPİL İDDİALARI
Sınavı gerçekleştiren kurumun daha önce düzenlediği uzman ve denetçi alımı sınavlarında da gecikmeler yaşandığını, birçok usulsüzlük, torpil şeklinde iddiaların ortaya atıldığının bilindiğini hatırlatan Tanrıkulu,söz konusu bu sınav öncesinde de bazı kişilere soruların ulaştırıldığına dair iddiaların ortaya atıldığını belirterek, Kurumun personel alımına ilişkin kuşkuları güçlendiren bir başka konunun ise sınava başvuru şartlarının ve soruların dağılımlarının sürekli olarak değiştirilmesi olduğunu iddia etti.
SINAV ŞARTLARI KİŞİLERE ÖZEL İDDİASI
“Kurum adeta kimleri almak istiyorsa onlara göre şartlar belirlemektedir” diyerek konu hakkında örnekler veren Tanrıkulu, “ 2011 yılı içinde uzman ve denetçi alımı için 4 defa sınav ilanı verilmiş ve bunların her birinde farklı başvuru şartları getirilmiştir: 9 Nisan 2011 günü yapılan uzman alımı sınavında, KPSS 3 puan türünden en az 70 almak şartı getirilmiştir. Dil şartı aranmamıştır. Bunlar taşrada görev yapacaktır. 24 Temmuz 2011 günü yapılacak sınav için ise bu defa KPSS 3 puan türünden istenen taban puan 60’a düşürülmüş, Yabancı dil şartı olarak ise KPDS’den en az 60 puan istenmiştir. 19 Kasım 2011’de yapılan ve yukarıda da anlatıldığı şekilde gerçekleştirilen sınavda ise, kamu kurumlarından başvuranlar için hiçbir şart getirilmezken açıktan başvuran adayların bazılarından sadece KPSS 3 puan türünden en az 60 puan almış olmak, bazılarından ise hem KPSS’den 60 puan almış olmak hem de KPDS’den 40 puan almış olmak şartı getirilmiştir.Kurumun 10 Aralık 2011’de düzenleyeceği sınav için ise, bu defa KPSS’den 60 puan, KPDS’den ise 50 puan alma şartı getirilmiştir.” İfadelerine yer verdi.
Kurumda çalışabilmek için belli düzeyde yabancı dil bilmenin gerekli olduğunu ifade eden Tanrıkulu, Kurum kanununda, Merkez teşkilatında çalışan Başkan, genel koordinatör, birinci hukuk müşaviri, koordinatör, uzman, denetçi ve avukatların KPDS’den en az 70 puan, taşrada çalışacak olan il koordinatörü, uzman ve denetçilerin ise en az 60 puan almış olmaları gerektiğini ve bunun açıkça belirtildiğinin altını çizen Tanrıkulu, Kurumun kanununda böyle bir şartın var olduğu halde hiç dikkate alınmamakla birlikte bazı sınavlarda KPDS’den 40, bazılarında 50, bazılarında 60 puan istenirken bazılarında ise dil puanın hiç istenmemekte olduğunu iddia etti.
“YABANCI DİL ŞARTINI KARŞILAYAMAYANLAR KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YAPTI”
İlgili kurumun 2007 yılında kabul edilen 5648 sayılı kuruluş kanununun 14. maddesinin 4. fıkrasında, yabancı dil şartının 31 Aralık 2010 tarihine kadar aranmayabileceği, fakat bu tarih itibariyle bu dil şartını karşılamayanların sözleşmelerinin sona ereceği şeklinde bir düzenlenme yapıldığını dile getiren Tanrıkulu, “ Kuruma alınan söz konusu görevlilerden bazıları o kadar yeteneksiz ve yetersiz olmalı ki, 31 Aralık 2010 tarihine kadar bu yabancı dil şartını karşılayamamışlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, millet iradesinin tecelli ettiği bu en büyük makamda bu kişiler için iktidar kanun değişikliği yapmıştır. 25.11.2010 tarihli ve 6082 sayılı Kanunun 20. maddesiyle, bu fıkrada yer alan “31.12.2010” tarihi “31.12.2012” olarak değiştirilmiştir.Tüm bu olumsuz ve sorumsuz gelişmelerin nedenlerini, gerekçelerini öğrenmek için vermiş olduğum yazılı soru önergeme verilecek cevabı yine sizler aracılığı ile kamuoyu ile paylaşacağım” diyerek şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin her alanda en üst seviyede tutulması gerektiği ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.