25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

TAM REKABETTEN KAÇAMAYIZ

PETKİM Petrokimya Holding Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirket olarak koruma istemediklerini, tam rekabetten kaçmadıklarını ancak haksız rekabet için önlem istemenin de hakları olduğunu söyledi.

Tam Rekabetten Kaçamayız

14 Ocak 2009 Çarşamba 14:53

PETRO KİMYADA GÜMRÜK VERGİSİ TARTIŞMASI -PETKİM GENEL MÜDÜRÜ YAVUZ: ''BİZ KORUMA İSTEMİYORUZ. TAM REKABETTEN KAÇMAYIZ. AMA HAKSIZ REKABET İÇİN ÖNLEM İSTEMEK HAKKIMIZ''

PETKİM Petrokimya Holding Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirket olarak koruma istemediklerini, tam rekabetten kaçmadıklarını ancak haksız rekabet için önlem istemenin de hakları olduğunu söyledi.

     Yavuz, bazı petrokimya ürünlerinde PETKİM'in talebiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yeni gümrük vergisi oranlarının belirlenmesi konusunda yaşanan tartışmayla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

     Türkiye'nin Gümrük Birliği nedeniyle AB'nin üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük tarifesini uyguladığını ancak üçüncü ülkelerin Türkiye'ye AB için uyguladıkları tarifeyi uygulamadığını belirten Yavuz, PETKİM'in yıllardır bundan kaynaklanan sorunlarla mücadele ettiğini ifade etti.

     Suudi Arabistan, İran gibi ülkelerin Türkiye'nin petrokimya üretim gücünün 30 katına sahip olduğunu, ancak bu ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergilerinin az gelişmiş ülke gibi değerlendirildiğini savunan Yavuz, şöyle konuştu:

     ''Suudi Arabistan'a, Rusya'ya, İran'a mal sattığımız zaman daha yüksek gümrüklerle satıyoruz ama alırken çok daha düşük oranla geliyor. PETKİM olarak yıllardır bunun yarattığı haksız rekabeti ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı da bu konudaki müracaatlarımızın olduğunu belirterek düzenleme yaptı. Bazı PETKİM ürünlerinde 3. ülkeler gelişmiş ülke statüsüne alınarak gümrük vergileri yüzde 2-3 oranından yüzde 5.5-6.5'a yükseldi.

     Ancak bu ihracatçılarımızı bağlamıyor. Dahilde İşleme Rejimi sayesinde ihracatçı yine sıfır gümrükle ithal etmeye devam edecek. Dolayısıyla Türkiye'nin uluslararası pazarlarda bir rekabet kaybı söz konusu değil.''

     Eleştirilerin temelinde PETKİM'in iç talebe yetecek düzeyde üretim yapamamasının yattığını, bunun doğru bir eleştiri olduğunu belirten Yavuz, üretim gücünü artırmanın yolunun gümrükleri sıfırlamaktan geçmediğini söyledi.

     İthalatın yüzde 70'inin ara mallarında olduğunu, PETKİM'in de ülkenin en büyük ara malı üreticileri arasında yer aldığını belirten Yavuz, 2009 yılının sanayi açısından kritik bir dönem olduğunu, bu dönemde tüm yerli üreticilerin birbirine sahip çıkması ve birbirini anlaması gerektiğini ifade etti.

    

  ''STRATEJİK GÜÇ''      

     Yavuz, toplumun ithalatla refaha kavuşturulamayacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Türkiye'de bizim üretmediğimiz her ürün daha yüksek fiyatlarla satılır çünkü baz fiyatı yok. PETKİM'in ürettiği ürünler sayesinde Türkiye'nin üretim maliyeti düşüyor. PETKİM'in yaşaması ve büyümesi gerekiyor. PETKİM'den hiç mal almadığı halde onlar dahi PETKİM'in varlığı sayesinde stratejik güce sahip oluyor. İthalatçının karşısına 'Petkim'in fiyatı bu siz ne veriyorsunuz' diyebiliyor. PETKİM Türkiye'deki tüm üreticilerin güvencesidir, stratejik gücüdür.

     Biz koruma istemiyoruz, gümrük duvarları yükseltilsin, PETKİM arkasına saklansın gibi bir talebimiz yok. Tam rekabet piyasasından, yarıştan kaçacak halimiz yok. Ama haksız rekabet var, bunun için önlem istemek hakkımız.

     PETKİM dengeleyici ve belirleyici olarak dünya fiyatlarından mal satmaya devam ettiğimiz için herhangi bir fiyat artışı söz konusu olmayacaktır. Üretim zincirinin tümüyle haksız rekabete karşı korunması gerekiyor. Sadece kendi ürünlerimizle ilgili korunma talebi yapmıyoruz.''

     Genel Müdür Yavuz, PETKİM'in gümrüklere bildirdiği referans fiyatların uluslararası yayınlardan alındığını, dünya fiyatları hangi seviyedeyse o oranların gümrüklere bildirildiğini belirterek bu uygulamanın mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi.

    

    ÜRETİME VERİLEN ARA      

     Yavuz, 15 Kasım'da üretime ara verdikleri fabrikalarda gelecek hafta tekrar üretimin başlayacağını, 20 Ocak'tan itibaren de kapasite kullanım oranının yüzde 90'a ulaşacağını ifade etti.

     Türkiye pazarının ABD, AB ve Uzakdoğu pazarlarına çok daha canlı ve tatmin edici durumda bulunduğunu, iç piyasanın verdiği bu imkanların yerli üreticiler tarafından değerlendirilmesi için yapılan iyi niyetli çalışmaların engellenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.