24 Kasım 2024
  • İzmir6°C

SOSYAL MEDYADAN ETKİLENMİYORUM DEMEK GERÇEKÇİ DEĞİLDİR

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan, “Sosyal medyadan etkilenmiyorum demek gerçekçi değildir.

Sosyal Medyadan Etkilenmiyorum Demek Gerçekçi Değildir

17 Ocak 2017 Salı 14:32

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan, “Sosyal medyadan etkilenmiyorum demek gerçekçi değildir. Sabah kalktığımızda hepimiz ilk önce sosyal medyaya bakıyoruz, ne var diye merak ediyoruz. Bireylerin sosyal medyada paylaşımlarına aldıkları beğeniler ya da etrafındaki insanları ne kadar çok beğeni almışsın diye olumlu cümleleri bireyin özgüvenini arttırıyor. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ya da videolarda evin dekorasyonundan tutun paylaşılan yemek fotoğraflarının güzelliğine kadar dikkat ediliyor” dedi.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraf ve videoların toplum üzerindeki etkisinin olumlu  veya olumsuz şekilde giderek arttırdığını dile getiren Yrd. Doç.  Dr. Karaaslan, “Sosyal medya dönemin beden trendlerini temsil eder ve toplumun estetik eğilimine yön verir. Bu eğilimler sürekli ve değişen eğilimlerdir” diye konuştu.

“GÜZELLİK TRENDLERİ SÜREKLİ DEĞİŞİYOR”
Yrd. Doç.  Dr. Karaaslan, yüz ve beden güzelliğinin söz konusu sosyal medya temsilcileri üzerinden yer verilen aktörler ve yaşam tarzlarıyla yeniden biçimlendiğini belirterek, “Reklamlarda tanıtılan ürün ve hizmetler bu biçimlenmeye ve yenilenmeye aracılık etmektedir. Dolayısıyla aslında sosyal medyada  yapılan reklamlar aracılığı ile güzellik trendleri sürekli değişmekte ve bu değişimin biçimlenmesinde estetik alana ilişkin ürünlerin beden üzerinden çıkan sonuçları normalleştirilmektedir. Güzel olarak değiştirilmiş bedenler tanımlanmaktadır. Bireyler güzel olmak için kendi bedenleriyle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bireyler bir taraftan kendilerini sürekli yenilemekle özgüven oluşturuyor bir taraftan da bu güzelliği korumak için farklı kozmetik endüstrilerine başvuruyor”  dedi.

“HAYATLAR TEHLİKEYE ATILIYOR”
Güzellik uğruna birçok kişinin sosyal medya aracılığıyla hayatını tehlikeye attığını ifade eden Yrd. Doç.  Dr. Karaaslan,  “ Sosyal medyada çeşitli firmalar aracılığıyla güzel yüzler ve bedenler keşfedilip ürün yüzü olarak tanıtılıyor. Bireyler onlara benzemek için orada tanıtılan ne olduğu tam bilinemeyen, açıklanamayan bitkisel ve benzeri ürünleri, kilo vermek, sivilce veya yüz lekelerini yok etmek adına bu ürünleri kullanabiliyorlar. Bunlar çok riskli davranışlar olmaktadır” diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.