22 Kasım 2024
  • İzmir19°C

SICAK BAYRAM GÜNLERİNİ SAĞLIKLA GEÇİRİN

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının az olması ve aşırı sıcak havalar nedeniyle yaşanan sıvı kaybı vücutta bir takım değişikliklere yol açıyor

Sıcak Bayram Günlerini Sağlıkla Geçirin

01 Temmuz 2016 Cuma 19:35

SICAK BAYRAM GÜNLERİNİ SAĞLIKLA GEÇİRİN

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının az olması ve aşırı sıcak havalar nedeniyle yaşanan sıvı kaybı vücutta bir takım değişikliklere yol açıyor. Bayramda eski yemek düzenine ani geçiş yapmak ve fazla tatlı tüketimi ise çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Bostancı, sağlıklı bir bayram geçirilmesi için uyarılarda bulundu.

BAYRAMDA BOL SIVI TÜKETİLMELİ

Ramazan ayının sona ermesi le birlikte yemek düzeni normale dönmektedir. Ancak bu dönemde 1 ay boyunca alınamayan gıdalar ve içecekler birden tüketilmeye çalışıldığında sağlık sorunları da kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Bayramlarda geleneksel mutfağımızda tuz, yağ ve et fazlasıyla tüketilmektedir. Özellikle tuz fazla alındığında vücutta suyu tutup tansiyonu yükseltmektedir. Tansiyon hastaları havaların sıcak olduğu yaz günlerinde daha fazla sıvı tüketmelidir. Şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran,  az demli çay, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyveleri tüketmesi önerilir. Tuzun hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanıldığı düşünüldüğünde kişi ne kadar fazla hazır gıda tüketiyorsa, o kadar çok tuz alıyor demektir. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da olumsuz etkilemektedir. Özellikle bayramın sıcak günlere denk gelmesi kalp hastalarının yeme içme düzenlemelerine daha çok dikkat etmelerini gerektirir. Bayramda kızartmalar, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar ve aşırı kırmızı et tüketiminden uzak durulmalıdır.

İLAÇ DOZLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Sıcak yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı ve sonrasındaki bayram, tansiyon hastaları için de risk oluşturmaktadır. Akraba ziyaretlerine giderken, yeme ve içmelerine daha çok dikkat etmeleri gereken tansiyon hastaları, ilaç da kullanıyorsa tansiyonlarında beklenmedik ani düşmeler veya yükselmeler olabilir. Bu durum da sağlık için son derece tehlikelidir. İdrar söktürücü kullanan hastalar terlemeyle birlikte de sıvı kaybettikleri için tansiyon problemi de yaşayabilir. Tansiyon düşüklüğünde; yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastanın böyle bir durumda ilacını bırakmadan doktoruna başvurması ve ilaç dozlarının yeniden ayarlanması gerekir.

BESLENME, KIYAFET SEÇİMİ VE UYKU DÜZENİNİZİ SICAK HAVAYA GÖRE AYARLAYIN

Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı gibi çeşitli rahatsızlıklara, baş ağrılarına, tansiyon yükselmelerine hatta şeker komasına yol açabilir Ramazan ayından sonra özellikle ilk günler öğünler aksatılmamalı, üç ana öğün ve üç ara öğün ile beslenilmelidir. Haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemi ile hazırlanan besinler tercih edilmelidir. Posalı gıdalar alınmalı, kuru baklagiller, kepekli ekmek, mevsim sebzeleri ve meyveleri yenilmelidir. Ancak meyveler ara öğünde tek çeşit ve porsiyon hesabıyla tüketilmelidir. Sıvı yağlar ve beyaz et tercih edilmelidir. Güne kahvaltı ile başlayıp az az ve sık sık yemek yenilmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmeli günlük 1,5- 2 litre su tüketilmelidir. Meşrubat, şekerli ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları, doğal maden suyu tercih edilmelidir. Şerbetli hamur işleri yerine sütlü ve meyve tatlılar ya da dondurma yenebilir.

BAYRAM ZİYARETLERİNE YÜRÜYEREK GİDEBİLİRSİNİZ

Ayrıca fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler ve buna benzer fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Bayramda ziyaret edilecek noktalar yürüme mesafesindeyse tempolu yürüyüşlerle gidilebilir. Bayramda yine hava sıcaklıkları yüksek olacağı için bayram kıyafetleri de sıcak havaya uygun olmalıdır. Rahat ve bol kıyafetler giymeye özen gösterip, teri çekmeyen, naylon ve sentetik kıyafetler yerine; teri çeken, pamuklu ve penye kıyafetler tercih edilmelidir. Günde en az 6 saatlik uyku ile vücudun ihtiyacı olan dinlenme saati önemsenmelidir.

.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.