SAYISAL YAYINCILIĞA 10 İLDE START
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, sayısal yayıncılığa ilk olarak metropol illerde başlanacağını bildirdi.RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, sayısal yayıncılığa ilişkin Telekomünikasyon Kurum
2006-06-23 10:19:51
Sayısal Yayıncılığa 10 İlde Start
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, sayısal yayıncılığa ilk olarak metropol illerde başlanacağını bildirdi.RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, sayısal yayıncılığa ilişkin Telekomünikasyon Kurumu’nda bir basın toplantısı düzenledi. Zahid Akman, Cenevre'de gerçekleşen RRC 06 konferansında Türkiye'nin sayısal yayıncılıkta kullanacağı frekansların yüzde 97'sini tahsis ettiğini belirtti. Bu toplantıda bazı komşu ülkelerin kasıtlı tavırlarının bulunduğunu kaydeden Akman, "Buna rağmen ülkemizin 22 ülke ile frekans kullanımını müzakere etmesi ihtiyacı olmuş, talep ve müzakere edilen 1085 frekanstan 1052'sinin tahsisi sağlanmış" dedi. Akman, toplantıya RTÜK, Telekomikasyon Kurumu, TRT, Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Kıbrıs'tan bir heyetin katıldığı bildirdi. Bu toplantıda alınan kararla 2015 yılına kadar karasal-analog yayınların sona ereceğini ve karasal-sayısal yayıncılığa geçileceğini kaydeden Akman, şu anda TRT işbirliğiyle test yayınlarının başladığını bildirdi. Akman, özel kanallardan boşaltılacak 6 frekans ile dijital yayına sürekli geçiş olanağı bulacaklarını açıklarken, kasım ve aralık ayı içinde sayısal ve karasal yayın planı yapılacağını bildirdi.
Akman, Türkiye'de karasal yayın yapan ulusal, bölgesel ve yerel kanalların dijital yayına geçtikten sonda da yayınlarına devam edeceklerini, sadece hangi frekanstan ve hangi güçten yayın yapılacağına karar verileceğini söyledi. Akman, 16 yıldır gerçekleştirilemeyen karasal yayın lisanslarının da bu çalışmalar doğrultusunda gerçekleştirileceğini ve yayıncı kuruluşun belli bir lisans bedeli ödeyeceğini ifade etti.
RTÜK üyesi Taha Yücel, sayısal-karasal yayıncılığa ilk olarak İstanbul, İzmir, Ankara, Antep, Bursa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Konya, Adana illerinde geçileceğini belirtti. Yücel, vatandaşların sayısal yayıncılığa geçtikten sonra isterlerse yeni bir televizyon alabileceklerini ya da evlerindeki alıcılara bir set üstü kutusu ilave ettirebileceklerini bildirdi. Yücel, set üstü kutusunun sadece 50 YTL olduğunu dile getirirken, sayısal-karasal yayıncılığa geçişin kademeli olacağını ifade etti.
RTÜK Başkanı Akman, gazetecilerin sorusu üzerine, bu maliyetin son derece düşük olduğunu, vatandaşların sayısal yayıncılıkla birlikte yüzde yüz daha kaliteli yayın izleyeceklerini ve artık çanak anten kirliliğinin ortadan kalkacağını söyledi. Akman, "Vatandaşlarımız ses ve görüntüyü kaliteli alamadıklarından çanak antenlere yöneliyorlar. Sayısal yayıncılıkta çanak antene gerek kalmayacak" dedi.
"YENİ VERİCİLER TÜRKİYE'DE ÜRETİLMELİ"
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye'de 9 bin civarında analog vericisi bulunduğunu belirterek, bunların sayısal yayıncılıkta kullanılamayacağını ya da çeşitli eklemelerle kullanılabileceğini belirtti. Acarer, sayısal yayıncılığa uygun vericilerin Türkiye'de üretilmesini istediklerini de dile getirdi. Acarer, Türkiye'nin sayısal yayıncılığa geçişte Avrupa'daki pek çok ülkeden daha hızlı hareket edeceğini kaydetti.
TELEVİZYON YAYINCILIĞINDA YENİ DÖNEM
Türkiye'nin sayısal radyo ve televizyon yayınlarına geçmesi konusunda önemli bir adım atıldı. Cenevre'de 118 ülkenin katılımıyla düzenlenen konferansta 1052 kanalın Türkiye'ye tahsisi sağlandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman ile Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, düzenledikleri basın toplantısında Cenevre'de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından gerçekleştirilen Bölgesel Radyokomünikasyon Konferansı'na ilişkin bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Acarer, 5 hafta süren konferansın, Türkiye açısından başarıyla tamamlandığını söyledi. Konferansa Telekomünikasyon Kurumu, RTÜK, TRT, Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldığını anlatan Acarer, ''Konferansta 22 ülkeyle frekans planlaması yapmak durumunda kaldık. Bu ülkelerle sayısal yayıncılıkta kullanılacak toplam 1085 adet frekans kanalıyla ilgili görüşme yaptık ve 1052 kanalın Türkiye'ye tahsisi sağlandı'' dedi. Acarer, karasal sayısal yayının, multimedya konusunda imkanların yanında, ses ve görüntü kalitesi getireceğini kaydetti.
RTÜK Başkanı Akman da, konferansta 22 ülkeyle yapılan görüşmeler sonrasında kullanılacak frekansların yüzde 97'sinin Türkiye'ye tahsis edilmesinin önemli bir başarı olduğunu söyledi.
Haberleşme Yüksek Kurulu'nda Türkiye'nin karasal sayısal yayına geçmesi konusunda karar alındığını hatırlatan Akman, ''Bu toplantıda alınan kararla, özellikle Avrupa ülkelerinde 2015 yılına kadar tüm karasal analog yayınlara son verilecek ve karasal sayısal yayına geçilecektir. Karasal analog yayınlar, 2015'te artık tarihin tozlu raflarına kaldırılmış olacaktır'' diye konuştu. Akman, Türkiye'de karasal sayısal yayına geçilmesi konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini ifade ederek, Şubat ayında İstanbul, Ankara ve İzmir'de dijital karasal yayına geçilmesi konusunda deneme yayınlarına başlandığını söyledi. Akman, toplantıda elde edilen frekansların Telekomünikasyon Kurumu tarafından bir frekans planı haline dönüştürüleceğini ve Kasım, Aralık ayı içinde Türkiye'nin karasal sayısal frekans planının ortaya çıkacağını bildirdi. Toplantıda RTÜK Üyesi Taha Yücel de sayısal karasal yayına geçişe izleyicinin nasıl hazırlanacağı yönünde bilgi verdi. Yücel'in verdiği bilgiye göre, birkaç aşamadan oluşan süreçte izleyici, başlangıçta evdeki alıcılarından analog ve sayısal karasal yayınları birlikte takip edebilecek. Ardından sayısal karasal yayını alma oranının yüzde 80'lerin üzerine çıktığı tespit edildiğinde analog yayınların kapatılması için bir süre verilecek. O zamana kadar analog ve dijital yayın birlikte devam edecek ve bu süre içinde izleyiciler cihazlarında gerekli modifikasyonları tamamlayabilecek. Karasal sayısal yayına geçilmesi ilk etapta planlanan 10 il ise Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve Konya olarak düşünülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.