25 Kasım 2024
  • İzmir8°C

SANAYİ DEPREM RİSKİ ALTINDA

Olası bir depreme karşı Sivil Savunma, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “afet yönetimi”, Yerel Gündem 21 toplantısında tartışıldı. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Toplum Afet GönüllüsüR

Sanayi Deprem Riski Altında

2006-11-21 01:08:16

YEREL GÜNDEM 21 “DEPREM”İ MASAYA YATIRDI

Olası bir depreme karşı Sivil Savunma, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “afet yönetimi”, Yerel Gündem 21 toplantısında tartışıldı. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Toplum Afet Gönüllüsü” projesi uygulamaya girdi. İzmir Yerel Gündem 21, “YG-21 Doğal Afet Kaynaklı Bütünleşik Kriz Yönetimi Çalışmaları ve Toplum Afet Gönüllüsü Projesi" konusu ile toplandı.

İzmir Yerel Gündem 21 toplantısı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda Vali Yardımcısı Mustafa Aydın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı Fügen Selvitopu, doğal afetlere karşı her an hazır olmanın gerekliliği üzerinde durarak Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlattı. Selvitopu, İzmir Deprem Master Planı ve RADIUS projesine göre, yeni yapıların mevcut deprem riskini artırmaması ve kent planlaması ile arazi kullanım düzenlemesinin göz önünde bulundurulmasına değindi. RADIUS projesi kapsamında 9 ilçede 217 bin binanın değerlendirildiğini belirten Selvitopu, Büyükşehir sınırlarının genişlemesinin ardından revizyon çalışması yapma zorunluluğunun doğduğunu söyledi. Selvitopu, Narlıdere – Menemen ve Bornova’yı da içine alan aksta 9525 hektar  konut alanı olduğunu ve bu alanın 4310 hektarının gecekondu alanı olduğunu belirterek, kentsel yenileme projelerine değindi, ilçe belediyeler ve TOKİ ile ortak projeler yaptıklarını söyledi.

23.5 MİLYON DOLAR YATIRIM

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır ise, Hollanda ile yaptıkları eğitim çalışmasından bahsederek tüm Ege Bölgesi’nin ihtiyacını karşılayacak teknik malzemelere 23.5 milyon dolar harcama yapıldığını, 200 personelin eğitim aldığını söyledi. Barandır, deprem afet planlaması çalışmaları kapsamında 1150 personel, 284 araç ve iş makinası, 216 set teknik kurtarma makinası bulunduğunu ve kriz anlarında nerede nasıl toplanılacağının ve yapılacak çalışmaların planlandığını anlattı.

AKS 110’DAN 3470 OLAYA MÜDAHALE

AKS 110’un çalışmalarına da değinen Fuat Barandır, AKS 110’un 6 istasyonunun olduğunu ayrıca Kuşadası – Ayvalık aksında da deniz kurturma ekibinin oluşturulduğunu söyledi. Barandır, AKS 110’un kurulduğu 2000 yılından bu yana 3470 olaya müdahale ettiğini vurguladı. Okullara AKS 110 kolu kurulması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Barandır, bu kapsamda 428 okuldan birer öğretmene 3 ay süreyle eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de her yıl ortalama 1139 kişi deprem nedeniyle hayatını kaybediyor, 2543 kişi yaralanıyor, 7049 bina yıkılıyor. 1,1 yılda bir yıkıcı deprem oluyor” dedi. Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem bölgesinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uluğ, “Nüfusun yüzde 95’i, sanayi tesislerinin yüzde 98’i barajlarımızın ise yüzde 93’ü deprem kuşağında. Anadolu yer bilimleri açısından büyük plakalar arasında yer alıyor” dedi.

“DEPREM KAÇINILMAZ”

1688 yılında İzmir’de büyük deprem olduğunu ve yaklaşık 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, “Bir yerde büyük deprem olduysa, mutlaka yine olur. Bölgedeki fayların herhangi biri farklı büyüklüklerde deprem üretebilecek nitelikte” dedi. “Kötü zeminde kötü binalar yapılınca afet kaçınılmaz oluyor” diyen Prof. Dr. Uluğ, İzmir’de sıvılaşma sorununa da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Zafer Alku, İzmir’deki yapıların genel durumu hakkında bilgi verirken, inşaat sürecinde mutlaka inşaat mühendisinin görev alması gerektiğini söyledi.

TOPLUM AFET GÖNÜLLÜSÜ PROJESİ

İl Sivil Savunma Müdürü Faruk Üner, Toplum Afet Gönüllüsü projesine başladıklarını açıkladı. Afet durumlarında ilk 24 saat müdahalenin aile, akraba, komşular tarafından yapıldığını anlatan Faruk Üner, toplumsal dayanışmayı artırmak, ilgili kamu kuruluşlarıyla vatandaş işbirliğini artırmak amacıyla “Toplum Afet Gönüllüsü” projesinin uygulamaya konulduğunu söyledi.

Afete ilk müdahalede eğitimin çok önemli olduğunun altını çizen Üner, yanlış müdahalenin yaratabileceği sorunlara değindi. Mahalle muhtarları aracılığı ile örgütlenmenin önemine değinen Faruk Üner, bugüne kadar 442 kişinin toplum afet gönüllüsü olmak için başvuruda bulunduğunu ve ilk eğitimin Karşıyaka’da verildiğini anlattı. Faruk Üner, Ekim ayı sonu itibariyle de 6576 kişiye eğitim verildiğini vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.