SAĞLIĞA YETERLİ İLGİ GÖSTERİLMİYOR
Doç. Dr. Candan Çiçek, “Tarih boyunca solunum yoluyla bulaşan, Kolera ve verem gibi salgın hastalıklarla mücadele edildi. Şimdi de kuş gribi var. Ancak kuş gribi sadece solunum yoluyla değil, kanatlılarla temasla da bulaştığı saptandı. Hastalık, çiğ

2006-01-27 10:38:17
İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Dün Kolera ve Verem, Bugün Kuş Gribi, Yarın Bulaşıcı Hastalıklar Neden Ülkemizde Bir Afet gibi seyrediyor?” konulu forumda, kuş gribi tartışıldı. Doç. Dr. Candan Çiçek, kuş gribinin insanlara, kanatlılarla temas sonucu geçtiğini, gerekli tedbirlerin alınması halinde endişe edilmemesini ifade etti.
Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen forumun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Belediyeye bağlı tüm ekiplerini devreye soktuğunu ve kuş gribi nedeniyle oluşturulan kriz masasına 24 saat destek verdiğini söyledi. Ayrıca Kocaoğlu, Sasalı’ya taşınacak olan Hayvanat Bahçesi’nin hazırlıklarının sonuna gelindiğinin ancak hastalık nedeniyle ertelendiğini ifade etti.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Türkiye’de eğitim ve sağlığa yeterli ilginin gösterilmediğinin altını çizerek, “Kuş gribi Ekim’de ülkemizde görülmeye başladı. Sonrasında konu kapandı. Hastalık Iğdır’daki ölümün ardından tekrar konuşulmaya başladı. Bu tablo da Türkiye’de eğitim ve sağlığa yeterli ilginin gösterilmediğinin göstergesidir. Eksik olan üretim kültürü, cehalet ve fakirlilikle ifade ediliyor. Akıl ve bilim, çağdaş yörüngeye oturtulamadı. Sizler bu tür çalışmalarınızla eğitim seviyesini arttıracaksınız, çok iyi mesajlar verileceği inancı içindeyim” diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ise, “Milyonlarca hayvanı öldürmek yerine kendimizi nasıl koruyacağımızı öğrenmeli ve öğretmeliydik. Topluma hastalık konusunda kendini nasıl koruyacağı anlatılmalı. Hayvanların tümü yok edilmemeli, aşı geliştirip hastalanan tavukları aşılamalıyız” diye ifade etti.
Kuş gribinin nasıl bir hastalık olduğunu anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Çiçek, “Tarih boyunca solunum yoluyla bulaşan, Kolera ve verem gibi salgın hastalıklarla mücadele edildi. Şimdi de kuş gribi var. Ancak kuş gribi sadece solunum yoluyla değil, kanatlılarla temasla da bulaştığı saptandı. Hastalık, çiğ tavuk eti ve yumurta ile bulaşabiliyor, eğer iyi pişirilirse bulaşma riski ortadan kalkıyor” dedi.
Doç. Dr. Çiçek, kuş gribinin belirtilerini ise şöyle sıraladı:
“Öksürük, boğaz ağrısı, ateş (38 derecenin üstünde), sebebi belli olmayan solunumsal rahatsızlık, burun akıntısı. Doç. Dr. Çiçek, ayrıca ülkemizde şu anda hastalığın bir salgın olmadığını fakat, her ülkenin hazır bulunmasını ve stratejisini belirlemiş olması gerektiğinin altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.