21 Nisan 2025
  • İzmir14°C

RÜMEYSA’YA YENİ HAYAT

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda uygulanan bir yöntemle 18 aylık Rümeysa Karakaya’nın beyin sol tarafının belli bölgeleri çıkartıldı.

Rümeysa’ya Yeni Hayat

11 Temmuz 2007 Çarşamba 14:18

18 aylık Rümeysa’nın beyninin sol tarafından bazı bölgeler çıkarıldı

RİSKLİ AMELİYATLA HAYATA YENİDEN TUTUNDU

            Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda uygulanan bir yöntemle 18 aylık Rümeysa Karakaya’nın beyin sol tarafının belli bölgeleri çıkartıldı.

            Tıpta “Sturge-Weber Sendromu” adı verilen hastalık nedeniyle minik Rümeysa’nın yüzünün her iki yanında şarap lekesine benzer kızarıklıkların yanısıra, beyninde de anormal kılcal damarlar bulunduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Nöroşirürji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Yusuf Erşahin, “Zaman içerisinde beyindeki bu anormal damarlarda kireçlenme ve beyin dokusunda erime görülüyor. Hastanın vücudunun sağ tarafında güçsüzlük ve epileptik nöbetler (sara) görülüyor. Bu nöbetler ilaçlarla ortadan kaldırılamıyor. Çocuğun fiziksel ve mental (zeka) gelişiminde de gerileme görülüyor. Ayrıca bu tür hastalarda yüzdeki lekeyle aynı tarafta göz tansiyonu da oluşabilmekte. Rümeysa’da ise böyle bir sorunla karşılaşmadık” dedi.

BEYİNDEKİ ELEKTRİK AKIMI KESİLDİ

            Beyindeki anormal kılcal damarlar nedeniyle elektrik akımının oluşarak, sara nöbetlerinin meydana geldiğini açıklayan Prof.Dr.Erşahin, “Hastamızın sorunlu olan beyninin sol tarafındaki belli bölgeleri çıkartarak, elektrik akımını ortadan kaldırmak için kesi yaptık. Zaman içinde hastamızın nöbetleri ortadan kalkacak. Yüzdeki kızarıklıklar için de ileriki yaşlarında lazer tedavisi ile rengin soldurulması işlemi yapılabilir ” diye konuştu.

            Sözkonusu rahatsızlığın ender olarak görüldüğünü kaydeden Prof.Dr.Erşahin, “Hastalığın nedeni belli değil. Doğumsal anomali olarak görülüyor. Şimdiye kadar herhangi bir genetik bozukluk tespit edilmiş değil. Hamileliğin 5.ve 8.haftasında beyin zar ve damarları ile beyin kabuk tabakası oluşurken hastalık meydana geliyor. Cinsiyet farkı gözetmeksizin kız ve erkek çocuklarda da rahatsızlık oluşabiliyor” dedi.

                  Bu ameliyatın Ege Bölgesi’nde yalnızca kliniklerinde uygulandığını belirten Prof.Dr.Erşahin, bu çocukların ameliyat edilmemesi durumunda ileride çok büyük sorunlar yaşayabileceğini söyledi.

 

YENİ VİDEO HABER SİTENİZ

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.