RİO OLİMPİYATLARI’NDA HACKER TEHLİKESİ
Yılın en büyük spor etkinliği olan 2016 Rio Olimpiyatları, sporseverler kadar hackerların da hedefinde.
16 Ağustos 2016 Salı 19:58
RİO OLİMPİYATLARI’NDA HACKER TEHLİKESİ
Yılın en büyük spor etkinliği olan 2016 Rio Olimpiyatları, sporseverler kadar hackerların da hedefinde. Bitdefender, sporseverleri hilebaz planlarla tuzağa düşürmek isteyen siber saldırganların yöntemlerini ve korunmanız için dikkat etmeniz gereken noktaları açıkladı.
2016 Rio Olimpiyatları büyük kitlelerin ilgisini çekiyor, hackerlar da bu ilgiye dahil oluyorlar. Siber saldırganlar klasik ama şimdilik işe yarayan hilebaz planlar sayesinde bu etkinlikte bulunan ve dijital olarak etkin olan milyonlarca kullanıcının hem keyifli zamanlarını hem de mali durumlarını mahvediyor. Türkiye distribütörlüğünü Laykon Bilişim’in üstlendiği Bitdefender, hackerların tuzak yöntemlerini ve buna karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
OLİMPİYAT TEMALI FACEBOOK SAYFALARI
Güvenlik araştırmalarına göre, potansiyel kötü amaçlı yazılıma sahip içerikler sosyal medya ağlarında 1300’den fazla dolandırıcı hesap ile %60’lık bir artış gösterdi. Hackerlar, bu hesaplar yoluyla kullanıcılara sahte biletler satarak ya da yasa dışı etkinlik akışları sunarak kimlik bilgilerini çalmaya çalışıyor.
SAHTE Wİ-Fİ ERİŞİM NOKTALARI
Brezilya ve çevresinde bir çok şüpheli Wi-Fi ağına rastlandı. Barlarda, kahve dükkanlarında ve hatta Rio Galeao Havaalanı’nda. Haberlere göre, olimpiyatların uluslararası merkezi, kullanıcıların trafiklerini ve hassas verilerini açığa çıkaran, SSL şifrelerini çözebilen Wi-Fi ağlarına ev sahipliği yapıyor.
DOLANDIRICI MOBİL UYGULAMALAR
Hackerlar mobil uygulamaları kontrol edebilen ve kullanıcıların bilgilerini çalan kötü amaçlı yazılımlar içeren uygulamalar bile oluşturdu. Araştırmacıların uyarılana göre olimpiyat içeriklerine sahip riskli ve kötü amaçlı 4000’den fazla Android uygulamasına ve 500’den fazla IOS uygulamasına rastlandı. Buna benzer bir uygulama, oyunlardaki yenilikleri güncelleyeceğini sunarken aslında gerçekte insanların sosyal aktivitelerini gizlice gözetliyor, diğer bağlantı içindeki aygıtların bilgilerini okuyor ve onları üçüncü şahıslara yolluyor.
ÇÖKMÜŞ WEB SİTELER
Ünlü olimpiyatçılar da hedefte. Michael Phelps’in sitesi Rio de Janeiro’da 4x100 metrede rekor kırarak 19. kez altın madalya kazandıktan sadece saatler sonrasında hackerlar tarafından ele geçirildi. Bu DDoS atağını üstlenen Yeni Dünya hackerlar grubu böylece ünlülerin sitelerinin nasıl bir güvenlik zafiyeti içinde olduğunu göstermek istediklerini açıkladı.
KLONLANAN KREDİ KARTLARI
Geçtiğimiz hafta Kuzey Carolina gazetesi için çalışan bir muhabir, Brezilya’daki bir hediye dükkanından alışveriş yaptıktan hemen sonra kredi kartı bilgilerinin çalındığını belirtti. İki McClatchy muhabiri de kartlarının iniş yapmalarından kısa bir süre sonra hacklenip klonlandığını bildirdiler. Rio’da çalışan İngiliz belgesel film yapımcısı Leila Lak, kartının birkaç kez hacklendiğini söyledi.
Bir telefon röportajında konuşan Lak: “Benim kartım birkaç kez klonlandı ve Londra’daki bankam bunun Brezilya’da sık olduğunu ve bunu beklediklerini söyledi.” diyerek konuşmasına bundan üç hafta önce de kartının hacklendiğini ekledi.
Brezilya Dış İşleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Bürosu internet sitelerinde de hacklenmenin ülkelerinde ciddi bir sorun olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bölümün Yurtdışı Güvenlik Danışma Konseyi, Brezilya’nın dünya çapında en yüksek siber suç ortalamasına sahip olduğunu bildirdi: “Brezilyalı siber suçlular yeni yasalar ve resmi online kötü amaçlı yazılımları durdurma çabalarına rağmen yüzsüz bir şekilde büyüyor ve milyarlarca dolar çalıyorlar. Rio’daki restoranlarda, barlarda ve halka açık alanlarda kredi kartı klonlama cihazları ve radyo frekansı durdurma kullanımı çok yaygın.”
BM hükümeti yolcuları eğitmek amacıyla yolculukları sırasında nasıl güvende olabileceklerini anlatan multimedya kampanyalar üretti. Türkiye distribütörlüğünü Laykon Bilişim’in üstlendiği Bitdefender, en önemli ipuçlarından bazılarını sıraladı:
• Gereksiz cihazlarınızı evde bırakın.
• Cihazlarınızdaki bilgileri yedekleyin ve bu yedeklemeleri evinizde güvenli bir yerde saklayın.
• Seyahat sırasında ve eve dönüşünüzde düzenli aralıklarla şifrelerinizi değiştirin.
• Yerel Wi-Fi ağlarında uzun süre vakit geçirmekten kaçının.
• Eve döndüğünüzde şirket cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı inceletin. /Ege Basın Grubu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.