RENKLERİN SIRRI
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Soygüder İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği(İFOD)nin konuğu olarak Fotoğrafta Fizyolojik ve Psikolojik Anlamlarıyla Renkler konulu söyleşiye katıldı.
05 Ocak 2008 Cumartesi 16:06
Psikolojinin Dili Renklerde Gizli
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Soygüder İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği(İFOD)"nin konuğu olarak Fotoğrafta Fizyolojik ve Psikolojik Anlamlarıyla Renkler konulu söyleşiye katıldı.
Renklerin ışık olmadan algılanamayacağını fizyolojik boyutlarıyla anlatan Soygüder, Renklerin psikolojik anlamlarını bilmeden afiş, fotoğraf, reklam veya sinema gibi görsel sanatlarda başarılı olmayız. Örneğin, Mavi ambalajlı bir çikolata biliriz ki hindistan cevizlidir. Yeşil ambalajlı bir dondurmada antep fıstıklıdır. Çünkü psikolojik olarak hafızamıza öyle kodlanmıştır. Pastaneler pamuk şekeri kahverengi satamaz çünkü beynimize pembe olarak işlenmiştir dedi.
Kahverengi güveni, mavi huzuru, beyaz saflığı, mor sıra dışılığı çağrıştırdığını belirten Soygüder, Renklerin psikolojik anlamlarını iyi kullanan firmalar müşterilerine daha iyi ulaşıyor. Örneğin kırmızı dikkat çekici özelliğinden dolayı dünyanın en büyük markaları tarafından tercih edilmektedir. Araştırmalara göre pembe giyinen garsonlara daha çok bahşiş veriliyor. İntiharı azaltmak için mavinin huzur verici özelliği kullanılarak köprü demirleri maviye boyanıyor diye konuştu.
Renklerin birçok yan anlamlarının olduğunu vurgulayan Soygüder, Siyah kötülüğü simgeler fakat asaleti de simgeler. Kırmızı gravat takan bir siyasi lider bir seçmene karizmatik lider havası verirken, kırmızı kanı da çağrıştırdığı için diğer bir seçmene de şiddet yanlısı bir kişi olduğunu çağrıştırabilir. Renklerin anlamları bulunulan ortama, kültüre, ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Diğer yandan sadece renklere bakarak kesin yargılara varamayız diye konuştu. / Mehmet ÇELEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.