PETROL-İŞ'TE DANIŞTAY SEVİNCİ
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Danıştay'ın TÜPRAŞ'a ilişkin kararıyla ilgili, ''Bu karar, hukukun Koç-Shell Grubu için ayrı, yurttaşlar için ayrı olmadığını ortaya koydu'' dedi.
2006-02-07 17:11:35
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Danıştay'ın TÜPRAŞ'a ilişkin kararıyla ilgili, ''Bu karar, hukukun Koç-Shell Grubu için ayrı, yurttaşlar için ayrı olmadığını ortaya koydu'' dedi.
Öztaşkın, yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına olanak sağlayan 3 ayrı işlemle ilgili Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karara Petrol-İş tarafından yapılan itirazı bugün görüştüğünü anımsattı.
Yapılan değerlendirme sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, iki ayrı dosyada, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının ve ihale şartnamesinin yürütmesini durdurduğunu hatırlatan Öztaşkın, bu kararlara ilişkin ayrıntılı gerekçelerin henüz açıklanmadığını, ancak verilen kararların, sendikanın itirazlarının haklı bulunduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Bu kararların, davanın esastan görüşülmesinde de satışın iptal edilmesine karar verilmesi gerekeceğini gösterdiğini ifade eden Öztaşkın, Danıştay'ın verdiği bu kararla ayrıca, ihale şartnamesinin 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nın hükümlerine aykırı olduğuna ve bunun sonucunda yapılan ihalenin de yasaya aykırı olduğuna işaret ettiğini savundu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve birtakım kişilerin, yaptıkları açıklamalar ile bu kararın geriye işlemeyeceğine ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararına atıfta bulunduklarını belirten Öztaşkın, çimento fabrikalarının özelleştirilmesi işlemlerini iptal eden mahkeme kararları üzerine, bu kararın uygulanmasının fiilen ve hukuken imkansız olduğuna dair 27 Nisan 1992 tarihli Bakanlar Kurulu kararı alındığını, ancak bu kararın Danıştay 10. Dairesi'nce iptal edildiğini anlattı.
Öztaşkın, Danıştay 10. Dairesi'nin, yargı kararının uygulanmamasını öngörür bir idari karar alınamayacağını açık bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayarak, ayrıca Aktaş Elektrik'in görevi devraldıktan 12 yıl sonra yargı kararı ile görevden uzaklaştırılmasının da yargı kararının uygulanamaz nitelikte olduğuna dair subjektif yorumların geçersizliğini ortaya koyduğunu belirtti.
Bu kararın idarece mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Öztaşkın, şöyle devam etti: ''Bilinmelidir ki bu karar, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu, hukukun Koç-Shell Grubu için ayrı, yurttaşlar için ayrı olmadığını ortaya koyarken, bu kararın vakit geçirmeksizin uygulanması, Türkiye'nin uluslararası güvenilirliğini ve hukuka saygısını ortaya koyan bir girişim olacaktır. Aynı zamanda bu karar, Türkiye'nin hukuk devleti olması gerektiğini söyleyenler için samimiyetlerinin test edileceği bir süreç olacaktır. Yürütmeyi durdurma kararı, TÜPRAŞ'ın satışına yüzde 73 oranında karşı olan kamuoyunun vicdanını da rahatlatmıştır. Hukuk devletinin gereği olarak bu ihale iptal edilmelidir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.