PETROL DENETİM SONUÇLARI
Türkiye genelinde lisansı olmadan faaliyet gösteren bin 839 adet akaryakıt istasyonu mühürlenerek faaliyeti durdurulduğunu, bunlardan bin 605 bayie toplam 91 milyon 735 bin 380 YTL para cezası uygulanacağını bildirdi.
2005-10-15 22:34:18
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, denetim çalışmaları sonucunda Türkiye genelinde lisansı olmadan faaliyet gösteren bin 839 adet akaryakıt istasyonu mühürlenerek faaliyeti durdurulduğunu, bunlardan bin 605 bayie toplam 91 milyon 735 bin 380 YTL para cezası uygulanacağını bildirdi. Günay, EPDK'da düzenlediği basın toplantısıyla petrol piyasası denetim sonuçlarını açıkladı. Türkiye akaryakıt sektörünün, yıllık 30 milyar YTL'sini aşan bir ekonomik büyüklüğe ve güçlü bir rekabet yapısına sahip olduğunu belirten Günay, bu yılın ilk 6 ayında 17 milyar YTL'ye yaklaşan bir pazar hacmine ulaşan bu sektörün, yaygın, kaliteli ve çeşitlenmiş bir hizmet ağıyla ülkenin her köşesinde hizmet verdiğini söyledi. Ancak bu sektörün daha da ileriye taşınabilmesi için yılların birikimi olarak kronikleşmiş bazı sorunlarına çözüm bulunması gerektiğine işaret eden Günay, etkin denetim faaliyetleri ve düzenlemeler sayesinde, bu sektörün, sırtındaki kayıt dışılık, haksız rekabet, standart dışı ürün satılması ve kaçakçılık gibi kamburlardan kurtarılmasının zorunluluk olduğunu dile getirdi. Hal böyleyken, 2 yıla yakın bir süredir bu piyasanın denetim, gözetim ve düzenleme faaliyetlerini sürdüren EPDK'nın önceliğinin piyasanın kayıt altına alınmasına verdiğini söyleyen Günay, bu amaçla bugüne kadar 13 bin 245'i akaryakıt bayii olmak üzere 14 bin 500'e yakın piyasa oyuncusunu lisanslandırdıklarını hatırlattı. Ardından İçişleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile imzaladıkları protokoller çerçevesinde denetim çalışmalarına başladıklarını belirten Günay, geçen Temmuz ayından itibaren yurt genelinde petrol piyasasında lisans sahibi olmaksızın faaliyet gösteren kişilerin tespit edilmesine yönelik kapsamlı bir denetim programını uygulamaya geçirdiklerini anımsattı. 3 aylık bir süre zarfında, Kurum personelinin koordinasyon içerisinde Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bine yakın personelinin, Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar ulaşarak, ülkedeki tüm akaryakıt bayilerini denetlediklerinin altını çizen Günay, lisansı olmayan bayilerin mühürlenerek akaryakıt ikmali durdurulduğunu, bu durumun tutanaklarla tespit edilerek EPDK'ya ulaştırıldığını bildirdi.
91 MİLYON YTL CEZA KESİLECEK
Denetim çalışmaları sonucunda Türkiye genelinde lisansı olmadan faaliyet gösteren bin 839 adet akaryakıt istasyonu mühürlenerek faaliyeti durdurulduğunu söyleyen Günay, bu istasyonlardan 733 adedinin daha sonra eksik evraklarını tamamlayarak lisans aldıkları için mühürleme işlemi kaldırıldığını ve tekrar çalışmaya başladığını, halen bin 106 adet akaryakıt istasyonu lisansı olmadığı için kapalı tutulduğunu açıkladı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplam 188 adet bayie mühürleme yapıldığını ifade eden Günay, İstanbul'da 43, İzmir'de 46, Ankara'da 23 adet olmak üzere toplam 112 adet akaryakıt istasyonu kapalı durumda olduğunu söyledi. Ayrıca yasadışı olarak mührü söküp istasyonu çalıştırdığı tespit edilen 60 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 203 Maddesi'ne göre cezalandırılmaları için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Günay, Petrol Piyasası Kanunu'nda lisanssız faaliyet gösterilmesinin 'ağır kusur' olarak değerlendirildiğine dikkat çekti. Kusuru olanlara mevzuat hükümleri gereğince 57 bin 156 YTL, tutarında idari para cezası uygulandığını anlatan Günay, "Kurul olarak önceki gün yaptığımız toplantıda bu fiili işlediği tutanaklarla tespit edilen 501 akaryakıt bayi hakkında toplam 28 milyon 635 bin 156 YTL para cezası uygulanmasını kararlaştırdık. Kurumumuza ulaşan tutanaklar incelendiğinde mühürlenen akaryakıt bayilerinden toplam bin 605 adedinin bu fiili işlediği tespit edilmiştir. Bu bayilerin durumu da Kurulumuzun gelecek toplantılarında peyderpey sonuçlandırılacaktır. Bu şekilde bin 605 bayiine uygulanacak para cezası toplam 91 milyon 735 bin 380 YTL'ye ulaşacaktır" dedi.
Ayrıca yapılan denetimler sonucunda, dağıtım şirketlerinin lisansı olmayan bayilere akaryakıt ikmali yapmak suretiyle Petrol Piyasası Kanunu'nda belirlenen lisans faaliyet sınırını aştıkları ve Kanun maddesini ihlal ettikleri belirlendiğini bildiren Günay, bu dağıtım şirketleri hakkında soruşturma açıldığını açıkladı. Ayrıca denetim programı sırasında kolluk kuvvetlerinin gerekli gördükleri durumlarda akaryakıt numuneleri alarak kontrol için akredite laboratuarlara ulaştırıldığını aktaran Günay, sadece son 2 ayda ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi'ne 49 ilden alınan 308 adet numune gönderildiğini, bunlardan 198 adedinin analizleri tamamlandığını ve 67 adedinin yani yüzde 34'ünün kaçak, menşei belli olmayan veya standart dışı akaryakıt olduğunun tespit edildiğini söyledi. İlgili kanunlar gereği kaçak ve menşei belli olmayan ürün sattığı tespit edilen kişiler hakkında adli işlemler yapıldığını, ayrıca konu EPDK'ya intikal ettirildikçe bu kişiler hakkında ön araştırma ve soruşturma açmaya ve idari para cezaları uygulanmaya başlandığını kaydeden Günay, bu kapsamda, numune analizlerinin ve açılan soruşturmaların sonuçlarına göre kaçak, menşei belli olmayan ve standart dışı akaryakıt sattığı tespit edilen bazı bayilerin hem lisanslarının iptal edildiğini, hem de para cezası kesildiğini dile getirdi.
k'fccra köşelerine kadar ulaşarak, ülkedeki tüm ak
ULUSAL MARKER İHALESİ 11 KASIM'DA
Toplam 6 şirketin yeterlilik aldığı ulusal marker ihalesinin 11 Kasım'da gerçekleştirileceğini açıklayan Günay, böylece 2006 yılı Şubat ayında başlayacak uygulama ile petrol piyasasında lisans kontrolü ile başlayan denetim çalışmalarının akaryakıtın kaynağı ve kalitesinin denetlenmesi şeklinde süreceğini söyledi. Yaklaşık bin kişinin, 3 ayda, 13 bini aşkın akaryakıt bayide lisans taraması yaptığını vurgulayan Günay, bu çalışmaların denetime katılan tüm kurumların tam bir işbirliği ve dayanışması içerisinde sonuçlandırıldığını ifade etti. Türkiye petrol piyasasında bugüne kadar emsali görülmemiş bir denetim yapılmış olmasının doğal bir sonucu olarak, kanuna aykırı davranış gösterenlere bugüne kadar emsali görülmemiş büyüklükte para cezaları kesildiğine işaret eden Günay, şöyle konuştu:
"Piyasanın düzenleyici kurumu olarak, kanuna aykırı davranan akaryakıt bayilerinin önümüzdeki süreçte ağır para cezaları ödeyecek olmalarından memnuniyet duymuyoruz. 57 bin 156 YTL para cezasını ödemekte çok zorlanacak ve hatta bu parayı ödeyemeyeceği için işyerlerini kapatmak zorunda kalacak bayilerin olabileceğinin de farkındayız. Ancak şunun da herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir: Tüm kanunlar ve yönetmelikler uygulanmak için çıkarılır. Uygulayıcı Kurumlar bu kanunlar ve yönetmelikleri eksiksiz ve istisnasız uygulamakla sorumludur, görevlidir. Bu denetim çalışmaları süreklidir, kesintisizdir, tüm sektör oyuncularını kapsayacak şekilde genişletilecektir. Herkes yaşanan gelişmelerden sonuç çıkarmalı, konumunu buna göre almalıdır. Çünkü haksız rekabete, düzensizliğe, denetimsizliğe son vermek, sözün özü, piyasayı sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için bundan başka yol yoktur."
Soruları da cevaplayan Günay, akaryakıt fiyatlarının artmasının uluslararası piyasalardan kaynaklandığını söyledi. Günay, akaryakıtta ucuzlamanın, ancak KDV'nin düşürülmesi suretiyle yapılacağını ifade ederek, Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunabileceklerini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.