PETKİM DÜNYA DEVİ OLACAK
Petkim Petro Kimya Holding A.Ş Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirketin 2005 yılında gerçekleştirdiği teknoloji yenileme ve kapasite arttırma yatırımlarıyla, eski kapasitenin yüzde 20 oranında arttığını belirtti.
2006-02-14 12:37:44
Petkim Petro Kimya Holding A.Ş Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirketin 2005 yılında gerçekleştirdiği teknoloji yenileme ve kapasite arttırma yatırımlarıyla, eski kapasitenin yüzde 20 oranında arttığını belirtti.
Makamında Anadolu Ajansı Muhabiri’nin sorularını yanıtlayan Petkim Genel Müdürü Yavuz, “Şirketimiz yeniden yapılanma çalışmaları ile bir çok projesini büyük ölçüde tamamlamış ve yeniden yapılanma sürecini tamamlayarak faaliyet planlarına aktarmıştır. Bu faaliyetlerimizin tümü kurumsal bir kimlik oluşturmaya yönelik köşe taşlarıdır.” Dedi.
Petkim Petro Kimya Holding A.Ş Genel Müdürü Kenan Yavuz “2005’deki kapasite arttırma, teknoloji yenileme ve yeniden yapılanma çalışmalarımız sonucu kompleksimizin kapasitesi yüzde 20 artırıldı. Tüm bu yeniden yapılanma ve yatırımların toplam yatırım bedeli 450 milyon dolar olmuştur. Bu tutarın tamamı Petkim’in kendi öz kaynaklarımızdan karşılandı. Bu Petkim'in gücünü ve dünya ölçeğinde değişme, gelişme ve rekabet etme vizyonunu gösteren en önemli göstergedir.” Dedi.
2005 yılında gerçekleşen yatırımların ve çalışmaların bilançosunu çıkaran genel Müdür Yavuz, “Artan kapasiteye rağmen eleman sayısı %14 azaltılarak, fonksiyonel olmayan birimler kapatıldı. Milli Prodüktivite merkezi ile birlikte yürütülen yeniden yapılanma çalışması sonuçlandırıldı ve süreç odaklı yalın organizasyona geçildi. Toplam kalite çalışmaları başlatıldı, performans yönetim sistemine geçildi. Öneri sistemi devreye alınarak uygulanmaya başlandı.” Dedi.
“2005 yılındaki çalışmalarımız kapsamında Eğitim faaliyetleri artırılmış, tüm personelin 2006 yılında 12 saat eğitim alması planlandı. Bu kapsamda farkındalık eğitimi ve takım çalışması eğitimleri devam ediyor.” Diye konuşan Petkim Genel Müdürü Yavuz, “Dünya koşullarında rekabet edebilme ve bir dünya şirketi olabilmek amacıyla başlattığımız çalışmalarla Petkim’in misyonu ve vizyonu belirlenmiş ve bu hedefler doğrultusunda stratejiler oluşturulmuştur. Tüm fabrikalar bünyelerinde maliyet düşürme ekipleri kurulmuş, sistematik olarak bu ekipler çalışmakta ve aldıkları kararlar uygulanmaktadır. Amacımız, petro kimya sektörüne dünya çapında Petkim markasını korumak ve geliştirmektir” dedi.
DOĞALGAZA GEÇİŞ 2006 KASIMINDA! -
Petkim’in üretim maliyetlerini düşürmek için başlattığı dönüşüm çalışmalarının en önemli ayaklarından birini enerjini aldığını dile getiren Genel Müdür Kenan Yavuz, bu amaçla kompleksin doğalgaza geçiş çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Genel Müdür Yavuz, “Üretim maliyetlerini düşürerek rekabet gücünün artmasında enerji maliyetleri büyük rol oynuyor. Kompleksimizde enerji maliyetlerini düşürmek, enerji üretim kapasitesini artırmak ve çevre uyumunu sağlamak üzere başlatılan doğalgaz dönüşüm projesi yürümektedir. Projenin birinci ayağının 2006 Kasım ayında devreye girmesini planlıyoruz. Kompleksin doğalgaza geçiş projesinin Petkim'e maliyeti yaklaşık 75 milyon dolardır. Ancak proje kendisini bir yılda geri ödeyecek derecede verimlilik içermektedir.” Dedi..
PETKİM’İN ULUSLAR ARASI ALANDA REKABET GÜCÜ-
Petkim genel müdürü Kenan Yavuz, kurumun global ölçekte rekabet gücünün artması için haksız rekabet koşullarının ortadan kalkması gerektiğini dile getirdi. Konuya açıklık getiren genel Müdür Yavuz, “Petkim'in uluslararası petro kimya pazarında avantajlı hale gelmesi için özellikle hammadde, işgücü verimliliği ve enerji üretim maliyetlerinde iyileşmeler gerçekleştirmesi ve mevcut kapasitesini artırması gerekmektedir. Böylelikle birim sabit maliyetler düşecek ve Petkim'in uluslararası rekabet gücü artacaktır. Ancak Petkim'in karşı karşıya olduğu haksız rekabet koşullarının da ortadan kaldırılması gerekmektedir. Dış Ticaret müsteşarlığının ve ithalat genel müdürlüğünün bu konunda daha etkin çalışmalar yapması gerekmektedir.” Dedi..
DEMİRYOLUNDAN YILDA 300 MİLYON DOLARLIK ÜRÜN SEVKİYATI -
Petkim’in bu güne kadar ürün sevkiyatları konusunda demiryollarından yararlanmadığını söyleyen Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, 2006 yılı başından itibaren demiryolunu kullanmaya başladıklarını anlattı. Son tüketicinin Ürün maliyetlerini düşürmek için ulaşım avantajlarının kullanılması gerektiğini söyleyen Genel Müdür Yavuz, “Demiryolları ile yılda 300 milyon dolarlık hammadde sevkiyatı gerçekleştirebiliriz. Özellikle Anadolu kentlerine bu sevkiyatı yapmak arzusundayız. Demiryolları ile sevkiyat konusunda TCDD ile yapmış olduğumuz olumlu işbirliği sayesinde sevkıyata başladık. Nihai tüketicimizin ürün maliyetlerini düşürmek için bu faaliyet son derece önemlidir. Ayrıca demiryollarının daha etkin kullanımını sağlamak aynı zamanda hepimizin kutsal bir görevi olmalıdır. Zira bu konuda ülkemiz son derece yetersiz kalmıştır. TCDD yönetimi son derece aktif ve arzulu bir şekilde bizi destekliyor. Demiryollarının bu güne kadar kullanılmamış olmasını bir eksiklik olarak değerlendiriyorum. Amacımız bu eksikliği ortadan kaldırmaktır.” Dedi.
PETKİM YENİ ELEMAN ALIMLARIYLA GENÇLEŞİYOR -
Petkim’in son aylarda Türkiye İş Kurumu vasıtasıyla yeni personel ve genç uzman alımı yaptığını söyleyen genel Müdür Kenan Yavuz, “Yeni işe aldığımız kadrolarımız ile topyekün yenileşmeyi hedefliyoruz. Nitelikli, genç ve heyecanlı bu gençler sayesinde şirketimizin verimliliği artacaktır. Bu gençlerin alınmasındaki temel neden gelecek için yedekleme yapmaktır. Zira biz ülkenin tek petro kimya şirketiyiz ve bu nedenle ancak biz eleman yetiştirebiliriz. Sayısal olarak yeterliliğimiz var ancak gelecek açısından yedekleme yapmak zorundayız.” Dedi.
“Şirketimiz işe alma yönetmeliğini 2004 yılında revize ederek, sanat okulu veya meslek yüksek okulu mezunu olmayanların Petkim'de işe girmeleri imkansız kılınmıştır.” Diye konuşan Genel Müdür Yavuz, “Gelecekte şirketimizde çalışmak isteyenler ya meslek okullarından mezun olmalı veya örgün lisans eğitiminden geçmelidirler. Böylece insan gücünde varolan niteliği daha da artırmayı hedefledik. Ancak İşgücü verimliliğimiz itibariyle daha katetmemiz gereken mesafeler var. Son üç yılda kişi başına üretim miktarımız yüzde 100 artmış olmasına karşın, rakiplerimiz ile karşılaştırma yaptığımızda biraz daha iyileştirme yapmak zorundayız. Bunu işgücü verimliliğimizi artırarak sağlamaya çalışıyoruz.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.