26 Kasım 2024
  • İzmir11°C

PETDER'DEN BASIN AÇIKLAMASI

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Shell Company of Turkey Limited Genel Müdürü Canan Ediboğlu, akaryakıt fiyatlarındaki değişimlerle ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu. Canan Ediboğlu, son günlerde basında akaryakıt fiyatlarındaki değişimler ve bunla

PETDER'den Basın Açıklaması

2006-08-21 03:13:50

PETDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANAN EDİBOĞLU: “AKARYAKIT FİYAT HAREKETLERİ SERBEST PİYASA DÜZENİNİN DOĞAL BİR SONUCUDUR VE KANUNA UYGUNDUR.”

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Shell Company of Turkey Limited Genel Müdürü Canan Ediboğlu, akaryakıt fiyatlarındaki değişimlerle ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu. Canan Ediboğlu, son günlerde basında akaryakıt fiyatlarındaki değişimler ve bunların pompa fiyatlarına yansıması konusunda çelişkili ve teknik anlamda doğru olmayan bazı bilgiler ve açıklamaların yer aldığına dikkat çekerek, “akaryakıt fiyatlarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşması 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri gereğidir” dedi.

Canan Ediboğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Petrol Piyasası Kanunu ve EPDK (Kurul) tarafından yayınlanan Petrol Piyasası Tarifeler Yönetmeliği uyarınca rafineriler ve dağıtım şirketleri bu ilkeler ve serbest rekabet ortamı içinde oluşturdukları fiyatlarını ‘tavan fiyatlar’ olarak Kurul’a bildirmektedirler. Bu yasal düzenlemeler doğrultusunda, dağıtım şirketleri akaryakıt bayilerinin pompa tavan fiyatını belirleyebilmekte, akaryakıt bayileri de bu çerçevede satış yaparlar.”

Petrol Piyasası Kanununa uygun olarak oluşan akaryakıt fiyatlarının EPDK web sayfasında ilan edilmekte olduğunu hatırlatan Canan Ediboğlu, yasa gereği ve serbest rekabet ortamının doğal bir sonucu olarak dağıtım şirketi tavan fiyatları arasında farklılıklar olabildiğini belirtti. Ediboğlu, akaryakıt bayilerinin de serbest rekabet ortamı içinde bu doğrultuda satış yaptığının altını çizdi.

Ediboğlu akaryakıt fiyatlandırmasında rafinerilerin rollerini de şöyle açıkladı: “Konu fiyat oluşum mekanizması açısından teknik anlamda değerlendirildiğinde ise rafineriler Kanun öncesi dönemde uygulandığı üzere en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa rakamlarını esas alarak fiyatlarını ilan etmektedir. Rafinerilerin bu yaklaşım ile oluşturdukları fiyat hareketleri dağıtım şirketleri tarafından yine serbest rekabet ortamı içinde pompa fiyatlarına yansıtılmaktadır.”

“Nitekim serbest piyasa dönemi sonrasında dünya petrol fiyatlarındaki değişiklikler doğrultusunda Kurşunsuz Benzin rafineri çıkışında 49 kez, Motorinde ise 38 kez fiyat değişikliği olmuştur. Bu değişiklikler yine serbest piyasa ve rekabet ortamı içinde kurşunsuz benzinde 17 kez düşüş, 32 kez artış olarak gerçekleşmiş, motorinde ise 13 kez düşüş, 25 kez artış olarak pompa fiyatlarına yansımıştır. Nitekim bu doğrultuda 15 Ağustos tarih itibarı ile benzin pompa fiyatında önemli bir düşüş gerçekleşmiş bulunmakta ve rafineri fiyatlarındaki değişiklik pompa fiyatlarına serbest rekabet ortamı içinde dağıtım şirketleri tarafından yansıtılmış bulunmaktadır. Ancak, farklı bölgelerde ve farklı dağıtım şirketi bayisi olan akaryakıt istasyonlarında (dağıtım şirketlerinin Kuruma bildirdikleri tavan fiyatlar ile uyumlu olmak kaydı ile) fiyat farklılıklarının oluşması tamamen serbest rekabet ortamının doğal bir sonucudur. Diğer taraftan Petrol Piyasası Kanunu zaten piyasada rekabetin engellenmesi veya bozulması hallerinde, Kuruma duruma müdahale hakkı ve yetkisi vermiş olup piyasa faaliyetleri ve fiyat hareketleri Kurumca yakından izlenmektedir.”

“BASINDA ÇIKAN AKARYAKIT BAYİLERİ VE DAĞITICILARA İLİŞKİN CEZA HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR…”

Ediboğlu ayrıca son günlerde bazı basın-yayın kuruluşlarında akaryakıt dağıtım şirketlerinin lisans almamış akaryakıt bayilerine ürün ikmali yapmaları nedeni ile EPDK tarafından çok yüksek bir ceza uygulanacağı şeklinde yayınlanan haberlere değinerek söz konusu yayınların kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu belirtmiştir. Petder Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ediboğlu, bazı yayın organlarında konuya ilişin yayınlanan haberler hakkında şu açıklamada bulunmuştur.

“Bazı yayın organlarında belirtildiği üzere mühürlenmiş ve kapatılmış istasyonlara dağıtım şirketlerince yasa dışı satış yapıldığı haberleri doğru değildir. Özellikle 2005 yılında sektörümüzün yeniden lisanslandırıldığı dönemde, bir anlamda yeni yasal düzene geçiş aşamasında, EPDK’na sayıları 15000’i bulan son derece yoğun lisans başvuruları olmuştur. Bu süreç içinde çok sayıda akaryakıt bayi, GSM ruhsatlarını çeşitli bürokratik güçlükler nedeni ile birkaç ay gecikme ile alabilmişlerdir. Buda EPDK tarafından verilen bazı bayi lisansların gecikmesine sebep olmuştur.”

EPDK’na süresinde lisans başvurularını yapmış olan ve lisans başvurusu Kurumca iade edilmeyip, sonuçlanma aşamasında olan akaryakıt bayilerine akaryakıt ikmali yapıldığını belirten Ediboğlu bu işleminde tamamen yasal bir zeminde olduğunu ve söz konusu bayilerin bu süreç içinde EPDK’dan lisanslarını almış olduğunu belirtmiştir. Ediboğlu, bu şekilde geçiş dönemi içinde lisans işlemlerini gecikmeli olarak tamamlayan ancak ceza uygulaması ile karşı karşıya kalmış olan bayilerin sorunlarının çözümlenmesi için de ayrıca PETDER olarak başvuruda bulunulduğunu belirtmiştir. EPDK tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklama ya da değinen Ediboğlu EPDK’nın da söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladığını belirtmiştir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.