25 Kasım 2024
  • İzmir6°C

PAGDER'DEN İRAN'A YÖNELİK İŞBİLİĞİ

İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /

PAGDER'den İran'a Yönelik İşbiliği

13 Nisan 2016 Çarşamba 12:02

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ İRAN’DAKİ YÜKSEK POTANSİYELİ İŞE DÖNÜŞTÜRMEYE GİTTİ
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri
Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) İran’a yönelik plastik sektörü işbirliği girişimlerinde oynadığı öncü rol meyvelerini veriyor. Bu yıl 13-17 Nisan günleri arasında yapılacak olan ve önceki yıllarda en fazla 10-11 firmanın katılım gösterdiği İranplast 2016 fuarına, PAGDER’in Türkiye organizasyonu ile bu yıl 30’a yakın firma katılıyor. 
13 Nisan’da başlayan fuara katılımı Türkiye resmi temsilcisi olarak organize eden PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, “İranlı muhataplarımızla görüşmelerimizde, ambargo döneminde desteklerini sürdüren Türkiye plastik sektörüne yönelik sempatilerini, güvenlerini net ifadelerle vurguluyorlar; destek vereceklerinin altını çiziyorlar. Şimdi potansiyeli işe dönüştürme zamanı” dedi.
 
İran’a yönelik ambargonun kalkmasının ardından Türkiye plastik sektörü için yeni iş ve işbirlikleri fırsatı doğacağını öngören; uzun bir süredir de bu konuda sektöre yoğun bir bilgi akışı sağlayan Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) öncülüğünde, İran’a ilk adımı plastik sanayicileri atıyor.
 
PAGDER’in Türkiye katılımını organize ettiği İran’ın plastik sektörüne yönelik kapıların açıldığı en önemli iş platformu olan İranplast 2016’ya, önceki yıllara kıyasla bu yıl üç katı firma katılıyor.
 
FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLECEK, BİRÇOK ETKİNLİK VE İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK!
İran’ın plastik sektöründeki en önemli iş ortamlarından birini sağlayan İranplast, bu yıl 13-17 Nisan günleri arasında Tahran’da gerçekleştirilecek. Türkiye plastik sektörü de, PAGDER’in güçlü ve öncü rolüyle, fuarda yaklaşık bin m2’lik alan üzerinde yer alarak İran’a adeta çıkarma yapacak.
 
Türkiye’de fuarı resmi olarak temsil eden PAGDER, fuara katılım sayısı 30’u bulan katılımcı firmalar için fırsatlar yaratacak ikili görüşmeler ve network sağlayacak etkinlikler de organize etti. İran’daki distribütörleri aracılığıyla katılanların yanı sıra aralarında Ravago Petrokimya, Beno Plastik, Vatan Plastik, Sisan Plastik, Kuatro Plastik, Üstün İş Makine, Saraç Makine, RTC TEC, Takımsan, Ercan Premiks, Ege Proses, Akdeniz Kimya, Mikrostar, İnpak Makine, Mergen Makine, Monomer Extruder Makine Mühendislik, Sarten Ambalaj, EBS Bağlantı Elemanları, Sancar Kimyasan, Koç Elektromekanik, Opkon Optik Elektronik, Apeks Makine, gibi alanının önemli firmalarının yer aldığı Türkiye plastik ve makine sanayisi firmaları, fuar kapsamında PAGDER’in düzenlediği ikili görüşmelerde, ziyaretlerde bulunacak. İran’da sektörün güçlü sivil toplum örgütü olan İran Petrokimya Sanayisinin Derneği APIC görüşmesini de organize eden PAGDER, İranplast fuarının organizatörü NPC ile geleceğe yönelik bir değerlendirme toplantısı da yapacak.
 
PLASTİK SANAYİCİLERİMİZİN YÜKSEK VE GÜÇLÜ POTANSİYELİNİ İRAN’DA DA İŞE DÖNÜŞTÜRME ZAMANI GELDİ!
Türkiye plastik sektörünün ambargo döneminde de destek vererek yoğun iş yaptığı İran ile gelecekte çok daha büyük işler yapılacağına dikkat çeken PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, İranlı muhataplarının Türkiye plastik sektörüne yönelik olumlu bir hava içinde olduklarını vurguladı. Gür, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:  “İranlı muhataplarımızla görüşmelerimizde, plastik sektörüne yönelik sempatilerini net ifadelerle paylaşıyorlar. İran dış ticaret yetkilileriyle görüştüğümüzde, ambargo döneminde kurulan iyi ilişkileri unutmadıklarını ve ülkelerindeki iş ilişkilerimizde, her türlü temasımızda bizleri destekleyeceklerini vurguladılar. Demek ki şimdi plastik sanayicilerimizdeki yüksek ve güçlü potansiyeli işe dönüştürme zamanı.”  
 
İRAN PAZARINA UZUN VADELİ BAKMAK GEREKİYOR!
İran’a yönelik 200 milyon dolarlık ihracatın çok daha fazla artmasının mümkün olduğunu ancak ambargonun kalkmasının ardından İranlı şirketlerin de hızla yatırımlara başlamasının yüksek olasılık dahilinde olduğunu hatırlatan Reha Gür, İran’a uzun vadeli bakılması gerektiğini; İran pazarının gelecekte de çok etkili olmaya devam edeceğini kaydetti.
 
Gür, “İran, hammadde üretimine ağırlık verdiği bir dönemi tamamladı. 2009’da küresel hammadde ihracatında payı dikkate alınmayacak bir ülkeyken, 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 1,3 pay ile dünyanın ilk 20 hammadde ihracatçısı arasına girdi. İran, plastik sektörünün her alanı için dikkatle takip edilmesi gereken bir ülke. Ciddi rekabet avantajlarımızın olduğu bir dönemdeyiz. İlk bakışta ciddi bir ihracat imkanı sunduğu değerlendirmesi yapılıyor. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın iştahını kabartıyor ama İran ekonomisi, aynı zamanda birçok alanda rakip olma potansiyeli taşıyor. Pazarı tanımak, geleceğe yönelik sağlıklı öngörüler yapmak için iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum” dedi. 
 
RAKAMLARLA TÜRKİYE-İRAN PLASTİK SEKTÖRÜ:
Plastik sektörüne yönelik kapsamlı veriler üreten PAGDER’in değerlendirmelerine göre bir önceki fuara 750 katılımcı firma ve 68 binden fazla ziyaretçi alan İranplast; plastik pazarı hızla gelişen İran’a giriş için en önemli platformlardan biri. 
İran’ın en fazla plastik mamul ithal ettiği ülkeler arasında Türkiye, Çin’in ardından ikinci sırada bulunuyor. İran’ın en fazla hammadde ihraç ettiği ülkeler arasında da, Türkiye yine Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. / EGE BASIN GRUBU
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.