ÖZEL İDARE'DEN RÜZGAR SANTRALİ
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / Bergama'nın Aşağı Kırıklar köyünde inşa edilecek santralden yılda 1.5 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilecek -İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci: ''Türkiye'de ilk defa bir Özel İdare rüz
23 Ocak 2012 Pazartesi 13:22
İzmir'de İl Özel İdaresi rüzgar santralı kuracak
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / Bergama'nın Aşağı Kırıklar köyünde inşa edilecek santralden yılda 1.5 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilecek -İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci: ''Türkiye'de ilk defa bir Özel İdare rüzgar enerjisi santralı kuracak''
İzmir İl Özel İdaresi'nin Bergama'nın Aşağı Kırıklar köyünde yılda 1.5 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretecek rüzgar santralı kuracağı bildirildi.
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılı bütçesinde yenilenebilir enerji kaynakları ve yeni projeler için 2 milyon lira kaynak ayırdıklarını, rüzgar santralı kurmayı planladıklarını ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu rüzgar santralları yönetmeliği yayımlanmadığı için geçen yıl bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.
Değirmenci, 2012 yılı bütçesinde ise yenilenebilir enerji kaynakları için 5 milyon 200 bin liralık kaynak ayırdıklarını ve yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte rüzgar santralı projesine başladıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Bergama Aşağı Kırıklar köyünde rüzgar enerjisi santralı kuracağız. Türkiye'de ilk defa bir Özel İdare rüzgar enerjisi santralı kuracak. Santralde yılda 1.5 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilecek. Bu elektrik çevredeki köylerin arıtma ve içme suyu elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yaklaşık 1.5 milyon liraya mal olacak. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile ortak çalışıyoruz.
Elektrik sistemine entegre olacak. Diğer ilçelerde de benzer çalışmalarımız olacak. Projemizin diğer illere de örnek olacağına inanıyorum. İzmir İl Genel Meclisi'nin enerji komisyonu üyeleri örnek çalışmalar yaptılar, yasal altyapısını hazırladılar, Ankara'da temaslarda bulundular, çok güzel sonuçlar çıktı.''
Ayrıca biyogaz enerjisi için 2.5 milyon lira, üniversitelerle ortak proje için de 1 milyon 200 bin lira ayırdıklarını vurgulayan Değirmenci, şöyle devam etti:
''Yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem veriyoruz. En çok kaynağı da biyogaz enerjisi için ayırdık. Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ gibi ilçelerimizde hayvancılık çok gelişmiş. Buralarda gübrelerden yeterince yararlanılmıyor. Üniversite ile ortak bir tesis için de çalışmalara başladık, 6-7 tesis kuracağız ve bu tesislerde biyogaz enerjisi üretilecek, köylü yararlanacak.
Bu tesisin yaklaşık 180 bin liraya mal olacağını hesapladık. Tesislerimizi gören başka işletmelerde bu alana yatırım yapacaklar, köylülerimiz bu yatırımcıları teşvik edecekler. Üniversitenin kurduğu örnek tesisleri biz de yaygınlaştıracağız. Bu yıl içerisinde örnek tesisler kesinlikle faaliyete geçecek.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.