20 Nisan 2025
  • İzmir11°C

ÖZAY GÖNLÜM GECESİ

Halk ozanı olarak bilinen Kızılcabölüklü ünlü sanatcı Özay Gönlüm ölümünün 7. yılında İzmir’in Aliağa ilçesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Aliağa Belediyesi’nin TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte Özay Gön

Özay Gönlüm Gecesi

11 Mayıs 2007 Cuma 03:34

ÖZAY GÖNLÜM MEKTUPLARI ALİAĞA’DA OKUNDU

Halk ozanı olarak bilinen Kızılcabölüklü ünlü sanatcı Özay Gönlüm ölümünün 7. yılında İzmir’in Aliağa ilçesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Aliağa Belediyesi’nin TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte Özay Gönlüm mektupları yeniden okundu. Etkinlikte ilk olarak Özay GÖNLÜM’ün biyokrafisi okundu. Sanatçının TRT’de yaptığı programlardan bir derlemenin barka vizyon ile gösterilmesi salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Etkinliğe, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Garnizon Komutanı Osman Miran, Cumhuriyet Başsavcısı Levent Hardalaç ve Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’nın yanı sıra çok sayıda Özay Gönlüm’ün seveni katıldı.
Özay Gönlüm’ü anma gecesi’nin ilk bölümünde Aliağa Belediyesi Türk Halk Müziği korosu sahne aldı. Şef Ali Hikmet Gökçen yönetimindeki koro bir biri ardına seslendirdiği türkülerle ünlü sanatçının ölümsüz eserlerinden bir demet sundu.

MAKBULE KAYA ÇOŞTURDU

Konserin ikinci bölümünde sanatçının yeğeni Osman Gönlüm sahne aldı. Sanatçının dillerden düşmeyen 'Nineden Mektuplar' adlı eserini yöreye özgü şiveyle anlatan Gönlüm, izleyicilerden büyük alkış aldı. Özay Gönlüm’ün yiğeni Osman Gönlüm’ün hoş dakikalar yaşatan anlatımının ardından TRT İzmir Radyosu Sanatçısı Makbule Kaya, sanatçının çeşitli eserlerini gönlüm hayranları için bir kez daha ölümsüzleştirdi.
 Dinleyicilere müzik ziyafeti sunan Makbule Kaya, Gönlüm'ün hareketli parçalarını seslendirerek Aliağalıları coşturdu. Gönlüm hayranlarından bazıları türkülere eşlik ederken yerinde duramayanlar ise oynamaya başladı. Bir ara Başkan Kaya’ya mikrofon uzatan konuk sanatçı Makbule Kaya, “Hop Diri Diri Dat Diri Dit Diri Dom” türküsünün bu bölümünü Başkan Kaya’nın söylemesini istedi. Başkan Kaya’nın telaffuzu oldukça güç olan bu bölümü ilk denemede söylemesi üzerine TRT Sanatçısı Makbule Kaya, “Türkiye’nin birçok yerinde belediye başkanlarına bu bölümü söyletiyorum. Başkan Kaya bunu ilk denemede başaran belediye başkanı oldu. Başkanımız hem genç hem de çok zeki” diye konuştu.
Konserin ardından Başkan Kaya, Özay Gönlüm’ün yeğeni Osman Gönlüm, TRT Sanatçısı Makbule Kaya ve Şef Ali Hikmet Gökçen’e çiçek vererek teşekkür etti.  

ÖZAY GÖNLÜM KİMDİR?

1940 yılında Erzincan'da dünyaya gelen Özay Gönlüm, 1953 yılında başladığı Denizli Erkek Sanat Enstitüsü'nde farklı kişiliği ve müziğe yatkınlığı ile okulda sevilen bir kişi oldu. Bu okulda müzik bölümü olmamasına karşın teneffüslerde müzikle uğraştı ve 16 yaşındayken Cumhuriyet döneminin en çok türkü derleyicisi Muzaffer Sarısözen'le tanıştı. Müzikle uğraşırken okulunu ihmal etmedi ve başarıdan başarıya koştu. Müzikte adım adım ilerledi ve okulunu bitirdikten sonra Ankara Radyosu Yurttan Sesler programıyla sanat dünyasının tamamen içine girdi.
Belli bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Film Radyo Televizyon Merkezi'nde çalıştı. 1966'da yetişmiş saz sanatçısı olarak Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. Özellikle Denizli yöresinin türkülerini, sesi ve sazı ile mikrofonlara taşıdı. "Yaren" adlı sazıyla çalıp söylediği Ege Türküleri kadar taklit yeteneği, fıkraları ve Denizli şivesiyle müziğine zenginlik kattı. "Nineden Mektuplar" tiplemesiyle sevilen sanatçı "Çöz de Al Mustafa Ali" türküsünü "Fişini de Al Mustafa Ali" diye seslendirerek halkı fiş almaya teşvik etti.
Avrupa, ABD, Avustralya, Çin ve Hindistan'da konserler verdi ve özellikle Denizli'nin Horozları (Çil Horoz), Çöz de Al Mustafa Ali, Asmam Çardak'tan, Cemile'min Gezdiği Dağlar Meşeli, Osman'ımın Mendili, Evlerinin Önü Bulgur Kazanı, Şu Dağlar Tepe Tepe türküleriyle tanındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'yi tanıtım programı çerçevesinde, 9'u Avrupa'da olmak üzere dünyanın 23 farklı ülkesinde Türk Halk Müziği konserleri verdi. Gönlüm, 1 Mart 2000 tarihinde hayatını kaybetti

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.