26 Kasım 2024
  • İzmir8°C

ORTA ASYA’NIN EN BÜYÜĞÜ EFES

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.'nin 26.01.2006 tarihli Borsaya gönderdiği yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verilmiştir; “Şirketimiz ile, bira ve alkolsüz içecekler sektöründe faaliyet gösteren iştiraklerimizin 2005 yılı satış hacmi

Orta Asya’nın En Büyüğü EFES

2006-01-26 23:50:18

ORTA ASYA’DAKİ EN BÜYÜK GAZLI İÇECEK ÜRETİCİSİ: “EFES”

EFES :”SATIŞ HACMİ 16 MİLYON HEKTOLİTRE SEVİYESİNE ULAŞTI.”

ŞENOL GÖK ALİAGAHABER www.aliagahaber.com

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.'nin 26.01.2006 tarihli  Borsaya gönderdiği yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verilmiştir; “Şirketimiz ile, bira ve alkolsüz içecekler sektöründe faaliyet gösteren iştiraklerimizin 2005 yılı satış hacmi gelişimi şöyle tamamlanmıştır. 2005 yılı itibariyle yurtiçi ve yurtdışı toplam bira satış hacmimiz %11 artışla 16.0 milyon hektolitre seviyesine ulaşmıştır. Türkiye ve yurtdışı faaliyetlerimiz dahil toplam meşrubat satışlarımız ise %15 büyüyerek 361 milyon ünite kasaya yükselmiştir.

Türkiye bira faaliyetlerimizin yurtiçi satış hacmi, 2005 yılında Özel Tüketim Vergisi’nin bir kez daha artmasına karşın, 2004 yılına göre %4 oranında büyüyerek 6.6 milyon hektolitreye ulaşmıştır. 2005 yılının ilk yarısında Avustralya’nın en ünlü ve en çok satan bira markası “Foster’s”ın pazara sunulması ile birlikte Türkiye’deki ürün gamımız daha da genişlemiştir.

Diğer taraftan 2005 yılında %29 artış göstererek 0.5 milyon hektolitreye ulaşan ihracat satışlarımız da dahil edildiğinde Türkiye Bira faaliyetlerimizin toplam satış hacmi 2004 yılındaki 6.8 milyon hektolitre seviyesine göre %5 artış göstererek 7.1 milyon hektolitre seviyesine ulaşmıştır.

Uluslararası bira operasyonlarımız, şirketimizin %70 oranında bağlı ortaklığı olan Hollanda’da mukim ve Londra Borsası’na kote Efes Breweries International N.V. (“EBI”) tarafından yürütülmektedir. Hızlı büyüyen pazarlarda faaliyet göstermekte olan EBI, 2005 yılında Rusya ve Moldova faaliyetlerinde kapasite artışına giderek toplam kapasitesini 2004 yılı sonundaki 10.6 milyon hektolitreden 11.8 milyon hektolitreye yükseltmiştir.

EBI hızlı büyümesini 2005 yılında da sürdürürken satış hacmi bir önceki yıla kıyasla %17 oranında artmış ve 8.9 milyon hektolitre seviyesine ulaşmıştır.

2005 yılında yurtdışı bira satış hacimlerinin %66’sının gerçekleştiği Rusya’da EBI’ın satış hacmi %16 oranında ve pazar gelişiminin üzerinde büyüyerek 5.9 milyon hektolitre seviyesinde gerçekleşmiştir. Rusya’da EBI’ın ekonomi segmentinde bulunan markası “Beliy Medved”in satışları 2005 yılında EBI’ın Rusya’daki satışlarından daha hızlı büyümüş ve satış hacmi artışına önemli katkıda bulunmuştur. Öte yandan lisanslı olarak üretilerek sırasıyla 2004 yılı sonu ve 2005 yılı başında pazara sunulan “Amsterdam Navigator” ile “Zlatopramen” markalarının satış hacimleri de önemli ölçüde artmıştır. EBI Rusya pazarındaki pazar payını yaklaşık %8 seviyesinde (AC Nielsen - Kasım 2005) korurken, Rusya’nın dördüncü en büyük bira şirketi olma konumunu da sürdürmüştür.

Öte yandan 25.01.2006 tarihinde Özel Durum Açıklaması ile duyurulduğu gibi EBI Rusya’da faaliyet gösteren Krasny Vostok Bira Grubu (“KV Grubu”) hisselerinin %92,34’ünü almak için bir Hisse Satın Alım Anlaşması imzaladığını bildirmiştir. KV Grubu’nun Kazan ve Novosibirsk kentlerinde kurulu iki bira fabrikası ile yine Kazan kentinde bulunan üç adet malt fabrikası bulunmaktadır. KV Grubu’nun satın alımı ile EBI’ın Rusya’daki yıllık bira üretim kapasitesi yaklaşık 18 milyon hektolitreye, pazar payı ise yaklaşık %10 seviyesine çıkacaktır. EBI’ın Rusya’daki yıllık malt üretim kapasitesi ise 46.000 ton’dan 136.000 ton’a yükselecektir. KV Grubu’nun satın alınması ile EBI’ın Rusya pazarındaki 4. en büyük bira şirketi konumu daha da sağlamlaşırken, artan üretim kapasitesi, ulaşılan geniş coğrafya, düşük üretim maliyeti ve artan satış hacminin EBI’ın Rusya’daki faaliyet sonuçlarına ve rekabet gücüne pozitif etki etmesi beklenmektedir.

Diğer EBI ülkeleri olan Kazakistan ve Moldova’da sırası ile %26 ve %5’lik büyümeler sağlanmıştır. EBI Kazakistan bira pazarında %18 pay ile ikinci bira şirketi konumunda iken Moldova’da %69 pazar payı ile lider konumdadır.

Sırbistan ve Romanya’daki bira faaliyetlerimiz de önemli ölçüde büyüyerek 2005 yılında EBI’ın satış hacimlerinin içerisinde sırasıyla %6 ve %7 ile pay almışlardır.

2005 yılının son çeyreğinde şirketimiz meşrubat operasyonları yeniden yapılandırılmış olup, yurtiçi ve yurtdışı meşrubat faaliyetlerimizin tamamı Coca-Cola İçecek A.Ş. (“CCI”) bünyesinde toplanmıştır. Bu kapsamda şirketimizin CCI’daki payı %51.22’ye yükselirken CCI da yurtdışı faaliyetlerini yürüten Efes Sınai Yatırım Holding A.Ş. (“Efes Sınai”)’nin  %88’ine sahip olmuştur.

CCI’nin 2005 yılında Türkiye’de ulaştığı satış hacmi bir önceki yıla kıyasla %13 oranında artış göstererek 312 milyon ünite kasa seviyesine ulaşmıştır. 2005 yılında İzmir ve Ankara fabrikalarında yapılan kapasite arttırımının ardından CCI’in Türkiye’deki toplam kapasitesi 428 milyon unite kasa seviyesine yükselmiştir. CCI’in Türkiye gazlı içecek pazarındaki payı %63 seviyesindedir (AC Nielsen - Eylül 2005).

Halen Orta Asya’daki en büyük gazlı içecek üreticisi olan Efes Sınai, 2005 yılında tamamladığı anlaşmalar sonrasında faaliyetlerini Orta Doğu’da Ürdün ve Irak pazarlarını da kapsayacak şekilde genişletmiştir. 2005 yılında bir yandan yıllık üretim kapasitesini (Türkmenistan faaliyetleri dahil) 82 milyon ünite kasa seviyesine yükselten Efes Sınai aynı zamanda hızlı büyümesini de sürdürmüş ve satış hacimlerini bir önceki yıla kıyasla %23 oranında arttırarak 49 milyon ünite kasa seviyesine ulaşmıştır. Ürdün dışındaki bütün ülkelerde gazlı içecekler kategorisinde pazar lideri olan Efes Sınai’nin 2005 yılı satış hacimlerinin %57, %36 ve %7’si sırası ile Kazakistan, Azerbeycan ve Kırgızistan’da gerçekleşmiştir.”

2005 YILIDA SATIŞ HACMİMİZ %23 ARTTI

Efes Sınai Yatırım Holding A.Ş.'nin 26.01.2006 tarihli Ocak-Aralık 2005 dönemindeki konsolide bazda satış hacmi hakkında borsaya gönderilen bilgilendirme açıklamasında şu ifadelere yer verilmiştir; “Şirketimizin Ocak-Aralık 2005 dönemindeki konsolide bazda satış hacmi hakkında yerli ve yabancı yatırımcı kişi ve kuruluşları bilgilendirmek amacı ile verilmektedir. alen Orta Asya'daki en büyük gazlı içecek üreticisi olan Şirketimiz, 2005 yılında tamamladığı anlaşmalar sonrasında faaliyetlerini Orta Doğu'da Ürdün ve Irak pazarlarını da kapsayacak şekilde genişletmiştir. 2005 yılında bir yandan yıllık üretim kapasitesinin (Türkmenistan faaliyetleri dahil) 82 milyon ünite kasa seviyesine yükselten Şirketimiz, aynı zamanda hızlı büyümesini de sürdürmüş ve konsolide satış hacimini bir önceki yıla kıyasla %23 oranında artırarak 49.3 milyon ünite kasa seviyesine ulaşmıştır. Ürdün dışındaki bütün ülkelerde gazlı içecekler kategorisinde pazar lideri olan Şirketimizin 2005 yılı satış hacminin %57’si Kazakistan, %36’sı Azerbeycan, ve %7'si Kırgızistan’da gerçekleşmiştir.”

FITCH: ”ANADOLU EFES’İ  'DURAĞAN'DAN 'NEGATİF' E ÇEVİREREK  İZLEMEYE ALDI

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.'nin 26.01.2006 tarihli borsaya gönderdiği açıklamada kredi notu  hakkında uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ("Fitch"), Açıklamasını şu ifadeler yer almıştır; ”Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş. ("Anadolu Efes")'in 'BBB-' olan yerel para cinsinden kredi notu ile 'AA+' seviyesindeki ulusal kredi notunun görünümünü 'Durağan'dan 'Negatif'e çevirdi.  Fitch tarafından yapılan açıkalamada, Anadolu Efes'in % 70 iştiraki olan ve Hollanda'da mukim Efes Breweries International N.V.'nin ("EBI") Rusya'da satın aldığı Krasny Vostok Brewing Group ('KV') için 390 mn dolar seviyesinde bir şirket değerinin tespit edildiği belirtilerek, Anadolu Efes'in sözkonusu kredi notlarının görünümündeki değişikliğin, KV satın alımına ilişkin finansman yapısının daha detaylı incelenmesinin ve Anadolu Efes'in bu finansmandaki muhtemel katkısının belirlenmesinin ardından nihai olarak çözümlenmek üzere yeniden değerlendirileceği bildirildi. Öte yandan Şirketimizin yine Fitch tarafından verilen uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu ise 'BB-' olup görünümü Türkiye'nin bu bazdaki kredi notunun görünümü doğrultusunda 'Pozitif' tir. Şirketimizin uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notu Türkiye'nin bu bazdaki kredi notunun üç kademe üzerinde olup, 'yatırım yapılabilir' seviyeyi işaret etmektedir. Şirketimizin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu ise Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunun seviyesi ile sınırlıdır. Bununla beraber uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notu olan 'BBB-' Türkiye'deki şirketler için açıklanan kredi notları arasında en yüksek seviyelerden biridir. Ulusal kredi notu olan 'AA+' ise Türkiye'deki en yüksek seviyededir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.