21 Kasım 2024
  • İzmir19°C

ÖDENEN PARALAR ÖNCELİKLE ANABORÇTAN DÜŞSÜN

İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, geri ödenemediği için takibe düşen batık kredi t

Ödenen Paralar Öncelikle Anaborçtan Düşsün

18 Nisan 2016 Pazartesi 12:22

CHP’DEN 25 MİLYON KREDİ BORÇLUSU İÇİN KANUN TEKLİFİ
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, geri ödenemediği için takibe düşen batık kredi tutarının 50 milyar 482 milyon liraya yükselmesi üzerine kredi borçlanmalarında kısmen ödenen paraların öncelikle ana borçtan düşmesi için kanun teklifi verdi.
 
Ülkemizde halen 25 milyon kişi bankaya borçlu iken, bunların 2 milyon 670 bini icra takibi altında.
 
25 milyon kredi borçlusunu yakından ilgilendiren teklifle ödenen paralar öncelikle faiz ya da gecikme bedelinden değil ana borçtan düşürülecek.
 
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit,  ülkemizde her yıl katlanarak artan kredi borçlanmaları ve bu borçların geri ödemeleri arasında yaşanan çarpık gelişmenin yarattığı mağduriyetin önüne geçilmesi için kanun teklifi hazırladı. Teklifle, kredi ve kredi kartı borcu için yapılan kısmi ödemelerin öncelikli olarak anaparadan düşmesi ve bu bağlamda takibe düşen kredilerin azaltılması ile borcunu ödeyemediği için hapis cezasına çarptırılan ve icra takibine uğrayan vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanmakta. TBMM Başkanlığına sunulan ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 100 üncü maddesinin birinci fıkrasında değişiklik içeren teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:
 
“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yılın başından bu yana vatandaşın bankalardan kullandığı toplam krediler sadece yüzde 1,1 artarken, batık kredilerdeki artış yüzde 6,2’ye fırlamıştır. Bu doğrultuda geri ödenemediği için takibe düşen batık kredi tutarı 47 milyar 496 milyon liradan 50 milyar 482 milyon liraya yükselmiştir. 
 
Vatandaşın kredi kullanımı ile geri ödemede yaşadığı çarpık gelişme bireysel tüketici kredileriyle bireysel kredi kartlarında da yaşanmıştır. Yılın başında 306,1 milyar lira olan tüketici kredisi miktarı sadece yüzde 0.5 artmış ve 307.6 milyar liraya çıkmıştır. Buna karşılık ödenmediği için takibe düşen tüketici kredisi tutarı yüzde 3,9 artarak 10 milyar 230 milyon liradan 10 milyar 628 milyon liraya yükselmiştir. 
 
Öte yandan ülkemizde halen bankaya borcu olan vatandaş sayısı 25 milyona çıkmıştır. Bu kişilerin 2 milyon 670 bini hakkında icra takibi söz konusudur. Son 16 yılda 110.371 kişi “taahhüdü ihlal” suçundan hapse girmiştir. Bu suçun cezası 3 aya kadar hapistir. 2010-2014 yılları arasında “ödeme şartını ihlal’’ gerekçesiyle 1 milyon 179 bin dava açılmış, bunun 725 bini mahkûmiyetle sonuçlanmıştır. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin rekorudur.
 
Bütün bunlar da göstermektedir ki, gerek ekonomide yaşanan daralma ve gerekse gelir dağılımındaki eşitsizlikten dolayı kredi ya da kredi kartı borçlarından dolayı ödeyememe sıkıntısına düşen ve mağduriyet yaşayan vatandaş sayısı her geçen gün artmakta ve borç katlanarak ödenemez boyutlara ulaşmaktadır. Bu sonucun ortaya çıkmasında tüketiciler kadar bankaların da sorumluluğunun olduğu açıktır.
 
Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise, kredi borçları ya da kart borçlarında yatırılan miktarın öncelikli olarak faiz ve gecikme bedelinden düşmesidir. Dolayısıyla anapara olduğu gibi kalmakta, borçta azalma olmamakta ve asgari tutarda ödeme yapıldığı süreç boyunca artmaya devam etmektedir. Yapılan ödemenin öncelikli olarak anaparadan düşmesi ise borcun ödenmesi konusunda tüketici açısından bir kolaylık getirecek, kredilerin ödenme oranını arttıracak, takibe düşen kart borcunu azaltma yönünde olumlu bir etki sağlayacaktır. Kanun teklifi bu amaçla hazırlanmıştır.” / EGE BASIN GRUBU
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.