25 Kasım 2024
  • İzmir7°C

NÜFUSUN YÜZDE 26’SI HER GÜN TÜTÜN ÜRÜNÜ KULLANIYOR

2016 TUİK verilerine göre 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26.5'i her gün tütün ürünü kullanıyor

Nüfusun Yüzde 26’sı Her Gün Tütün Ürünü Kullanıyor

20 Aralık 2018 Perşembe 12:53

2016 TUİK verilerine göre 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26.5'i her gün tütün ürünü kullanıyor.Sigara bağımlılığında, kişilerin zamanla meydana gelebilecek problemleri göz ardı ederek kullanıma devam ettiğini belirten uzmanlar, bağımlılık oluşturmayı etkileyen faktörlerden birinin de şartlanma olduğunu ifade ederek, “Sigara içmek sakinleştirir, çay-kahvenin yanında sigara içilir” vb. ifadelerin sigaraya başlamayı ve kullanımı sürdürmeyi etkilediğinin altını çiziyor. Sigarayı bırakma evresindeki kişilerin uzman desteği alması ise, bu süreçte büyük önem taşıyor.

Her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü Dünya KOAH Günü olarak kutlanıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Simge Alevsaçanlar Cücü, sigara bağımlılığına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Bir maddenin beyin üzerindeki etkileri ne kadar hızlı gelişir ise bağımlılık gelişimi de o kadar hızlı olmaktadır” diyen Simge Alevsaçanlar Cücü, sigaranın bu anlamda birçok bağımlılık yapıcı maddeden daha hızlı etki gösterterdiğini ve bu durumun sigara bağımlılığı gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti.

ŞARTLANMA, BAĞIMLILIĞI TETİKLİYOR!

Sigaraya başlamayı ve bağımlılık oluşturmayı etkileyen faktörlerden birinin “şartlanma” olduğunu ifade eden Cücü, ‘’’Sigara içmek zayıflatır, sigara içmek sakinleştirir, sigara içmek hazmı kolaylaştırır, sigara içmek konsantrasyonu arttırır, çay-kahvenin yanında sigara içilir’ vb. ifadeler sigaraya başlamayı ve kullanımı sürdürmeyi etkiler. Ayrıca sigaraya erişim ve ulaşım kolaylığı, sigara denetim yasalarının zayıflığı veya yetersizliği, sağlık uyarıların yetersiz olması, uygun fiyatlı olması, evde-işyerinde-okulda, umumi yerlerde vb. yerlerde sigara içilebilmesi, sigara içmeyi destekleyen toplumsal, kültürel ve ekonomik etmenler, stres faktörleri, sosyal öğrenme faktörleri gibi durumlar da sigara bağımlılığının gelişim ve yaygınlığında önemli rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

KISA VADEDE ZARAR GÖRMEYEN KİŞİLER, SİGARAYI BIRAKMAK İSTEMİYOR!

“Bir bağımlılık biçimi olarak sigara bağımlılığı, diğer bağımlılık biçimleriyle karşılaştırıldığında sosyal, ekonomik, yasal ya da psikolojik alanlarda diğer bağımlılık türlerine göre nispeten kısa vadede daha az soruna yol açmaktadır” diyen Cücü,

“Dolayısı ile insanlar kısa vadede kendileri üzerinde önemli bir zarar görmediklerinden, uzun vadede yaşayabilecekleri olumsuzlukları göz ardı edebilmekte, kısa vadeli hazzı uzun vadeli olası olumsuzluklara tercih edebilmektedir. Türkiye ortalamalarına baktığımızda; 2016 TUİK verilerine göre 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26.5'i her gün tütün ürünü kullanmaktadır.Bu oran 2014'te 27.3, 2012 de 23.2 ve 2010'da 25.4 olarak bulunmuştur. Son iki yıl içerisinde sigara kullanımında % 0.8 lik bir azalma görülmüştür. 2014'te daha önce hiç tütün ürünü içmemiş kişiler 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 49,8'ini oluştururken 2016'ya gelindiğinde hiç tütün ürünü kullanmamış olanların oranı yüzde 56,5'e yükselmiştir” dedi.

SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR!

Sigara bağımlılığının tıpkı diğer bağımlılık türleri gibi tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Simge Alevsaçanlar Cücü, “Sigara bağımlığının tedavisinde amaç kişinin bağımlılığı hakkında bilgi sahibi olması, sigaranın zararları hakkında bilgilenmesi, sigara isteği ile baş etme yöntemlerini uygulayabilmesi, stres ve olumsuz duygular ile başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesi ve uzun vadede sigaraya yeniden başlamaların önlenmesidir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigara bağımlılığı tedavisinde farklı yaklaşımlar ve yöntemler uygulanmaktadır. Faydalı olan tek bir yoldan bahsetmek mümkün değildir. Uygulanacak tedavi kişinin beklentileri, kişinin kullanım öyküsü, başa çıkma kaynakları vb ye şekillendirilmektedir.

SİGARAYI BIRAKMA EVRESİNDE UZMAN DESTEĞİ ALIN!

Sigara bağımlılığının tedavisinde sigara bırakıldığında ortaya çıkan yoksunluk ve diğer belirtilere yönelik semptomatik tedaviler ve sigara içme isteğini azaltan ilaç tedavileri ve psikoterapiler önem taşımaktadır. Sigaraya karşı alınan önlemler ve eğitim programları sonucu, Amerika'da 36 milyon, Fransa'da 8 milyon ve İsviçre'de 1 milyon kişinin sigarayı bıraktığı bilinmektedir. Sigarayı bırakma evresinde uzman desteği almak hem sigarayı bırakma sürecinin daha sağlıklı ve konforlu yaşanması hem de nükslerin önlenmesi açısından önem taşımaktadır.”

NARGİLENİN SAĞLIĞA ZARARLARI, SİGARADAN DAHA FAZLA!

“Nargile tütünün değişik kullanım şekillerinden biridir. Nargile de sigara gibi bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve sağlığa zararlıdır” diyen Simge Alevsaçanlar Cücü, “Nargile dumanında temelde 3 madde bulunur: nikotin, katran ve ağır metaller (arsenik, krom, kurşun vb.). Yapılan çalışmalar nargile içiminin tek bir sigara içimine kıyasla çok daha fazla nikotin, katran ve ağır metal içerdiğini bulgulamıştır” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bilimsel çalışmalar nargilenin sağlığa olan zararlarının sigaranın sağlığa olan zararlarından daha fazla olduğunu belirtmektedir. Bu zararlardan bazıları; akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları, solunum yetmezliği, KOAH, diş eti hastalıkları, yemek borusu kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, bronşit, ülser, çeşitli enfeksiyonlar gibi hastalıklardır. Ayrıca ortak kullanıldığında; hepatit C, tüberküloz, HIV virüsünün neden olduğu AIDS, ağız tümörleri, uçuk gibi bulaşıcı enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

“ELEKTRONİK NARGİLE, BİR TÜR ELEKTRONİK SİGARADIR”

Elektronik sigara üretimi ile benzer sebeplerden dolayı günümüzde elektronik nargileler de satışa sunulmakta ve alıcı bulmaktadır. Elektronik nargile aslında bir elektronik sigaradır. İçinde kullanılan likit ve likiti buhar haline getiren atomizer denen parçalar açısından iki ürün farklılık gösterebilmektedir.Bu yapısal farklılıktan dolayı e-nargile e-sigaraya göre daha fazla duman üretimi yapabilmektedir. Bu da daha fazla zararlı maddeyi vücudumuza aldığımız anlamına gelmektedir. Sonuç olarak; tütünün ister sigara ister nargile, ister e-sigara ister e-nargile şeklinde içimi olsun hepsinin sağlık üzerinde oldukça olumsuz etkilerinin olduğu ve bağımlılık yaptığı söylenebilir.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.