MEYVECİLİĞİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ" TARTIŞILDI
Aliağa Haberleri / İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 90. yıldönümü nedeniyle TÜ
28 Nisan 2016 Perşembe 14:58
“İSTATİSTİKLER IŞIĞINDA MANİSA'DA MEYVECİLİĞİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ" TARTIŞILDI
Aliağa Haberleri / İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 90. yıldönümü nedeniyle TÜİK Manisa Bölge Müdürlüğü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Manisa Ticaret Borsası işbirliği ile düzenlenen "İstatistikler Işığında Manisa'da Meyveciliğin Bugünü ve Geleceği" konulu panel Tarım İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı.
Panele Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mahmut Karğın, il müdürleri ve kurum temsilcileri katıldı.
MCBÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mahmut Karğın, kurumlar arası işbirliği ile gerçekleştirilen bu tarz bilimsel toplantıların artarak devam edeceğini dile getirerek, panelin üniversite-tarım işbirliği için önemli bir aşama olacağına ve verimli geçeceğine gönülden inandığını belirtti.
Vali Erdoğan Bektaş, tarımda alınabilecek en üstün verimi yakalayabilmek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini, basınçlı su projesinin başarılmak zorunda olunduğunu, organik tarımdan başka çare olmadığını kaydetti.
Panelin moderatörlüğünü Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın yaptı. Panelistlerden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, il genelinde 33 çeşit meyve üretildiğini ve kurutmalık çekirdeksiz üzümün yüzde 90'ının Manisa'da üretildiğini söyledi. Akyol, kentin meyvecilik üretiminden elde ettiği parasal değerin, 5 milyar 700 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise Türkiye'deki 462 bin hektar bağ alanından 75 bin 400'ünün Manisa'da bulunduğunu belirterek, "Dünyada bu kalitede üretilen üzüm alanına yaklaşan bir alan daha bulunamamıştır. Organik tarım alanlarında yüzde 100 artış sağlamak hedeflerimiz arasındadır" dedi.
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap da Türkiye'nin her yıl 400 milyon doların üzerinde üzüm ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "2015'te ülkeye 460 milyon dolar döviz girdisi sağladık. 2015-2016 ürünlerinden 131 bin ton üzüm ihracatı sağlamış bulunuyoruz" diye konuştu.
Panel sonunda moderatör Prof. Dr. Şenay Aydın ve panelistlerin plâketleri Manisa Valisi Erdoğan Bektaş tarafından takdim edildi. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.