MEME KANSERİNDE DEPRESYON TEDAVİYİ ZORLAŞTIRIYOR
Meme kanseri denilince akla ilk hastalığın fiziksel boyutları geliyor. Oysaki hem hastayı hem de çevresindeki bireylerin psikolojisini derinden etkileyen meme kanseri, kronik stres, kaygı ve depresyona yol açıyor.
15 Ekim 2016 Cumartesi 15:19
Meme kanseri denilince akla ilk hastalığın fiziksel boyutları geliyor. Oysaki hem hastayı hem de çevresindeki bireylerin psikolojisini derinden etkileyen meme kanseri, kronik stres, kaygı ve depresyona yol açıyor. Uzmanlar, tıbbi ve psikolojik tedavinin birlikte yürütülmesinin bireyin sağlığına kavuşmasında büyük etki yarattığını söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği’nden Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, depresyonun meme kanserinde ölüm oranlarını ciddi oranda etkilediğini belirterek, “Yapılan çalışmalar depresyon belirtileri olan kadınların olmayanlara göre kanserden ölüm hızının 26 kat, majör depresyon tanısı konan grubun ise 39 kat arttığını göstermiştir” diyor.
Hastalığın tedavi sürecinde negatif duyguların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, “Ancak bu negatif duygular kişinin kendisi için iyi olan şeyleri bırakması, kötü olan şeyleri yapmasına sebep olabilir. Daha seyrek ve besin değeri olmayan şeyleri yemek, uyku düzeninin bozulması, egzersizden vazgeçmek, aile ve arkadaşlardan uzaklaşmak, kendini yatıştırmak amacıyla sigara, kafein gibi maddelerin miktarını arttırmak, var olan durumu daha da güçleştirir” diye konuşuyor.
DEPRESYON TEDAVİYİ ZORLAŞTIRIYOR!
Talu, depresyonun; uyum sağlamayı, tedaviden faydalanmayı, sosyal destek almayı zorlaştıran çok önemli bir faktör olduğunu ve kimi zaman hastanın tedaviyi reddetmesine, önerilen cerrahi ya da ilaç tedavilerini bırakmasına sebep olabileceğini söylüyor. Hastalığın farklı safhalarında farklı duyguların dışarıya vurulmasının gerçek duyguların yansıtıldığı ya da duygusal anlamda hastalıkla iyi baş edildiği anlamına gelmeyeceğini de ifade eden Talu, hastaların yaşadığı duyguları ise şöyle aktarıyor:
“Sevdiklerinin önemli zamanlarını görememek, onların yanında olamamak duygusu belki de hastalığı yaşayan kişiyi duygusal açıdan en fazla izole eden duygudur. Her yapılan kontrolde, yenilenen tetkikte, sonuçları beklerken bu duygu yenilenir. Bu duyguları aileyle, eşlerle, çocuklarla konuşmak en zorudur. Yaşamla ilgili her türlü kararı almak zorlaşır. Bedensel uyaranlara hassasiyet, en ufak bir ağrı, karıncalanma, uyuşmanın yeni bir kanseri çağrıştırması, yenileme kaygısı, korkusu ile yaşamak en zor olanıdır. Tanıyı ilk öğrendikten sonra ‘neden ben’ sorusu, tedavi sırasında edinilen arkadaşların kaybıyla ‘neden ben değil’ sorusuna dönüşebilir. Böylece bir yandan kendi yasını tutarken başkalarının da yası tutulmaya başlanır.”
PSİKOLOJİK YARDIM, TEDAVİNİN PARÇASI OLMALI
Meme kanseri tedavisinde psikolojik yardımın tedavinin bir parçası olmasının önemine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, bu konuda nasıl yol alınması gerektiğini ise şöyle özetliyor:
“Yardım hedefinde öncelikle amaç; fiziksel, duygusal, yaşamla ilgili değişikliklerle baş etme yollarının öğretilmesidir. Hastanın tıbbi tedavilerle ve sonuçlarıyla baş etme stratejilerini öğrenmesi de sağlanmalıdır. Doğru tedaviyi seçmek, tedavide aktif rol almak, kendisi için en doğrunun ne olduğu konusunda karar vermek psikolojik destek ile sağlanabilir. Kemoterapi gibi uygulamalarda relaksasyon, kendi kendine hipnoz, imaginasyon gibi teknikler var olan tıbbi tedavinin yan etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir.”
“Birçok insan için çocuklarına bu durumu anlatmak ya da eşlerin hastalığa verdiği tepkileri karşılama yollarına yardımcı olmak bile çok şeyi değiştirebilir” diyen Talu, stres, kaygı ve depresyonun nasıl kontrol edilebileceği, hastalık nedeniyle yaşanan yas, korku, diğer duyguların açığa çıkarılmasına yardım etmenin cerrahi ve ilaç tedavileri kadar elzem olduğunu vurguluyor.
HASTALIĞIN TEKRARLAMA KORKUSU MUTLAKA ÇALIŞILMALI
Metastatik meme kanserinde depresyon belirtilerinin azaltılmasının daha uzun yaşam beklentisi ile ilişkili olduğuna da değinen Talu, bu konuda yapılan bir çalışmanın sonuçlarını da şöyle aktarıyor:
“Meme kanseri hastaları ile yapılan grup terapilerini değerlendirmek için yapılan bir çalışma terapilere katılan grubun meme kanserinden ölme riskinin %56, yineleme riskinin ise %45 azaldığını göstermiştir. Bu nedenle hem bireysel hem de grup terapilerine psikolojik tedavilerde yer verilmeli. Meme kanserinin tedavisi, psikolojik tedavinin de katılmasıyla tam ve doğru yapılabilir.”
DUYGUSAL İYİLEŞME, FİZİKSE İYİLEŞMEDEN DAHA UZUN SÜRÜYOR
Psikolojik tedavinin tıbbi tedavi sona erdikten sonra da devam etmesi gerektiğini belirten Talu, bunun nedenini ise “Tıbbi tedavi sona erdiğinde bile psikolojik tedaviler sona erdirilmemeli. Çünkü çoğu kez duygusal iyileşme, fiziksel iyileşmeden çok daha uzun sürüyor. Sosyal çevre her şeyin bir an evvel normale dönmesi konusunda baskı yapsa da meme kanseri atlatmış olan insanların edinilen tecrübeler ve yeni beden imajı ile yeni bir kendilik algısı oluşturabilmeleri açısından zamana ihtiyaçları vardır” diyerek açıklıyor.
EŞLER DE PSİKOLOJİK DESTEK ALMALI
Hastalık sürecinde eşlerin yalnızlaştığına da değinen Talu, bunu ise şöyle anlatıyor:
“Eşlerin canını acıtırım endişesiyle yakınlaşmaması, cerrahi ya da diğer tedaviler sonrası yorgunluğu eş reddi olarak anlayan eşler de yalnızlaşır. Tüm bunların sonucunda aslında en fazla ihtiyaç duyulduğu zamanlarda iki taraflı fiziksel, duygusal, cinsel yakınlıktan kaçınılır. Yeni yakınlaşma yollarını bulmak zordur. Cerrahi müdahaleler sonrası bedensel algıda bozulma yakınlaşmayı daha da zorlaştırır. “
Depresyon ve duygu durum bozukluklarının meme kanseri olan kadınların eşlerinde %40 daha fazla görüldüğünü aktaran Talu, bu nedenle yalnız hasta olan bireyin değil bu süreçten en çok etkilenen eşlerin de psikolojik yardım alması gerektiğini söylüyor. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.