25 Kasım 2024
  • İzmir5°C

MCBÜ ÖĞRENCİLERİ YAZAR MURAT GÜLSOY İLE BULUŞTU

MCBÜ ÖĞRENCİLERİ YAZAR MURAT GÜLSOY İLE BULUŞTU

MCBÜ öğrencileri Yazar Murat Gülsoy ile buluştu

08 Mart 2017 Çarşamba 14:24

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (YADAM) tarafından, 7 Mart 2017 tarihinde “Yazar Murat Gülsoy ile Söyleşi” programı gerçekleştirildi. MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, öğretim elemanları ve kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı.

 Eserleri Sait Faik Hikâye Armağanı, Yunus Nadi Roman Ödülü, Sedat Simavi Edebiyat Ödülüne layık görülen, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevinin genel yayın yönetmenliğini yürüten, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsünde öğretim üyesi olarak görev yapan Gülsoy’un, “Binbir Gece Mektupları”, “Nisyan”, Bu Kitabı Çalın”, “Gölgeler ve Hayaller Şehrinde” gibi büyük ilgi gören pek çok kitabı bulunuyor.
MCBÜ Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mahinur Akşehir Uygur’un yönettiği söyleşide Gülsoy, eserlerinin oluşum süreci ve bu süreçteki deneyimlerini anlattı. Murat Gülsoy, ilk gençlik yıllarından itibaren çok okuduğunu, çok etkilendiği ve yolunu açan yazarlar olduğunu söyledi. Dünyadan ve ülkemizden pek çok yazarın kendisine farklı pencereler açtığını, ancak özellikle Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarların kendisinde büyük etki uyandırdığını dile getirerek, “Bütün bu farklı yazarların üzerinden kendimi aramam söz konusu. Beni heyecanlandıran metinler ve yaklaşımlar üzerinden yazmaya çalıştım” dedi.
Gülsoy, “Kültür endüstrisinin bir ürünü olarak yazmıyorum. Bu bende bir özgürlük sağlıyor. Kafama takılan konular, motifler üzerinden yazmaya çalışıyorum. Yazar olmaktan daha çok okuyucuyum. Bir kişi edebiyatla, sanatla ilişki kurarken kendisi ile de bir ilişki kuruyor. Bu etkileşimli bir süreç. Biz nasılsak, okuduğumuz metin ile kurduğumuz ilişki de öyle şekilleniyor. Kendi seviyemize göre yazıyoruz, kendimizi yazıyoruz. Gerçek ve kurgu arasındaki ilişki çok önemli. İnsan hakikaten içeriye doğru baktıkça bir alan açıyor ve bu alan dışa doğru da genişliyor. Sanatla uğraşırken bir mekân açıyoruz. Bu sayede hayat yaşanılası ve anlamlı hale geliyor. Anlam, hep birlikte ürettiğimiz bir şey. İnsanı sadece birey olmaktan çıkaran şey ve bizi birbirimize bağlayan da bu anlam örgüsü. İnsanı diğerlerinden ayırdığınız zaman aklını kaybeder. Anlamı diğer insanlarla beraber üretiyoruz” diye konuştu.

“Yazdığım ve yayınlattığımdan fazla çalışmayı çöpe atmış olabilirim” diyen Gülsoy, “İnsanın yaratıcılığını geliştirmesine yardımcı olan tek şey, sınırlarına gidip çarpması. Kendi sınırlarımıza çarpmalıyız ki üretebilelim. Ömrümüzü üreterek geçirmek önemli. Yazılanları kim okuyacak diye çok fazla düşünmem. Daha doğrusu ideal okurumun kendim gibi biri olduğunu düşünürüm” dedi. 

Hem yazarın, hem öğrencilerin büyük keyif aldığı söyleşi sonrasında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş tarafından Murat Gülsoy’a çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.  Gülsoy daha sonra kitaplarını imzaladı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.