MAYDER, MİLLİ YAĞ REKABETE HAZIR
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ /ARASTA GAZETESİ / Madeni yağ sektörünü tek çatı altında toplayan MAYDER, kalite ve üretimde dünya ile rekabete hazırlanıyor. Sektörün en büyük sorunu ise yerli ve ithal ürün arasındaki fiyat uçurumu...
27 Kasım 2011 Pazar 21:42
YERLİ MADENİ YAĞ ÜRETİCİLERİ REKABETE HAZIR
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ /ARASTA GAZETESİ / Madeni yağ sektörünü tek çatı altında toplayan MAYDER, kalite ve üretimde dünya ile rekabete hazırlanıyor. Sektörün en büyük sorunu ise yerli ve ithal ürün arasındaki fiyat uçurumu...
MAYDER Türkiye Madeni Yağ Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Mustafa Arslan, kurucu üye Ayhan Germirli, Genel Sayman Sami Çiftçi ve Genel Sekreteri Sadık Yoltay, sektör sorunlarını, ihracat ve istihdama yönelik çalışmalarını Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan’a anlattı. Türiye Madeni Yağ Sanayicileri Derneği (MAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, tüm sektörü tek çatı altında birleştirmek istediklerini kaydetti. Arslan “Geçmişte tümüyle yabancı oyuncuların elinde olan sektöre, artık yerli üreticiler hakim. Devletten maddi bir beklentimiz yok. Önümüzdeki engeller kalkarsa üretim ve kalite olarak dünya devleri ile rekabet eder, dünya piyasalarında önemli oyuncu oluruz” dedi.
Sektörün önünü ‘D.I.R.’ kapatıyor
Arslan, madeni yağ piyasasına bakıldığında ‘D.I.R.’ sorununun kanayan bir yara hale geldiğini söyledi. Arslan “Madeni yağ üretiminin ana girdi maddesi baz yağıdır. Değişik kombinasyonlarla yüzde 60’tan yüzde 99’a kadar ana girdi olarak baz yağı kullanılır. Yurtdışından baz yağı aldığınızda madeni yağ dahili işleme rejimi, D.I.R’a dahil olmadığından firmaların üzerinde ciddi fonlama maliyeti oluşuyor. Yurtdışında rekabeti sınırlıyor” dedi. Arslan, verginin vergisinin alınmasını da eleştirerek “Sektörde şu anda ton başı 1056 TL ÖTV ödeniyor. Yüzde 18 de KDV’si alınıyor. Verginin vergisi yani. Bu sektörü tıkıyor” dedi.
İhracat iç piyasadan daha kârlı
Genel Sayman Sami Çiftçi ise vergiler ve üretim maliyetlerindeki zorlukları gündeme getirdi. “Ürünü İthal edince 45 liraya, kendimiz satınca 90 liraya veriyorsunuz” diyen Çiftçi “Çünkü vergiler ve üretim maliyetleri çok fazla. Dış piyasa daha karlı duruma getiriliyor. 2. ve 3.dünya ülkelerinde büyük pazarlar var“ dedi. Genel Sekreteri Sadık Yoltay ise “20 yıl önce Türkiye’de petrolün varili 8 dolardı. O zaman pazarda yerli oyuncu çok azdı. Yıllarca milli sanayicinin haksız suçlamayla önü kesildi” dedi.
Gezici labaratuvar müjdesi
Öte yandan Genel Sekreter Sadık Yoltay, MAYDER olarak gezici laboratuar projesi ilgili yapılan son toplantıda,2 trilyon liraya mal olacak ve Türkiye’de var olmayan donanıma sahip 24 saat hizmet verebilecek bir araçla gezici hizmete çıkılacağının müjdesini verdi. Uçak yakıtından atık yağa kadar 10 dakikada analizini yaparak, kolluk kuvvetlerine ulaştırılmasını sağlayacak. Yoltay, yasal uygulamalar, kriterler sebebiyle 3 ayda 600’e yakın teknik eleman alındığını, toplamda ise 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.
Ülkede denetim yetkisine talibiz
MADENİ yağ fabrikası kuracak lisans bedelinin 10’dan 50 milyara çıkarıldığını belirten Genel Sekreter Sadık Yoltay “Ürünü yanıcı maddeyle harmanlayanlara, sektöre sızan merdiven altı sözde üreticilere engel olalım. Yetki verildiği taktirde bunun denetimini gönüllü olarak yapmaya hazırız” dedi.
Madeni yağ bizden sorulur
MAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ise “Ülke olarak maden yağın öncüsü olabiliriz “dedi. KOBİ’lere verilen destek ve eğitimle kimya yönündeki devinimin sektörde üretim yöntemini geliştirdiğini belirten Arslan “Yurt dışı üreticilerine bir nebze de olsa bağımlı olmaktan kurtulduk” dedi.
Kutu farkı var ürün farkı yok
MAYDER Kurucu üyesi Ayhan Germirli ise sektörün bir diğer kanayan yarasına temas ediyor. “Şu an 300 üreticimiz var. Türkiye yıllarca sömürüldü. Yerli ile ithal ambalajlı üründe aynı kalite standartlarında dahi yüzde 50 fiyat farkı yaşanıyor. Yüz liralık ürün bizde 60 liraya tüketiciye ulaşıyor.”
Patladığını ispat edin fabrika sizin
KURUCU Üye Germirli’ye göre sektöre gelen baskılar yanlış haberler nedeniyle dinmiyor. “Neden sadece madeni yağ gündeme geliyor? Madeni yağın patlayıcı olduğunu ispat edene, fabrikayı bedava vereceğim. Yatırımlarımda 12 trilyon ÖTV/KDV ödedim. Destek verin tüm dünyaya mal satalım.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.