KYME İTALYA’DA SERGİLENDİ
Aliağa’daki antik Kyme kenti kazılarını 25 yıldan bu yana sürdüren İtalyan ordinaryus Profesör Sebastiana Lagona’nın çalışmaları, Aliağa’dan sonra İtalya’da da “Kyme ve Etna Toprakları” konulu fotoğraf sergisi ve bir di
2005-12-23 23:13:27
Aliağa’daki antik Kyme kenti kazılarını 25 yıldan bu yana sürdüren İtalyan ordinaryus Profesör Sebastiana Lagona’nın çalışmaları, Aliağa’dan sonra İtalya’da da “Kyme ve Etna Toprakları” konulu fotoğraf sergisi ve bir dizi etkinlikle tanıtıldı..
Kyme Kazılarının 25. yıldönümü kutlamaları kapsamında İtalya’nın Sicilya adasında bulunan Catania kentinde gerçekleştirilen fotoğraf sergisi ve diğer etkinlikler İtalyanlar tarafından ilgiyle karşılandı. İtalya’nın Catania Üniversitesi bilim adamı olarak 25 yıldır Kyme kazılarını sürdüren Ord. Prof. Dr Sebastiana Lagona’nın ev sahipliği yaptığı fotoğraf sergisi Catania Limanında gerçekleştirildi.
2005 itibariyle Türkiye’nin 16 ayrı yerinde arkeolojik kazılar yapan İtalya üniversitelerine bağlı İtalyan arkeologlar içinde Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı Kyme kazı heyeti başkanı ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona, “Kyme, Anadolu toprakları içinde kurulan ilk Helen kentidir” dedi.
“kyme ve Aliağa. Katane ve Catania. Etna Toprakları” konulu fotoğraf sergisinin açılışına Catania Üniversitesi öğretim üyeleri, Sicilya Bölgesi Su altı kültür ve doğa varlıkları genel Müdürü Sebastiana Tusa, Türkiye’den Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Foça kazıları başkanı Prof. Dr Ömer Özyiğit, eşi Doçent Arkeolog Suzan Özyiğit, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri Doçent Bekir Eskici ve Selçuk Şener, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi prof. Sevim Çizer, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Selvi katıldı.
“Kyme ve Etna Toprakları Fotoğraf Sergisi''nde, kazı çalışmaları devam eden Kyme Antik Kenti'nin kazı fotoğrafları ve çıkarılan eserlerin bire bir kopyaları sergilendi.Sergi açılışında konuşan İtalyan Arkeolog Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona KYME kazı çalışmalarının Türkiye ve İtalya arasında kültür köprüsü oluşturduğunu söyledi. Prof Lagona, KYME’nin Doğu Akdeniz’in en büyük kentlerinden biri olduğunu söyleyerek “Antik Kaynaklara ve arkeolojik buluntulara göre Kyme’nin kuruluşundan, sona erişine kadar, Aiolis’in en büyük kenti olduğu açıktır. Kyme, bir liman kenti olarak doğmuş, yaşamış ve bereketli Ege bölgesinin ürünlerini ihraç etmiştir” dedi. Kyme’nin bir tarım ve ticaret kenti olduğunu açıklayan prof. Lagona, “Ege kıyısındaki Kyme, bir ticaret ve tarım kentidir. Usta denizci olan Kymeliler’in doğu Akdeniz tarzı gemileri vardı. Bu gemilere ait şekilleri ortaya çıkarılan vazolarda görebiliyoruz. Arkaik dönemde Sikke bastıran Kyme, Lidya ile aynı dönem içinde parayı ticarette kullanmaya başlamıştır” dedi. İtalyan Arkeolog ord. Prof Dr Lagona, Türk-İtalyan kültürel işbirliğinin, iki halkın ve ülkenin birbirine yakınlaşması yönünde önemli fırsatlar doğurduğunu belirterek, “Yaptığımız kazılarda ortaya çıkardığımız eserler ve buluntular, aslında hepimizin yaşadığı coğrafyanın yarattığı medeniyeti ortaya koyuyor. Ben yıllardır Türkiye’de kazı yapmaktan ve binlerce yıllık tarihi olan bir kenti gün ışığına kavuşturmaktan son derece mutluyum” dedi.
Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün ve Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Selvi Prof Dr. Lagona’ya çini tabak hediye etti.
TOPLANTI: AKDENİZ ÜZERİNDEKİ YERLEŞİM YERLERİ
“Kyme ve Etna Toprakları” konulu etkinlikler kapsamında iki liman kenti olan Kyme ve Catania’nın karşılaştırıldığı toplantılar gerçekleştirildi. Napoli üniversitesi, Cosenza Üniversitesi ve Catania Üniversitesinde düzenlenen akademik toplantılarda, Kyme ve Catania kentlerinin Akdeniz uygarlığına katkıları dile getirildi. “Dünü ve Bugünüyle Kyme- Catania Liman şehrinin Akdeniz’deki rolü”nün konuşulduğu toplantıda söz alan Sicilya Bölgesi Su altı kültür ve doğa varlıkları genel Müdürü Sebastiana Tusa, Kyme’nin çok önemli bir liman kenti olduğunu söyledi. Sicilya Bölgesi Su altı kültür ve doğa varlıkları genel Müdürü Sebastiana Tusa, “Kyme’de kurulan medeniyet, denizden tümüyle faydalandı. Özellikle Kyme ve Lespos (Midilli) tarafından kurulan koloni, uzun süre doğu Akdeniz’de etkili oldu. Kyme kent yapılanmasının en önemli unsuru da kuşkusuz limandı” dedi.
FOÇA KAZILARI
Etkinlikler kapsamında yapılan toplantılarda bir sunum yapan Phokaia Kazıları Başkanı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, 2005 yılındaki kazılarda bulunan eserleri sinevizyonla gösterdi. Son dönemlerde çıkarılan eserlerin özellikle Phokaia’nın dünya kültür merkezi olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Phokaia Kazıları Başkanı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, “’2005 Phokaia kazıları Temmuz-Aralık ayı arasınada yapıldı.Önemli buluntulara ve sonuçlara ulaşıldı. 2005 yılı kazılarında bu heykeltıraşlık buluntularının yanı sıra, Athena Tapınağı’nın batı podium duvarı önünde çok sayıda mimarlık elemanları da ele geçti. Özellikle lon sütun başlığı, sütun tamburları ve diğer mimari elemanlar, lon mimarlığının kronolojisine yeni boyut getirecek niteliktedir. yılı çalışmalarından 2006 yılında da zengin buluntularla karşılaşılacağı anlaşılıyor’’ dedi. Prof. Özyiğit’in Foça kazılarında bulunan Arkaik döneme ait at ve grifon heykelleri büyük beğeni topladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.