21 Nisan 2025
  • İzmir13°C

KUŞ GRİBİ MÜCADELESİNE TAM NOT

Türkiye’deki temasları çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’i ziyaret eden Avrupa Birliği’nin sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu komiseri Markos Kyprianou, Türkiye’nin kuş gribi hastalığı ile mücadelede

Kuş Gribi Mücadelesine Tam Not

2006-01-29 23:22:56

Türkiye’deki temasları çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’i ziyaret eden Avrupa Birliği’nin sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu komiseri Markos Kyprianou, Türkiye’nin kuş gribi hastalığı ile mücadelede gösterdiği etkili tedbirler ve uyguladığı şeffaflık politikasından dolayı Türk Hükümeti’ni tebrik etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’i makamında ziyaret ederek bir süre görüşen Kyprianou, görüşmenin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne geçti. Kyprianou, Bakan Eker’le birlikte enstitü bünyesinde kuş gribi ile ilgili teşhis ve tahlillerin yapıldığı bakteriyoloji laboratuvarını gezdi. Gezinin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Komiser Kyprianou, ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda Bakan Eker’le yaptığı görüşme konusunda bilgi veren Kyprianou, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin kuş gribi hastalığı ile yaptığı mücadele çalışmalarına vereceği destek konusundaki kararlılığını dile getirdi. Kyprianou, global bir tehdit olan kuş gribi’nin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını, Avrupa’yı da yakından ilgilendirdiğini söyledi. Kyprianou, hastalıkla mücadele sürecinde Türk Hükümeti’nin uluslar arası kuruluşlar ve Avrupa Komisyonu ile bilgi paylaşımında bulunarak şeffaf bir yönetim sergilediğine de dikkat çekti ve bu tutumundan dolayı Türk Hükümetine teşekkür etti. Hastalığın şu an itibarı ile kontrol altına alındığını, bundan sonraki süreçte ise denetim, takip ve izleme çalışmalarının aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Kyprianou, uzmanlar arası ilişki ve ortak çalışmanın önemine de değindi. Kyprianou, beraberindeki heyette yer alan 3 uzman’ın Türkiye’de kalarak çalışmalara devam edeceğini de söyledi. Bakan Eker’le yaptığı görüşmede, önümüzdeki Mart ayında gerçekleştirilecek  tarama sürecine de değindiklerini ifade eden Kyprianou,. Başlıklardan biri olan “gıda güvenliği, veterinerlik, hayvan ve bitki sağlığı” konularında Türkiye’nin mevzuatını AB mevzuatı ile uyumlaştırılmasının, Türkiye’nin AB ile yapacağı ticaret için çok büyük önem taşıdığına da dikkat çekti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise kuş giribi hastalığının Türkiye’de ilk kez görüldüğü 6 Ekim tarihinden bu yana bilimsel verilerin ortaya koyduğu ve veterinerlik mesleğinin gerektirdiği tüm tedbirlerin alındığını ve uygulamaya koyulduğunu söyledi. Bakan Eker, şu anda Türkiye’de laboratuvarlarca teyit edilmiş 44 adet vakanın bilindiğini, Şüpheli vakalarla ilgili olarak ise Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa Komisyonu ve diğer uluslar arası kuruluşlarla sürekli bilgi alışverişinde bulunulduğuna dikkat çekti.

Türkiye çapında şu an itibarı ile 8 adet laboratuvarın kuş gribi ile ilgili teşhis ve tahlil yapabildiğinin altını çizen Bakan Eker, bu laboratuvarlardan Komiser Kyprianou ile gezdikleri laboratuar da dahil olmak üzere 3 tanesinde de hastalığın tip tahlilinin yapılabildiğini ifade etti.Kuş gribi hastalığı ile ilgili olarak bakanlıkça hazırlanan ve uluslar arası kuruluşlarla müşterek olarak hayata geçirilecek projeler konusunda da Komiser Kyprianou’ya bilgi verdiğini söyleyen Bakan Eker, sözkonusu projelerle ilgili olarak yardım taleplerinin de olduğunu sözlerine ekledi.

Basın mensuplarının Türkiye’nin komşusu olan birtakım ülkelerde de kuş gribi hastalığının olup olmadığı yönündeki sorularını da yanıtlayan Bakan Eker “Hastalık göçmen kuşlarla yayılıyor ve çevremizdeki ülkelerde bu hastalığın olduğunu biliyoruz nitekim birtakım komşu ülkelerde bu hastalık daha önce görüldü ama bu ülkelerin resmi makamlarının uluslar arası kuruluşlara ülkelerinde hastalık rastlandığını rapor etmemeleri durumunda bizim bu ülkeleri açıklamamız doğru değildir. Bu ülkeler rejimleri gereği bunu deklare etmiyorlar. Bu onların kendi sorumluluğudur. Biz bu hastalığın tüm dünyayı tehdit ettiğini biliyoruz ve bu konuda bilgi paylaşımı ve işbirliğinin gerekliliğini düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

TARIM BAKANLIĞI SON DURUM AÇIKLAMASI

27 Ocak 2006  itibariyle kuş gribi vakalarının pozitif çıktığı il sayısı 28, teyit edilmiş mihrak sayısı ise 57 olmuştur.
Hastalık şüphesi bulunan illerin sayısı 27, şüpheli mihrak sayısı ise 73’tür.
Bugün Saat: 17:00 itibariyle itlaf edilen toplam kanatlı hayvan sayısı 1 milyon 570 bine ulaşmıştır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.