25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

KURU ÜZÜM ÜRETİMİ

2008 Uluslararası Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı kısa sure once, Mildura-Avustralya’da, Kuzey Yarıküre ülkelerinde üzüm hasadının tamamlanması sonrasında

Kuru Üzüm Üretimi

28 Kasım 2008 Cuma 10:07

DÜNYA KURU ÜZÜM REKOLTESİ 723 BİN TONA ULAŞTI
Dünya Kuru Üzüm Üretimi                                                                   2008 Uluslararası Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı kısa sure once, Mildura-Avustralya"da, Kuzey Yarıküre ülkelerinde üzüm hasadının tamamlanması sonrasında dünya kuru üzüm üretimi ve pazarlaması ile ilgili bilgi değiştokuşu amaçlı olarak yapıldı.
Avustralya Heyetinden Peter JONES Konferans Başkanlığı"na, Türk Heyetinden Osman ÖZ ve ABD Heyetinden ise Chris GUNLUND Başkan Vekilliğine, Horticulture-Avustralya temsilcisi ve Konferansı düzenleyen kişi olan Ross Skinner da Konferans Genel Sekreteri olarak seçilmişlerdir.
Bay JONES açış konuşmasında ağırlıklı olarak dünya son dönemde ticaretini önemli ölçüde etkileyen global ekonomideki gerileme, gıda ürünlerinin bulunabilirliği ve gıda güvenliği gibi konulara değindi.
ABD, Türkiye, Arjantin, Güney Afrika ve Avustralya"dan katılan heyetler dünya arz durumunu değerlendirmişler ve sultaniye/Thomson tipi çekirdeksiz kuru üzüm ile kuş üzümünün dahil olduğu dünya geneli kuru üzüm üretiminin oldukça istikrarlı bir seyir izlediği sonucuna vardılar.
Konferans sırasında katılımcılarca ortaya konulan üretim istatistiklerinin analizi gösterdi ki, geçtiğimiz üretim yılından devreden az miktarda stok miktarı, başlıca üretici ülkelerin üretim miktarlarının aynı seviyelerde kalması, Türkiye"nin 310.000 ton olarak açıklanan rekor sultaniye kuru üzüm üretimi ile İran ve Avustralya"nın olumsuz hava şartları çerçevesinde gerilediği tahmin edilen üretimleri ile birlikte, golden tipi de dahil olmak üzere Thompson tipi çekirdeksiz üzüm ve sultaniye tipi üzüm arzı yeni ürün yılında dünya genelinde hemen hemen aynı düzeylerde kalacaktır.
Konferansa katılan ülke temsilcilerince yapılan sunum ve raporlarla katılımcılara kuru üzüm üretimini etkileyen temel faktörler ile bunların olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi için alınan tedbirler ile dünya genelinde kuru üzüm ticaretini ve satışını artırma yönünde yapılan çalışmalar hakkında fikir vermişlerdir. Halen devam etmekte olan tanıtım, promosyon çalışmaları ile pazarlama programları  ve kuru üzümün insan sağlığına faydaları konusunda yürütülmekte olan bilimsel çalışmalar tüm katılımcıların ilgi gösterdikleri temel konuları oluşturmuştur.
Konferans katılımcıları, halen sürdürülmekte olan ve özellikle kuru üzümün insan sağlığına etkileri ve besleyici özellikleri üzerine yoğunlaşan araştırma çalışmalarının, araştırma sonuçları ve ilgili bilgilerin daha fazla paylaşımı başta olmak üzere işbirliğinin geliştirilmesi yönünde fırsatların varolduğu yönünde görüş birliğine varmışlardır.
Sezmen ALPER, Türkiye"de okul çocuklarına ç.kuru üzüm paketleri dağıtımını da içeren bir dahili tanıtım kampanyası ile kuru üzümün sağlığa faydasının ön plana çıkartıldığını ifade ederken, Rusya pazarı için hazırlanmış olan bir tanıtım filmini de katılımcılara göstermiştir. 
Ron Worthley, ABD"de, Kaliforniya Kuru Üzüm Pazarlama Kurulu tarafından kuru üzümün besleyici özelliklerine ilişkin çalışmalar hakkında açıklamalar yaptı.
Kuş üzümünde uzun yıllardır devam ede gelen talep fazlası bitmekle birlikte, Yunanistan"ın 2008 kuş üzümü rekoltesinin geçmiş yıllarda olduğu gibi 28.000 ton seviyesine ulaştığı ifade edildi.
Diğer az miktarda kuş üzümü üreten ülkeler (ABD, Güney Afrika ve Avustralya) aynı veya azalan miktarlarda üretim miktarları bildirdiler.

Konferans"ta Kuru Üzüm Üretim Durumu ile ilgili aşağıdaki tahmini bilgiler paylaşıldı.

Konferans"ta ayrıca aşağıdaki sunumlar yapıldı
a)Andrew Mitchell - Sunbeam Foods
“Kuru Üzüm Ticaretinde Gelecekte Karşılaşılabilecek Sorunlar”
b)Rob Walker & Peter Clingeleffer - CSIRO
“Üzüm Üretiminde AR-GE"nin Etkisi – Geçmiş ve Gelecek”
c)Bob Emmett - DPI Vic
“Bağlarda Okratoksin A Kontrolü”
d)Penny Whetton - CSIRO
“Dünyada İklim Değişimleri ve Dünya Kuru üzüm Üretimine Etkileri”
e)Louise Bennett - CSIRO
“Kuru Üzümün İnsan Sağlığına Faydaları”
f)Prof.Dr. Ahmet Altindisli – Ege Üniversitesi Bahçe Birkileri Bölümü
“Türkiye"de İyi Tarım Uygulamaları”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.