23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

KÜÇÜK TASARRUFLARLA DA YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, 10-20 TL gibi miktarlarla da yatırım yapılabileceğini belirterek, küçük yatırımcılara...

Küçük Tasarruflarla Da Yatırım Yapabilirsiniz

28 Ocak 2019 Pazartesi 11:20

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, 10-20 TL gibi miktarlarla da yatırım yapılabileceğini belirterek, küçük yatırımcılara önerilerde bulundu. Kahraman, "Çok parayla yatırım yapılabildiği gibi az parayla da yatırım yapılabilir. Örneğin, bankaların birikim hesabı dediğimiz mevduat hesabı açarak da küçük tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz. 5-10 TL gibi küçük tasarruflarınızı hesabınıza ekleyerek, günlük faiz kazanabilir veya aynı şekilde ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta hesabınızdan çekim yapabilirsiniz. Bu sayede edinilen getiri, tutara bağlı olarak hem yol parası gibi günlük gereksinimlerimize hem de tasarruf bilinci ve motivasyonunun artmasına destek olacaktır" dedi.

Herkesin para biriktirmek, yatırım yapmak istediğini, ancak genellikle "Para mı var ki biriktirelim?" denilerek yatırım düşüncesinin ertelendiğini ifade eden Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, küçük miktarlarla da yatırım yapılabileceğini, her şeyin başında ihtiyaçlara göre doğru bütçe yapmaktan geçtiğini söyledi. Ülkemizde tercih edilen tasarruf araçları hakkında da bilgi veren Kahraman, "Merkez Bankası verilerine göre; 2018 yılı itibariyle hane halkı tasarruflarında, ağırlıklı pay yüzde 76 ile mevduatlara ait. Mevduatları ise bireysel emeklilik fonları, hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri izlemekte. Bir önceki yıla göre hisse senetlerinin payı yaklaşık yüzde 40 düşüş gösterirken devlet iç borçlanma senetlerine olan yönelimde ise artış kaydedilmiş durumda" diye konuştu.

Sorulması gereken soruların "Bütçemizi yönetirken harcamalarımıza gösterdiğimiz dikkatin ne kadarını tasarruflarımıza ayırıyoruz veya yatırım araçları konusunda ne derece bilgi sahibiyiz?" olduğunu belirten . Kahraman, "Halkımızın finansal okur yazarlığı maalesef oldukça düşük. Bilindiği üzere yatırım deyince halkımızın aklına daha ziyade altın, döviz, vadeli mevduat ve hisse senedi gibi klasik yatırım araçları geliyor. Oysa sistemde küçük birikimlerimizi değerlendirebileceğimiz farklı risk ve vade opsiyonları sunan yatırım araçları da mevcut" ifadelerini kullandı.

Birikim hesabı önerisi

Bu doğrultuda belki de en klasik tercihin TL ya da döviz cinsiden açılabilen vade sonunda tasarruf sahibine faiz getirisi sağlayan vadeli mevduat olduğunu dile getiren Kahraman, "Bir başka mevduat türü ise 7 gün ile 1 yıl arasında yatırımcıya bölünmüş sürelerde getiri sağlayan kırık vadeli mevduat. Aynı şekilde, kıymetli evrak dediğimiz hazine bonosu, devlet tahvili ve repo da yatırımcıya faiz getirisi sağlar. Aslında fazla bilinmeyen ama tıpkı altın ve dövizde olduğu gibi birikimlere farklı tutarlarda eklemeler veya kısmi satış imkanı sağlayan yatırım fonları da bir diğer tercih olabilir. Örneğin likit fonlar, içeriğinde yoğunlukla repo bulunan araçlardır ve getirisi nispeten olarak düşük olsa da yatırımcısına anında alım-satım imkanı sağlar. Diyelim 50 TL nakde ihtiyacınız var, anında fonunuzdan satış yapabilir veya o tutarda yeni fonu portföyünüze ekleyebilirsiniz. Likit fon hesabı yerine, bankaların "birikim hesabı" dediğimiz mevduat hesabı açarak da küçük tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz. Hesap açmak için alt limit gerektirmeyen birikim hesapları vasıtasıyla 5-10 TL gibi küçük tasarruflarınızı hesabınıza ekleyerek, günlük faiz kazanabilir veya aynı şekilde ihtiyaç duyduğunuz kadar ve sıklıkta hesabınızdan çekim yapabilirsiniz. Bu sayede edinilen getiri, tutara bağlı olarak hem yol parası gibi günlük gereksinimlerimize hem de tasarruf bilinci ve motivasyonunun artmasına destek olacaktır" diyerek önerilerde bulundu.

Altın mevduat hesabı

Halkımızın her daim güvenli bir liman olarak gördüğü bir diğer yatırım aracının altın olduğunu kaydeden Kahraman şöyle konuştu:

"Malum geçen yıl altın, rekor yükselişlere imza attı. Altını ise fiziki tutmak yerine bankalara altın mevduat hesabı açarak değerlendirmek gerekiyor. Böylece hem altının değişen getirisinden hem de faiz getirisinden faydalanabilirsiniz. Her ne kadar zaman zaman kurlarda yüksek oynaklıklar görülse de döviz de geleneksel diyebileceğimiz yatırım araçlarından. Gerek altın gerekse döviz cinsi yatırımlarımızı yastık altı yerine finansal sisteme kanalize etmek, güven ve daha fazla getiri sağlamasının yanında sistemde fon artışı sağlayarak ekonomik büyümeye de katkıda bulunacaktır."

Getirisi kadar riski de yüksek yatırım araçlarından olan hisse senetlerine yatırımın ise en azından temel düzeyde de olsa şirket ve sektör takibi ile piyasa analizi yapabilecek kadar bir bilgi gerektirdiğini kaydeden Kahraman, "Borsada yaşanan kayıpların birçoğunda ise hırs ve gerçekçi olmayan kar beklentisi gibi unsurlar da etkili. Yine de belirli bir borsa/hisse senedi analiz bilgisine sahip değilseniz, diğer yatırım araçlarına yönelmeniz daha doğru olacaktır" diyerek yatırımcıları uyardı.

Kahraman, tüm bu yatırım işlemlerini şube yerine ATM, internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da telefon bankacılığı gibi bankaların alternatif dağıtım kanallarını kullanarak yapmanın hem işlem maliyetlerinin düşük olmasını hem de zaman tasarrufu sağlayacağını da sözlerine ekledi.

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.