KİMYACILAR HEDEF BÜYÜTTÜ
Türk kimya sektörü 2007 yılında ihracatta yeni bir rekora imza attı. Türkiyeye en fazla döviz getiren sektörlerden biri olma yolunda hızla ilerleyen kimya sektörü, geçtiğimiz yıl ihracatını 10 milyar 452 milyon dolara çıkarma başarısını gösterdi. 2008 yı
30 Ocak 2008 Çarşamba 23:03
İHRACATIN OKULU İHRACAT.TV YAYINA BAŞLADI
Kimya ihracatında hedef 80 milyar dolar!
Türk kimya sektörü 2007 yılında ihracatta yeni bir rekora imza attı. Türkiye"ye en fazla döviz getiren sektörlerden biri olma yolunda hızla ilerleyen kimya sektörü, geçtiğimiz yıl ihracatını 10 milyar 452 milyon dolara çıkarma başarısını gösterdi. 2008 yılında ihracatını 12 milyar dolara yükseltmeyi planlayan sektör, hedefini koydu: 2023"te 80 milyar dolarlık kimya ihracatı yapmak.
İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) tarafından düzenlenen basın toplantısında sektörün 2007 ihracat karnesini ve hedeflerini açıklayan İKMİB Başkanı Murat Akyüz, Türkiye"nin kalkınmasında çok önemli bir misyonu üstlenen ihracatçılar olarak 2007 yılında 10 milyar dolar eşiğini geçtiklerini, Türkiye"nin ihracatı içinden kimya sektörünün aldığı payın yüzde 10"a ulaştığını söyledi. Murat Akyüz, 2007 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler olarak ilk sırada mineral yakıtlar ve yağların, ikinci sırada plastikler ve mamullerin, üçüncü sırada ise kauçuk ve kauçuk eşya sektörünün yer aldığını belirtti.
Konuşmasında Türk kimya sektörünün hedeflerini de ortaya koyan İKMİB Başkanı Akyüz, 2008 yılında ihracatımızı 12 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında ise ulaşmak istediğimiz rakam 80 milyar dolar. Bu hedefe ulaştığımızda Türkiye"nin ihracatından aldığımız pay yüzde 20"ye yükselecek dedi.
Türk kimya sektörünün tüm sorunlarına rağmen ihracatını artırma başarısı gösterdiğini dile getiren İKMİB Başkanı Murat Akyüz, sektörün başlıca sorunlarından birinin dışa bağımlı yapının giderek artması olduğunu söyledi. Akyüz, dışa bağımlı olarak gelişen kimya sektöründeki kısırdöngünün, yıllardır gündemde olan özelleştirmelerin bir türlü sonuçlandırılamaması yüzünden kırılamadığını vurguladı. İKMİB Başkanı, devletten ülkemizde kilit rol oynayan kimya sektöründe yatırımı ve özelleştirmeyi öncelikli olarak ele almasını beklediklerini kaydetti.
Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe alınan REACH tüzüğünün de 2008 yılında sektörü zorlayacak gelişmeler arasında olduğuna dikkati çeken Akyüz, tüzüğün AB"ye ihraç edilen yıllık 1 tonun üzerindeki kimyasal maddenin Avrupa Kimyasallar Ajansı"na kaydedilmesini zorunlu kıldığı bilgisini verdi. Akyüz, Ajansa kayıt yaptırmayan firmalar AB"ye ihracat yapamayacak. Bu konuda önümüzde duran en önemli tarih 1 Aralık 2008. Tüm firmalarımızın bu tarihte sona eren ön kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekiyor diye konuştu.
LPG üzerinden alınan ÖTV vergisinin de kozmetik sektöründeki üreticileri ciddi maliyet sıkıntıları ile karşı karşıya getirdiğini söyleyen Akyüz, Maliye Bakanlığı"na da çağrıda bulunarak Bakanlığın bu soruna halen bir çözüm bulamaması, ithalatı teşvik anlamına geliyor dedi. Sektörün sorunlarına ilişkin değerlendirmelerine devam eden İKMİB Başkanı Akyüz, ihracatçı açısından büyük kolaylıklar getiren Dahilde İşleme Rejimi"nin, ihracatçının aleyhine dönmeye başladığını, süreleri kısaltmak yerine uzatmanın yollarının aranması gerektiğini belirtti.
Murat Akyüz, özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların dış pazarlara açılması bakımından önem taşıyan fuar desteklerinin giderek azalıp yüzde 50"lere gerilemesini eleştirerek, şunları söyledi: Yeni ihracata başlayacak olan firmalara destek oranları eskiden olduğu gibi yüzde 80"e yükseldiği takdirde ihracatımız çok daha yukarılara çıkacaktır.
Türkiye"nin kimya ihracatının 80 milyar dolara ulaşmasının hayal olmadığını, bunun için devletten destek beklediklerini, ancak kendilerinin de boş durmadığını belirten Murat Akyüz, ihracatın artırılması amacı ile başlattıkları yeni projelerini de ilk kez basın toplantısında açıkladı.
İhracat TV adını verdikleri yeni platformun, ihracatı öğrenmek ve ihracatını artırmak isteyenlerin buluşma noktası olacağını söyleyen Akyüz, Amacımız ihracat hakkında bilgi sahibi olmak ve ihracat yapmayı öğrenmek isteyen başta öğrenciler olmak üzere herkesi İhracat TV"de buluşturmak. İhracat TV, yeni çağın en önemli iletişim araçlarından biri olan internetin sağladığı olanak sayesinde binlerce kişiye aynı anda hizmet verebilecek. İhracat TV"nin en önemli farkı zaman, yer ve maliyet kısıtlaması olmaksızın, ihracatı isteyen herkese öğretmek. Artık ihracatın da bir okulu var dersek yanlış olmaz diye konuştu.
İhracat TV"nin içeriğinin, sektörün ve ihracatçının ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye ve zenginleşmeye devam edeceği bilgisini veren Akyüz, ilerleyen zamanda İhracat TV"yi izleyenlere e-sertifika vermeyi de hedeflediklerini söyledi.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz, gelecek projeksiyonlarının merkezini bilgi ve bilgi paylaşımının oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Toplantıda, İKMİB"in de aralarında olduğu 6 ihracatçı birliğini çatısı altında toplayan İMMİB"in (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri) Genel Sekreteri M. Mutlu Öktem de bir konuşma yaptı. Öktem, Türkiye"nin ihracat seferberliğinde önemli bir rol üstlenen İMMİB"in, 13 genel sekreterlik içinde 2001 yılından bu yana Türkiye"nin en yüksek ihracatını gerçekleştiren genel sekreterlik unvanını elinde bulundurduğunu söyledi. Öktem, 25 bini aşkın İMMİB üyesinin 2007 yılında Türkiye"nin toplam 105,9 milyar dolarlık rekor ihracatının yüzde 33"ünü, yani 34 milyar dolarını gerçekleştirdiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.