28 Kasım 2024
  • İzmir16°C

''KIBLEYE Mİ, HORTUMA MI?''

İzmir'in Aliağa ilçesindeki belediye mezarlığında, farklı yönlere bakan mezar taşları, bir dönem Şener Şen ile Kemal Sunal'ın oynadığı ''Davaro'' isimli filmde geçen ''Kıbleye mi, Hortuma mı?'' diyalogunu anımsatıyor. Mezarlıktaki yaklaşık 20-30 mezar ba

''Kıbleye mi, Hortuma mı?''

2006-07-30 13:20:35

İZMİR'İN ALİAĞA İLÇESİNDEKİ BELEDİYE MEZARLIĞINDA, FARKLI YÖNLERE BAKAN MEZAR BAŞLARI, BİR DÖNEM ŞENER ŞEN VE KEMAL SUNAL'IN OYNADIĞI ''DAVARO'' İSİMLİ FİLM DE GEÇEN ''KIBLEYE Mİ, HORTUMA MI?'' DİYALOĞUNU ANIMSATIYOR  

İzmir'in Aliağa ilçesindeki belediye mezarlığında, farklı yönlere bakan mezar taşları, bir dönem Şener Şen ile Kemal Sunal'ın oynadığı ''Davaro'' isimli filmde geçen ''Kıbleye mi, Hortuma mı?'' diyalogunu anımsatıyor.  Mezarlıktaki yaklaşık 20-30 mezar başının kimi doğuya, kimi batıya, kimi ise kuzeye bakıyor.  Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra gördüğü manzara karşısında kendisinin de şaşırdığını söyledi. Bu durum karşısında 1500 kişilik mezarlık projesi hazırladıklarını belirten Kaya, yeni mezarlığın hem verimli kullanılabilmesi hem de yönde sapma ve şaşma yaşanmaması adına önemli olduğunu kaydetti.

''HORTUMA MI KIBLEYE Mİ?''    

 Mezarlıkların çok nüktedan olmamasına karşın ilçelerindeki mezar başlarının farklı yönlere bakmasının ilginç olduğunu dile getiren Kaya, şöyle konuştu:  ''Mezarlardan biri hanyaya diğeri Konya ya bakıyor. Kuzeye de, güneye de, batıya da, doğuya da bakan var. Kıble tek olmasına rağmen bizim mezarlığımızda kıblenin her yönü mümkün. Bu mezarlıkta Kemal Sunal ile Şener Şen'in bir filmde girdiği ''Kıbleye mi, Hortuma mı?'' diyalogu söz konusu. Şimdi hangisine göre.

Müslüman bir ülkede yön bulma adına eskiden okullarda, caminin minaresinin kapısı veya mezar taşının yönünün yön bulmada kullanılabileceği öğretilirdi. Bizim mezarlığa gelen bir insan yönünü ömrü billah çıkaramaz.

Yeni bir mezarlık planlıyoruz. 2-4-6-8 kişilik özel mezar yerleriyle, yürüme yolları, beton duvarlarıyla gayet modern bir yer planlıyoruz. Projeye kısa bir sürede başlayarak Aliağa mezarlığını bu karmaşık görünümden kurtarmaya çalışacağız.''

''MEZARLARIN AÇILMASI CAİZ DEĞİL''

Aliağa Belediyesi Mezarlıklar Sorumlusu Hüseyin Sarıkaya ise vatandaşların, örf ve adetlerine göre böyle bir yön düzenlemesine gittiğini dile getirdi. Belediyenin yaptığı sıra mezarlarında böyle bir yön sapmasının yaşanmadığını belirten Sarıkaya, ''Özel alanlarda, aileler yönlerini kendilerine göre belirleyebiliyor. Yaklaşık 20-30 mezar farklı yöne bakıyor. Bunlara müdahale etme olanağımız var ama fazla da müdahale edilemiyor. Yön sapmasının gelenek, görenekle ilgisi var'' diye konuştu.

 Aliağa Müftüsü Osman Canbolat da İslam dinine göre, ölen kişinin sağ omuzu üzerinden kıbleye doğru bakacak şekilde gömülmesinin gerektiği bilgisini verdi. Mezarların farklı yönlere bakmasının ''bilmemezlikten'' kaynaklanabileceğini kaydeden Canbolat, ''Harita mühendisleri mezarlıkların hangi yöne bakmasını belirlemiştir. Farklı bir yöne bakan mezarın normalleştirilmek için açılması caiz değildir. Bundan sonra gömülecek kişilerin mezarlarının kıble tespitine göre konulması gerekiyor'' dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.