25 Kasım 2024
  • İzmir7°C

KEDİNİZ SIK SIK KUSUYOR VE ÇOK SU İÇİYORSA DİKKAT

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, “ Yaz kış demeden, sık sık su içen kediniz böbrek rahatsızlığından muzdarip olabilir” dedi

Kediniz Sık Sık Kusuyor Ve Çok Su İçiyorsa Dikkat

15 Mayıs 2024 Çarşamba 09:17

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, “ Yaz kış demeden, sık sık su içen kediniz böbrek rahatsızlığından muzdarip olabilir” dedi 
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikte’in verdiği bilgiye göre, kedilerde sık sık kusma ve artan susuzluk, böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Böbrek hastalığı, kedilerde oldukça yaygın bir sağlık sorunudur ve yaşlanan kedilerde daha sık görülür. 

Börek hastalığı, böbreğin %80’i hasar görmeden belirti göstermez! 
“Kediniz, genç veya yaşlı fark etmeksizin çok su içiyor ve düzenli olarak kusma şikayeti varsa böbrek hastası olabilir. Bu durumda mutlaka kan analizi ile böbrek değerlerine bakılmalı, gerekirse ultrasonla böbrekler görüntülenmelidir” diyen Çelikten, böbrek hastalıklarının çok sinsi seyrettiğine dikkat çekti. 
“Şikayetleri olmasa dahi sevimli dostlarımızın düzenli aralıklarla check-up yaptıralım” uyarısında bulunan Uğur Selin Çeilkten, böbrek hastalıklarının daha çok kusma veya çok su içme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. 
“Bunların dışında kambur duruş, halsizlik, iştahsızlık, tüylerde matlaşma ve karışıklık, kabızlık veya ishal gibi belirtiler de gösterebilir” sözleri ile bilgi veren Çelikten, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Türkiye’de böbrek taşı ameliyatı yapabilen birkaç veterinerden biriyim! 
“Kedinizde böbrek yetersizliği tedavi yapılsa dahi, sık sık aynı sorun nüks ediyorsa; ultrason bakıldığında böbrek taşı tespit edildiyse veya ultrasonda hisronefroz dediğimiz böbrek büyümesi saptandıysa o zaman küçük dostunuzun ameliyat olması gereklidir. 

Böbrek taşları alınması dünyada veteriner tıbbında çok bilinen bir cerrahi değildir. Böbreğin içinden taşları alıp böbreği geri yerine yerleştirme işlemidir. Bu cerrahiyi yapmayı yurtdışında öğrendim ve kliniğimizde uygulayabilmekteyiz. Bu cerrahiyi bildiğim kadarıyla ülkemizde yapabilen birkaç veteriner hekimden biriyim. Bunun dışında böbrek tümörü ya da böbreğin su toplaması diye Türkçeleştirebileceğimiz hisronefroz hastalarında, hasarlı olan böbreği alıp kedinin sağlıklı böbrekle hayatına devam etmesini sağlıyoruz.” 

İleri anatomi bilgisi ve uzmanlık ile kedileri hayata döndürmek mümkün 
“En sık yaptığımız nefrektomi dediğimiz böbreği alma cerrahisi uygulamasında ise karın boşluğundan girerek çok hayati ve tüm vücudun dolaşımını sağlayan büyük damarların yakınında çalışıyoruz. Tüm bu bahsettiğim işlemler, ileri anatomi bilgisi ve uzmanlık gerektir. 

Geçtiğimiz yıllarda yurtdışında veterinerler için özel olarak organize edilen cerrahi kamplarına katılarak bu alanda uzmanlaştım. Eğitim öncesi sayfalarca okuma ödevlerimiz oluyordu. Anatomiyi çok iyi kavramamız ve bunun sonucundan da her bir küçük damara dahi kendi damarımız gibi saygılı davranma felsefesiyle işe koyulmamız gerekiyordu. Eğitimde yoğunlaştırılmış teorik dersler ve ardından saatler süren kadavra dersleri aldık.”
 
Uğur Selin Çelikten, en sık görülen böbrek hastalıkları hakkında da ise şu bilgileri verdi: 
“Böbrek yetmezliği; özellikle iran kedilerinde ortaya çıkan genetik bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı ve böbrekte taş olmasıdır. Böbrek yetmezliği akutsa hastalıktan kurtulma olasılığı oldukça yüksektir. Kronik ise ömür boyunca takip ve kullanılacak ilaçlar vardır. Polikistik böbrek hastalığı ise yine daha çok İran kedilerinde rastladığımız bir hastalıktır. Böbrek doğuştan böbrek şeklinde değil, kistlerden oluşmuş bir organ şeklindedir. Bu durumda patili dostumuzun ömrünü uzatacak ilaç kullanımından başka yapılacak bir şey yoktur. Son olarak böbrek taşı ise aynı diş taşı gibi vücudun ürettiği bir oluşumdur bazen enfeksiyonlar da sebep olabilir. Bu taşlar böbrek hücrelerine basınç yapar ve düzenli olarak böbreğe zarar verir. Bunun sonucunda da böbrek yetmezliği şekillenir. Hastaya ilaçta verilse taş ortadan kalkmayacağı için tek çözüm cerrahidir. Çok zor ve spesifik bir cerrahi olan olan bu işlemde böbreği karın boşluğundan çıkarıp açıp taşları alıp geri yerine yerleştirme işlemi yaparak taşlardan radikal bir çözüm ile kurtuluyoruz. 

Protein ve tuzdan fakir özel diyet! 
“Böbrek hastası bir kedi proteinden ve tuzdan fakir bir diyetle beslenmelidir” diyen Çelikten, “Eğer kediniz, böbrek hastaları için özel olan üretilen kuru mamalardan yiyorsa asla evden peynir, et gibi ekstra yiyecek verilmemelidir. Çünkü bu besinler üreyi yükseltecektir” sözleri ile konuşmasını noktaladı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.