KAYITDIŞI İLE MÜCADELE ŞART
Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden bir olmasına rağmen kayıt dışılığın Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu olduğunu söyledi.
2005-10-28 14:48:17
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden bir olmasına rağmen kayıt dışılığın Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 82. yıldönümü dolayısıyla gazetecilere açıklamalarda bulunan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, Cumhuriyet’in, son yüzyılın en büyük siyasal, ekonomik ve sosyal projesi olduğunu söyledi.
“Cumhuriyet, çağdaşlık, eşitlik ve özgürlüktür; büyük bir düşünce devrimidir.” Diye konuşan Saka, “Cumhuriyet, Anadolu insanının çağdaşlaşma yolunda büyük bir atılım ve kapsamlı bir dönüşüm projesidir. 82 yıllık Cumhuriyet tarihimiz içinde gerçekleştirilenler, Türk insanının kısa bir sürede neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır.” Dedi.
KÜRESELLEŞMENİN OLANAKLARINDAN YARARLANILMALI
Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, küreselleşen ve iletişim olanaklarıyla sınırların kalktığı bir dünyada güçlü bir ülke olarak rekabet edebilmek için ekonomide rasyonel ve dünya gerçekleriyle örtüşen bir strateji izlenmesi gerektiğini belirterek, “Cumhuriyetimizin bize kazandırdığı Bağımsızlığı ve özgürlüğü sürdürebilmek için çağa ayak uydurmak zorundayız. Bağımsız, güçlü, çağdaş Cumhuriyet yönetimi, ülkemizin gelecekte de, uygar ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve gelişimini sürdürmesinin güvencesidir.” Dedi.
“Ülkemiz, ekonomi, ticaret, teknoloji, iletişim, çevre ve dış politika gibi alanlarda küreselleşmenin yarattığı olanaklardan daha iyi yararlanmalı” diyen Saka, “ Günümüzün dünyası, tıpkı bireyler gibi ulusların da kendilerini sürekli yenilemesini, geliştirmesini zorunlu kılmaktadır. Türkiye'nin, güçlü ekonomisi, yetişmiş insan gücü ve zengin kaynaklarıyla bu gelişimini başarıyla gerçekleştirip en ileri ülkeler arasında yerini alacağından kuşkum yoktur” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYOR
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Türk ekonomisinin bugün ulaştığı noktanın, başarılarla dolu olduğunu ifade ederek “unutulmamalı ki Türk ekonomisi Cumhuriyet sayesinde bugün rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşmuştur. Ülke İhracatımızın yüzde 90'ı sanayi mamulüdür. Türkiye Önemli kaynaklara sahiptir. Dünyada önemli pazarlara girmiştir. Türk ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerindendir. Ancak Türkiye, dünya ile kucaklaşabilecek şekilde ekonomisini geliştirmeli, kayıtdışına karşı önlemler almalı, bürokrasiyi azaltmalı ve teknolojinin gerisinde kalmamalıdır. Ekonominin akılcı temellerde düzenli işlediği, rekabete açık piyasa ekonomilerinde işsizlik sorununa daha rahat çözüm bulunabildiği, üreten bir ekonominin, halkın yaşam düzeyini daha kolay yükselteceği gerçeği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.” Dedi.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE BAŞLATILMALI
Cumhuriyet’in 82. yılında Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun “kayıtdışı sorunu” olduğunun altını çizen Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, “DİE verilerine göre Türkiye’de kayıtdışı ekonomi Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 50’sine ulaşmış durumdadır. Kayıtdışının faturasını da hem kayıt altındaki ticaret erbabı, sanayici esnaf hem de vatandaş ödemekte, bu durum ülke ekonomisinin ayağına pranga vurmaktadır. Kayıt dışılığın tehlikeli boyutlara ulaşması, kayıt altındakilerin adeta cezalandırılmasına ve üstlerindeki yükün artmasına neden olmaktadır. Acil olarak kayıtdışı ile mücadele başlatılmalı” dedi.
Çalışma mevzuatlarının ve bürokrasinin katılığı, birim maliyetlerin diğer ülkelere göre yüksekliği, ücret politikaları, kurumlar üzerindeki vergi yükü başta olmak üzere finansal yüklerin baskısı, işsizlik gibi nedenlerin kayıt dışılığı tetiklediğini ifade eden Saka, “Haksız rekabete neden olan, ekonomik ve sosyal yapıya zarar veren bu olumsuzlukla mücadele, bu Cumhuriyet’i seven herkesin görevi olmalı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.