KAYA,"ESKİ YÖNETİCİLER SORUMLU"
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, İlçede yılların ihmalinden kaynaklanan çevre kirliliğinin oluşmasında sorumluluğu olanların “Aliağa’da çevre kirliliği var” demeye hakkı olmadığını söyledi. İlçede sadece son iki yılın belediye başkanı
2006-05-30 13:55:55
ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI TANSU KAYA, “ÜNİVERSİTELERİN HAZIRLADIĞI RAPORLAR DOĞRULTUSUNDA 8 HAZİRAN 1994 YILINDA BELEDİYE MECLİSİNDE KİRLETİCİ VASFI YÜKSEK YENİ BİR SANAYİ TESİSİNE İZİN VERİLEMEZ KARARI HİÇE SAYILARAK 12 YENİ TESİSE İZİN VERİLMİŞTİR”
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, İlçede yılların ihmalinden kaynaklanan çevre kirliliğinin oluşmasında sorumluluğu olanların “Aliağa’da çevre kirliliği var” demeye hakkı olmadığını söyledi. İlçede sadece son iki yılın belediye başkanı olduğunu hatırlatan Kaya, Aliağa eski belediye başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü’yü sert bir dille eleştirdi. Başkan Kaya, 8 Haziran 1994 yılında altında eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü’nün de imzasının bulunduğu alınan bir meclis kararında “Aliağa Bölgesinde kirletici vasfı yüksek yeni bir sanayi tesisi kurulamaz” denilmesine karşın bu tarihten sonra kirlilik oluşturan 12 tesise izin verildiğine dikkat çekti.
“VATANDAŞIN DAVA AÇMA HAKKI VAR”
Belediye Başkanlığını yürütmekte olduğu iki yıl boyunca kirlilik yaratacak ağır sanayiye ruhsat vermediğini belirten Başkan Kaya, “şimdi bu kadar kirletici vasfı yüksek sanayi kuruluşuna izin verenlerin bu gün çıkıp ta bana Aliağa’da son on yılda kaç kişi kanserden öldü diye sormaya hakkı yoktur. Aliağa’da yaşayan herkesin aslında bu kirliliğin oluşmasında sorumluluğu olan kişilere dava açmaya hakkı vardır. Çünkü alınan bir meclis kararı hiçe sayılarak bu karara hilafta bulunulmuştur” dedi. Başkan Kaya şöyle konuştu; “ Burada faaliyet gösteren fabrikaların tamamı benden önce ruhsatını almış fabrikalardır. Aliağa Belediye Meclisi’nin 8 Haziran 1994 tarihinde almış olduğu meclis kararında üniversitelerin hazırladığı raporlar doğrultusunda sanayi bölgesinde kirletici vasfı yüksek yeni bir sanayi tesisine izin verilemez kararı vardır. Hatta bu durum bölgeye asılan bir ikaz tabelası ile de belirtilmiştir. İlerleyen yıllarda bu meclis kararını hiçe sayılarak, Çebitaş, Odak İnşaat Kömürcülük, Sözden Haddecilik, Süper Karbon, Kardemir Haddehanecilik, Ege çelik, Opet Petrol, Erege Metal, Kılıçlar Geridönüşüm, Özkan Demir-çelik, Akdemir Haddehane gibi 12 kirletici vasfı yüksek sanayi tesisi kurulmuştur. Sonuçta Ortaya bu keşmekeş çıkmış, demir-çeliklerin cürufları, tozları, akan atık suları işte o bölgeyi kirletmiştir. Hal böyleyken birileri de kendi yaptığını, kendisinin ruhsat verdiğini ve ondan kaynaklanan kirliliği sanki ben yapmışım gibi bana soruyor, bakanlığa soruyor, Aliağa Belediyesi’ni şikayet ediyor. Eğri oturalım doğru konuşalım. Aliağa 1978 yılında ağır sanayi bölgesi ilan edilmiş ve bundan sonra burada bir takım sanayi tesisleri yapılmaya başlanmış. Burada yapılan yatırımların tamamına yakını da 90’lı yıllarda hız kazanmış ve o yıllardan bu güne yapımı bitmiş ve faaliyete geçmiş. Çevreci önlemlerin ve çevreci yatırımların tamamı bizim zamanımızda alınıyor.”
“İŞ YAPANA ENGEL OLMAYIN”
Doğalgazın Aliağa’daki sanayi kuruluşlarında kullanılmaya başlamasının ilçenin hava kirliliğinin temizlenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Kaya, Üniversitelere raporlar hazırlatarak hava kirliliği ile bilimsel olarak mücadele etmekte olduklarını kaydetti. Başkan Kaya “Biz çevreci önlemlerimizi alıyoruz. Ne zamanki yaptığımız çalışmalar bitecek o zaman biz konuşacağız” dedi.
Çevre kirliliği ile ilgili çok somut adımların atılmakta olduğunu bunu da vatandaşların 2007 yılı içinde net olarak hissetmeye başlayacağının altını çizen Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, son zamanlarda kamuoyunun yapılmakta olan çevreci yatırımlar konusunda maksatlı olarak yanıltılmaya çalışıldığını ifade etti. Kaya, “Bunlar yanlış yönlendirmeye çalışıyorlar. Bizim amacımız şu an insanların soluduğu bu tozu alıp tehlikesiz hale getirmek. Bugün Petkim’in tepesinden demir-çelik sanayinin olduğu bölgeye bakanınız var mı? Habaş’ın önünden geçen ve denize akan derenin pisliğini göreniniz var mı? Biz bugün bu kirliliği ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“GEMİSÖKÜMDEKİ İYİLEŞTİRMELER”
Aliağa’da ayrı bir çevre sorunu olarak gösterilen gemisöküm bölgesindeki iyileştirmelerden de bahseden Başkan Tansu Kaya, göreve geldiği günden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar neticesinde 20 trilyon para harcanarak gemisöküm bölgesinin tamamen yapılandırıldığına dikkat çekti. Başkan kaya, “geçen yıl haziran ayı içersinde Avrupa birliği life fonundan yetkililer Aliağa Belediyesine geldiler. Burada Greenpeace yetkilileri de vardı. Aliağa’daki gemisöküm tesisleri gerek Avrupalılara, gerekse dünyanın değişik yerlerinden gelenlere örnek olacak niteliktedir. Bu gün Türkiye’de tek asbest giderme sertifikalı tesis Aliağa Gemisöküm bölgesindedir. Bugün Adana İncirlikteki Amerikan üssünden Aliağa’daki bu tesise oradaki asbestin giderilmesine yönelik teklif gelmiştir” dedi. Gemisöküm bölgesindeki yerlerin kira sürelerinin uzatılarak 20 yıla çıkarılarak yatırımın önünün açıldığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Aliağa’da bu kadar çevreci önlemler alınırken bu kadar çevreci yatırımlar yapılırken birilerinin de kalkıp kendi zamanında hiçbir şey yapmadan, bırakıp gittikten sonra bunları gündeme getirip sorular sormasını ben tuhaf karşılıyorum” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.