KAYA:”ÇÖPTE YETKİ BÜYÜKŞEHİRDE”
çöp depolama alanına döküldüğü eleştirisinde bulunan ANAP Aliağa ilçe Başkanı İbrahim Güngör’e yanıt verdi. Ellerine çöp poşetlerini alarak basına poz veren ANAP ilçe başkanının şov peşinde olduğunu söyleyen Başkan Kaya, “Çöp depolama alanında
2006-02-25 11:42:09
BAŞKAN KAYA: “YASALARDAN BİHABER OLAN ANAP İLÇE BAŞKANI İBRAHİM GÜNGÖR’ÜN ELİNE ÇÖP TORBALARI ALIP AÇIKLAMA YAPARAK KOMİK DURUMA DÜŞMESİNE ÜZÜLDÜK”
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya Aliağa da çöp depolama alanı ile ilgili uygun depolamanın yapılmadığı ve kanalizasyon atıklarının çöp depolama alanına döküldüğü eleştirisinde bulunan ANAP Aliağa ilçe Başkanı İbrahim Güngör’e yanıt verdi. Ellerine çöp poşetlerini alarak basına poz veren ANAP ilçe başkanının şov peşinde olduğunu söyleyen Başkan Kaya, “Çöp depolama alanında çöp poşetinden doğal başka ne olabilir” dedi. Başkan Kaya ANAP İlçe Başkanı Güngör’ün yasa ve kanunlardan bihaber olduğunu belirterek komik duruma düştüğüne işaret etti.
VAHŞİ DEPOLAMA YAPILIYOR
Aliağa Belediyesi’nin yıllardan beri Türkiye’nin birçok belediyesinde olduğu gibi vahşi depolama yöntemi ile çöplerini bertaraf ettiğine değinen Başkan Kaya, “Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok düzenli olan Harmandalı çöplüğünde bile vahşi depolama yapılmaktadır. Zaten adı üstünde çöplük olan bir yere gidip de ‘Bu çöplerin hali ne?’ diye sormak çok büyük bir aymazlıktır. Oradaki çöp poşetlerini torbalarını eline alarak basın önüne geçerek poz vermek bence şov yapmaktır. Bu basına çıkma gayretinde olmaktan öte bir davranış olmadığı gibi bir muhalefet anlayışı da değildir. Sözde eleştirilerde çöp geri dönüşüm tesisinden bahsediliyor. Buna kompas tesisi derler. Bugün Menemen’de Ege Bölgesi’nin çöpünü geri dönüştürebilecek çapta bir geri dönüşüm tesisi yapılmış olmasına rağmen Dünya bankasından çok büyük miktarda kredi alınarak yapılan bu tesis tam kapasite ile işletilememektedir. Bu tesisin tek katkısı belediyeyi borçlandırmak olmuştur. Hizmeti verimli bir şekilde doğru zamanda ve doğru bir şekilde yapmak önemlidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa, Menemen, Foça gibi kuzey Ege’de ki ilçelerin çöplerini toplayıp bunları orta bir merkezde bertaraf edebilmeye yönelik bir düşüncesi içindedir. Biz bugün kendi imkanlarımız dahilinde daha öncesinden bu güne işletile gelen çöpün vahşi depolama yöntemini devam ettiriyoruz. Fakat göreve gelir gelmez eskiyen tel örgü çitlerini değiştirerek çöp alanının ıslahına yönelik bir takım çalışmalar yaptık” diye konuştu.
“YETKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GEÇTİ”
5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler yasası ile birlikte Aliağa Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir metropol ilçesi olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, “bu anlamda bazı hizmetleri yapmak artık Büyükşehir’in görevidir. Bazı hizmetler bizim yetkimiz dışındadır.
Yasayla birisine verilen görevi bir başkasının yapma hakkı ve yetkisi yoktur. Bu konuyla ilgili yapılacak her türlü masraf o belediyenin zan altında kalmasına neden olur bu da hukuki süreç doğurur” dedi. ANAP İlçe başkanı İbrahim Güngör’ün yasalardan bihaber olduğunu belirten Başkan Kaya, “öncelikle insanların şunu bilmesi gerekir artık Aliağa Belediyesi Münferit tek başına bir yerel belediye değildir. Bir partinin ilçe başkanı olan kişinin eline çöplüğe gidip çöp torbasını almadan önce, hangi belediyenin hangi yetki ile donatılmış olduğunu ve yasanın hangi belediyeye ne yetkiyi vermiş olduğunu iyi bilmesi gerekir. Bilmeden konuşulduğu zaman ortaya tuhaf durumlar çıkar komik durumlar çıkar. Kimsenin de bu duruma düşmesi bizim öncelikle isteğimiz değildir. Çünkü muhalefet yapıcı olduğu müddetçe iktidara katkı sağlar. Aksi taktirde olduğu zaman kişiyi de zor duruma düşürür. Biz o arkadaşımızın yapmış olduğu bu açıklamayı dikkate değer bulmuyoruz” şeklinde konuştu. Çöp depolama ve çevre konularıyla ilgili gerekenler çalışmaların yapıldığının altını çizen Başkan Kaya, “çöplüğün oraya yeni bir konteynır koyduk. Çevre birimine bağlı yeni bir ekip kuruyoruz. Ovada dağılan çöplerin toplanmasıyla ilgili zaten bir çalışmamız vardır. Şu an yağmurlar olduğundan dolayı insanları bu çamur içine sokmak istemiyoruz” dedi.
“ARITMA TESİSİNİN TEMELİ MART’TA ATILIYOR”
Aliağa’da yapılacak olan Arıtma tesisinin temelinin Mart ayı içinde atılacağını bildiren Başkan Kaya bu konu ile ilgili olarak ta şunları söyledi: “kanalizasyon arıtma tesisi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İller Bankası’nın başlamış olduğu hattın tamamı bitmiş durumdadır. Sadece yapılması gereken parsel bağlantılarının bitirilmesidir. Parsel bağlantıları olmayan yerlerde bağlantıları zaman içinde tamamlıyoruz. Önümüzdeki günlerde doğalgaz çalışmalarının başlamasıyla eş zamanlı olarak istiklal caddesindeki kanalizasyon parsel bağlantıları yapılacaktır. Geçtiğimiz Salı günü iller bankası yetkilileri ve belediye ekiplerimiz yapılmış olan terfi istasyonlarındaki takılmış olan pompaların geçici kabullerini yaptılar. Bugün pompalar çalışır durumdadır. Arıtma tesisi yapıldığı anda su pompalayacak durumdadır. Arıtma tesisinin ihalesi Büyükşehir belediyesi tarafından yapılmıştır. İhale sonucu bellidir, ihaleyi alan firmada bellidir En geç iki ay içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi arıtma tesisinin yapımına başlayacak ve toplam 6 ay içinde de bunu bitirecektir. Bununla birlikte biz şehir merkezinde eski yönetimin iller bankasına yaptırmış olduğu Kanalizasyon hattını eksik kalan yerlerini tamamlayarak Büyükşehir belediyesinin yapacağı arıtma tesisine atıkları pompalamaya başlayacağız. Bunu yaptığımızda Aliağa’nın tamamını atıklardan kurtarmış olacağız. Sayın Anavatan Partisi İlçe Başkanı derki ‘Kanalizasyon atıkları ovaya dökülüyor ve ova bunlarla sulanıyor.’ Ovanın sulanması diye herhangi bir şey söz konusu değil. Su sadece kış aylarında toprak su doyumunu sağladığından dolayı yüzeysel olarak kalmaktadır. Çöplüğün içine dökülmesindeki maksat suyu yüzeysel olarak kalmaktan kurtarıp toprağın çekmesini sağlamak amacını gütmektedir. Yaz aylarında suyun yüzeysel kalması söz konusu olmuyor. Tabi burada sorgulanması gereken konu Yıllardır Aliağa’nın kanalizasyonu denize aktığından dolayı bir günden bir güne çıkıp ‘bu kanalizasyon denize akıyor. Eskiden denize girdiğimiz yerlerde şimdi neden denize giremiyoruz’ denilmemiş olmaması bence tuhaf bir rastlantıdır.”
“ÇÖPLÜK ALANINDA ÇÖP OLMASI ÇOK DOĞAL”
“Çöplük alanında çöp depolanmasından daha doğal ne olabilir” diyen Başkan Kaya, “çöplüğe kalkıp da başka bir şey zaten depolayamazsınız. Bugün İzmir genelindeki tüm tıbbi atıklar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tıbbi atık toplama aracı tarafından toplanıp, Harmandalı belediyesinin tıbbi atık depo alanında uygun koşullarda bertaraf edilmektedir. Bununla ilgili tüm hastane ve sağlık kuruluşlarının bizimle imzalanan protokolü mevcuttur. Bunlar tehlikeli atık statüsünde olduğundan dolayı vahşi depolama yapılan çöp alanlarına konması söz konusu değildir. Biz şu an Arıtma tesisine giden toplama hattı deşarj hattı ve bu hatların üzerinden geçtiği arazilerin kamulaştırılması ve irtifa hakkının tesis edilmesiyle ilgili çalışmaları bitirmiş durumdayız. Yaklaşık 40 dönümlük bir alan tamamıyla kamulaştırılmış bir durumda. Her halükarda ne denize, ne de çöplüğe biz kanalizasyon atığını vermeyeceğiz. Bunlar arıtma tesisinde arıtıldıktan sonara temizlenmiş suyu Güzelhisar çayına vereceğiz. Bu anlamdaki çevre felaketine de son vermiş olacağız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.