26 Kasım 2024
  • İzmir8°C

KASIM AYI İHRACAT RAKAMLARI

Kasım ayında ihracatın hız kestiğini söyleyen TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "2004 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarında artış rekoru kırmasından sonra bu yıl yaşanan gelişme bayram tatili ile ilgili gibi görünse de temelde üretimin sekteye uğraması ile ilgilidir

Kasım Ayı İhracat Rakamları

2005-12-03 11:12:18

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bolu Termal Otel'de toplantı düzenleyerek Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Termal Otel'deki toplantıya, Bolu Valisi Ali Serindağ, Belediye Başkanı Alaattin Yılmaz, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TİM Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda sanayici katıldı.
TİM'in Anadolu'ya açılma vizyonu içinde yer alan "İl İl İhracat Rakamları Açıklama" gezilerinin sürdüğünü belirten TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Kasım ayı ihracat verilerini açıklamak üzere bu kez de Bolu'ya geldiklerini söyledi. Yaşanan deprem sonrasında Bolu'nun sanayi ve ticaret alanında hızla kendini toparladığını kaydeden Satıcı, bu toparlamanın ise 2004 yılında ihracatını üçe katlayarak kendini gösterdiğini bildirdi.
Kasım ayının, Türkiye ekonomisinin özel sektör ağırlıklı yapısının pekişmesi ve dışa açılmasında önemli bir yeri olan özelleştirme sürecinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir ay olduğuna dikkat çeken TİM Başkanı Satıcı, "Bir yandan Türk Telekom özelleştirmesi tamamlanırken, bir yandan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), TÜPRAŞ gibi uzun zamandır gündemi meşgul eden özelleştirmeler yapılarak önemli aşamalar kaydedilmiştir. İşleyen bir piyasa ekonomisine sahip Türkiye, artık özel sektörün oynayacağı daha büyük rolle gelişmesine devam edecektir. Yabancı yatırımcıların özelleştirme ihalelerinin yanısıra yeni yatırımlar için harekete geçmesi, Türkiye'nin uluslararası alanda ciddi bir yatırımcı ilgisi ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu ay içinde 600 İtalyan işadamının ülkemizi ziyaret ederek yatırım için düğmeye basmaları bu ilginin en son ve en güçlü örneklerinden birisidir" dedi.
Ülke ekonomisinin gündeminde ilk sırada istihdamın yer alması gerektiğini dile getiren Satıcı, istihdamın arttırılması yönündeki çalışmaların da hızla yapılmasının şart olduğunu ifade etti.
Konuşmasında Merkez Bankası'nı da uyguladığı kur politikasından dolayı eleştiren Oğuz Satıcı, "Türkiye'nin menfaatlerine ters ve tasvip edilemez politikalar üretmesi durumunda Merkez Bankasını eleştiririz, yanlışlarını eleştirmeye de devam ediyoruz. Enflasyonu kura yedirme politikasını, enflasyonu kurun içinde saklamasını, faizi gizli çıpa olarak kullanmasını, Türk insanının bu gününden ve geleceğinden çalınan değerler olarak görüyoruz" dedi.
Kasım ayında ihracatın hız kestiğini söyleyen TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "2004 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarında artış rekoru kırmasından sonra bu yıl yaşanan gelişme bayram tatili ile ilgili gibi görünse de temelde üretimin sekteye uğraması ile ilgilidir. Kasım ayında Türkiye ihracatı yalnızca yüzde 4.3 oranında artarak 6 milyar 37 milyon dolar seviyesine çıkmıştır. 2005'in ilk 11 ayı itibariyle ise ihracatımız 2004 yılının aynı dönemine göre yüzde 15,5 artarak 66 milyar 175 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 12 aylık ihracatımız ise yüzde 17,3'lük bir artışla 72 milyar 928 milyon doları yakalamıştır" şeklinde konuştu.
Geçen seneki artış oranlarına rağmen Kasım ayında aylık ihracatta azalma yaşayan sektörlerin başında hayvansal ürünler sektörünün geldiğini belirten Satıcı, tarım sektörü içinde yer alan tütün ve kesme çiçek sektörlerinin de ihracatta azalma yaşayan sektörler olduğunu kaydetti. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin üretim ve ihracatında en fazla azalma yaşanan sektörler olduğunu kaydeden Satıcı, aylık bazda hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Kasım ayında yüzde 4.5 azalma yaşadığını, tekstil ve hammadenin yüzde 4.8 ve deri ile deri mamullerinde yüzde 13.5'lik ihracat kaybı meydana geldiğini belirtti. Satıcı, demir ve demir dışı metallerde yüzde 6.5, çimento ve mamullerinde de yüzde 2,6'lık azalma yaşandığını söyledi.
Sanayi mamullerinin ihracatında Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6'lık bir artış gerçekleştiğini söyleyen Oğuz Satıcı, "Sanayide 11 aylık rakamlara baktığımızda ise ihracat yüzde 13,5 artarak 56 milyar 127 milyon dolar seviyelerine çıkmıştır. Sanayi sektöründe en yüksek artış yüzde 35 ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yaşanırken, onu yüzde 14,8 ile makine ve aksamları sektörü takip etmiştir. Değerli maden ve mücevherat yüzde 10,6, elektrik ve elektronik sektörü yüzde 9 ve taşıt araçları ile yan sanayi ise yüzde 1'lik bir artış yaşamıştır" dedi.
Kasım ayında tarım sektöründe yaşanan ihracat atağının Kasım ayında da sürdüğünü belirten Satıcı, "İhracat azalması yaşanan tütün, kesme çiçek ve hayvancılık sektörlerine rağmen zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 197, hububat ve bakliyat ürünlerinde yüzde 40,1, fındık ve mamullerinde yüzde 32,6, yaş meyve ve sebzede yüzde 18.9, meyve ve sebze mamullerinde yüzde 12,4'lük artış yaşanmıştır. Madencilik sektöründe de Kasım ayında yüzde 14,5'lik bir artış yaşanmıştır. İlk 11 ayda yüzde 27,3'lük bir artışla 1 milyar 371 milyon dolar seviyesine ulaşılmıştır" dedi.
İhracatta yaşanan tüm gelişmelerin ciddiyetle takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Oğuz Satıcı, "İhracatımızın hızındaki bu yavaşlamanın cari açık tartışmalarının gölgesinde kalmaması gerekmektedir. Bu yavaşlama, istihdam rakamlarına da kötü bir şekilde yansımaktadır. Üretim ve ihracatın arttırılması için bir an önce destek faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ve uzun vadeli bir vizyon içerisinde konunun öneminin farkına varılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.