21 Nisan 2025
  • İzmir13°C

KALP HASTALIKLARI KORKUTMUYOR

Stentler, minimal invazif by-pass cerrahisi, suni kalp... Günümüzde kalp damar cerrahisindeki baş döndüren gelişmeler sayesinde kalp hastalıkları başarıyla tedavi ediliyor.

Kalp Hastalıkları Korkutmuyor

2005-09-23 01:36:55

Stentler, minimal invazif by-pass cerrahisi, suni kalp... Günümüzde kalp damar cerrahisindeki baş döndüren gelişmeler sayesinde kalp hastalıkları başarıyla tedavi ediliyor. Gelişen teknikler sayesinde hasta kısa sürede iyileşerek sosyal yaşantısına dönebiliyor.

Türkiye’de canlı doğan her bin bebekten 7-8’i doğumsal bir kalp hastalığının pençesinde tanışıyor yaşamla. Nüfus artış hızı dikkate alındığında, ülkemizde her yıl 12-13 bin bebeğin kalp anomalisi ile doğduğunu söylemek mümkün. Nüfusun yüzde 40’ını oluşturan 15 yaşın altındaki çocuklarda ortaya çıkan romatizmal kalp kapağı hastalığı ile enfeksiyona bağlı gelişen diğer kalp hastalıklar da eklendiğinde, ülkemizde her yıl yaklaşık 20 bin çocuğun tedaviye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor.

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları üç ana başlık altında toplanabiliyor; doğumsal kalp hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları, ritim ve ileti bozuklukları. Çocuklarda en sık görülen kalp hastalıklarını ise doğumsal anomaliler oluşturuyor.

Erişkinlerde görülen kalp hastalıkları da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan koroner arter kalp hastalığı 10 milyon insanımızdan 1.6 milyon kişiyi etkiliyor. Her yıl 250 bin kişi koroner kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor ve bu oran her yıl yaklaşık yüzde 5 artıyor. Ancak bu tablo sizi korkutmasın, çünkü günümüzde gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde doğuştan ve sonradan gelişen kalp hastalıkları başarıyla tedavi edilebiliyor.

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, kalp hastalıklarının günümüzde vücutta büyük bir hasar oluşturmadan tedavi edilebildiğine dikkat çekerek, " Gerek doğumsal gerekse sonradan gelişen kalp hastalıklarında cerrahi yöntemler yüzde 99’lara varan başarı sağlayabiliyorlar" diyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.